Κυ. Σεπ 20th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΚΑΙ οι άνδρες έχουν κλιμακτήριο- Αυτά είναι τα συμπτώματα

1 min read

Σωματικά, ψυχολογικά αλλά και σεξουαλικά συμπτώματα συνθέτουν το πάζλ της ανδρικής κλιμακτηρίου, γνώριμα στους άνδρες που διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους. Την εντόπισαν το 1944 και την ονόμασαν  «ανδρόπαυση».Είναι ένα ακόμη επακόλουθο της φθοράς του χρόνου…

Εμφανίζεται σε άνδρες άνω των 45 ετών λόγω βαθμιαίας διαταραχής της λειτουργίας των όρχεων (υποτεστοστεριναιμία). Η ανδρόπαυση δεν σημαίνει ότι σταματάει η σεξουαλική ζωή για τον 50άρη ο οποίος ανησυχεί για τις σεξουαλικές  του επιδόσεις, ενώ παράλληλα τον απασχολεί και ο εραστής που κρύβει μέσα του.  Ο ίδιος νιώθει πως, ενώ προσπαθεί πιο ενεργά, δεν ακούει … χειροκρότημα.

Πιο απλά, η ανδρόπαυση φαίνεται να είναι ” μια θεατρική παράσταση στη ζωή του άνδρα, όπου ο ηθοποιός προσπαθεί να παίξει καλύτερα τον ρόλο του, αλλά βλέπει τα καθίσματα της αίθουσας λιγότερο γεμάτα”  όπως έχει γράφει σε σχετικό άρθρο του ο σεξολόγος Θάνος Ασκητής.

Ο άνδρας ωστόσο δεν νιώθει ότι  γερνά. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας της καλύτερης ποιότητας ζωής, δείχνει αρκετά νεος και δραστήριος σε σχέση με το παρελθόν.

Νεότερες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ανάμεσα στις ηλικίες των 40 και 75 ετών η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης φτάνει το 30%.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στη δεκαετία των 50 έως 60 ετών το ποσοστό των ανδρών με χαμηλή ολική τεστοστερόνη φτάνει το 15%, στη δεκαετία των 60 έως 70 το 25%, ενώ στη δεκαετία  των 70 έως 80 ετών το 35%.

Η σεξουαλική εικόνα των ανδρών, οι οποίοι μετά τα 40-45 χρόνια της ζωής τους αρχίζουν να νιώθουν σεξουαλική ανασφάλεια και να βλέπουν το πρωί τη στύση τους να μειώνεται ενώ η εικόνα τους βελτιώνεται!

Πού οφείλεται;

Οι όρχεις παράγουν το κύριο ανδρογόνο που είναι η τεστοστερόνη.

Με την πάροδο του χρόνου, η λειτουργία τους φθίνει, όπως και ο αριθμός των εξειδικευμένων κυττάρων Leydig που παράγουν την τεστοστερόνη, με αποτέλεσμα να περιορίζεται και η ποσότητά της.

Παράλληλα, αυξάνονται και τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης που λέγεται «σφαιρίνη δεσμεύουσα τις ορμόνες του φύλου» (SHBG) και περιορίζει περίπου τα δύο τρίτα της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί ακόμη λιγότερη στο αίμα.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Μελέτη Γήρανσης των Ανδρών (European Male Aging Study, EMAS) που έχει δημοσιευθεί πριν από λίγα χρόνια, υπάρχουν εννέα συμπτώματα που συσχετίζονται με τη χαμηλή τεστοστερόνη στο αίμα λόγω ηλικίας:

Σεξουαλικά συμπτώματα

– Μειωμένη συχνότητα αυτόματης-πρωινής στύσης

– Μειωμένη συχνότητα σεξουαλικών σκέψεων

– Στυτική δυσλειτουργία

Σωματικά συμπτώματα

– Αδυναμία εκτέλεσης έντονης σωματικής δραστηριότητας

– Αδυναμία βάδισης πάνω από 1 χιλιόμετρο

– Αδυναμία κάμψης του σώματος

Ψυχολογικά συμπτώματα

– Έλλειψη ενεργητικότητας

– Αίσθημα θλίψης

– Αίσθημα κόπωσης

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.