ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Καιρός: Σε συναγερμό η χώρα – Πού και πότε θα «χτυπήσει» ο Γηρυόνης (βίντεο )

1 min read

«Γηρυόνης» καταφτάνει τις επόμενες ώρες στη χώρα μας με άγριες διαθέσεις. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open TV Κλέαρχο Μαρουσάκη ο «Γηρυόνης» είναι ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή του Ιονίου πελάγους.

Σύμφωνα με τους χάρτες το νέο κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται ανάμεσα στην Αδριατική και το Ιόνιο και συγκεκριμένα σε μία περιοχή με μεγάλο μήκος. Σύμφωνα με την μετεωρολογική πρόβλεψη τις επόμενες ώρες ο «Γηρυόνης» θα κατευθυνθεί προς τα ανατολικά και ως εκ τούτου θα επηρεαστεί μεγάλο μέρος της χώρας. Η κακοκαιρία θα χτυπήσει τις βραδινές ώρες και θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στις θαλάσσιες περιοχές (Ιόνιο, Πελοπόννησος). 

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη ο «Γηρυόνης» θα σαρώσει τη χώρα μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας οπότε και θα καταλήξει στο ανατολικό Αιγαίο. Το δεύτερο κύμα θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της Τρίτης και θα δημιουργηθεί στη νότια Πελοπόννησο και θα «σαρώσει» τα νότια της Κρήτης, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. 

Την ίδια ώρα τα νησιά του Ιονίου, τα παράλια της Πελοποννήσου και η Δυτική Στερεά κινδυνεύουν από πλημμύρες, καθώς και οι παραλιακές περιοχές της Αττικής. Επίσης κίνδυνο διατρέχουν η Χαλκιδική και η Θάσος καθώς και στο ανατολικό και νοτιονατολικό Αιγαίο. 

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη τα ξημερώματα της Δευτέρας η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» την Αττική. Ωστόσο όσο θα περνούν οι ώρες θα υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης. Επίσης το μεσημέρι της Δευτέρας θα επηρεαστεί η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. 

Δείτε το βίντεο του Open TV

Βουνά από λάσπη στη Χαλκιδική

Απελπιστικές εικόνες και βουνά λάσπης άφησε πίσω της στο πέρασμά της η κακοκαιρία στη Χαλκιδική. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους, σπίτια θάφτηκαν κάτω από τις λάσπες ενώ δρόμοι υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Στο μεταξύ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και τα μηχανήματα στήνουν νέα αναχώματα για να προλάβουν το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Το Open TV πραγματοποίησε οδοιπορικό στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής που χτυπήθηκε από την κακοκαιρία. Οι κάτοικοι εκεί μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν  να περισώσουν ότι μπορούν μέσα από τις λάσπες. Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο Open TV και τον Άρη Κουτσιούκη είπε ότι οι ζημιές που υπέστη το σπίτι του υπολογίζονται περίπου στα 20.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είδαν για τέταρτη φορά η κακοκαιρία να βρίσκεται μπροστά στις πόρτες τους. Όπως λένε από θαύμα δεν υπήρξε κάποιο θύμα. Σε πολλά σπίτια το ύψος του νερού έφτασε ακόμα και τα δύο μέτρα ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες τα εγκατέλειψαν την τελευταία στιγμή.  Ακόμη υπήρξαν περιπτώσεις όπου τα ορμητικά νερά παρέσυραν αυλές σπιτιών ακόμα και θεμέλια, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να τα εγκαταλείψουν. Μάλιστα φοβούνται ότι μπορεί να καταρρεύσουν. 

Από την άλλη πλευρά έρχονται νέα βίντεο στο φως της δημοσιότητας, όπου αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής. Οι κάτοικοι δίνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Σημειώνεται πως οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας θέλουν να αποφύγουν να υπερχειλίσει ξανά το ρέμα «Μπασδέκη» που υπερχείλησε την Παρασκευή. Γι αυτό τόσο οι ίδιοι όσο και η δημοτική αρχή δημιουργούν αναχώματα δεξιά και αριστερά του ρέματος και προσπαθούν να το βαθύνουν. Παράλληλα ο δήμαρχος Αριστοτέλη ενημέρωσε ότι αύριο Δευτέρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εκδόσει προειδοποίηση για δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις περιοχές που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία.

«Πνίγηκε» η Θάσος – Ανυπολόγιστες οι ζημιές

Από τη μανία της κακοκαιρίας δεν ξέφυγε ούτε και η Θάσος, η οποία βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είναι ενδεικτικό ότι τα συνεργεία του δήμου εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι δρόμοι του νησιού μετατράπηκαν σε ποτάμια και ορμητικούς χειμάρρους. Δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν με τους κατοίκους να προσπαθούν να μαζέψουν ότι απέμεινε από τους ορμητικούς χειμάρρους. Τα συνεργεία του δήμου, της Περιφέρειας και του στρατού έχουν ριχτεί στη μάχη της αντιμετώπισης των ζημιών. 

Από τη λύσσα της κακοκαιρίας δεν ξέφυγε ούτε και η Καβάλα. Από την έντονη βροχόπτωση προκλήθηκαν ζημιές στο οδικό δίκτυο ενώ έπεσαν ακόμα και δέντρα. Οι εικόνες από drone δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν καλλιέργειες στους Φιλίππους.

Δείτε το βίντεο του Open TV

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.