ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Καμπανάκι από επιστήμονες: Σε αυτήν την ηλικία το αλκοόλ καταστρέφει τον εγκέφαλο

1 min read

Η υπερβολική, μακροχρόνια κατανάλωση οινοπνεύματος επιφέρει πληθώρα αρνητικές συνέπειες για πολλά όργανα, όπως διάφορα τμήματα του πεπτικού συστήματος, την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Όπως δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Γηριατρικής Ψυχιατρικής», η κατάχρηση αλκοόλ στην ηλικία των 50, πλήττει σοβαρά τον εγκέφαλο και διαταράσσει τη λειτουργικότητά του με το πέρασμα του χρόνου.

Μάλιστα, κατά το τέλος της μελέτης όσοι είχαν επίμονα πρόβλημα με το αλκοόλ στη μέση ηλικία, είχαν 2,21 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν πια από σοβαρή διαταραχή της μνήμης τους.

Με τα νέα ευρήματα ως δεδομένα, οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι οι άντρες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 2-3 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες τα 1-2.
«Ξέρουμε ότι το αλκοόλ γενικώς βλάπτει τον εγκέφαλο, αλλά για την μελλοντική υγεία του σημασία δεν έχει μόνο πόσο πίνει κάποιος αλλά και πώς τον επηρεάζει αυτή η ποσότητα», σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής, σχολιάζοντας τα ευρήματα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι είχαν φθάσει στην τρίτη ηλικία και συνέχιζαν την υπερκατανάλωση αλκοόλ, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης, μάθησης, προσοχής, κινητικής λειτουργίας, λεκτικής λειτουργίας και ταχύτητας σκέψης, απ’ ό,τι όσοι δεν έπιναν πολύ ή έπιναν μέτρια.
Όσοι εθελοντές εξ άλλου είχαν μακροχρόνια εξάρτηση από το αλκοόλ, παρουσίαζαν επίσης μειώσεις στην εκτελεστική λειτουργικότητα που συμπεριλαμβάνει τη λογική σκέψη και την ενεργή μνήμη – και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Τα ευρήματα έχουν μεγαλύτερη αξία για τους ηλικιωμένους οι οποίοι, παρουσιάζουν κάποιες φθορές στις νοητικές δεξιότητες, αλλά συχνά πάσχουν και από διάφορα νοσήματα για τα οποία παίρνουν φάρμακα.
Έτσι, αν πίνουν συστηματικά αλκοόλ, κινδυνεύουν από πρόσθετες φθορές στον εγκέφαλό τους αλλά και από τις δυνητικές αλληλεπιδράσεις του με τα φάρμακά τους, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.