ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

21 Απρ 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του ’18

1 min read

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 18

Με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών ξεκίνησε, την Δευτέρα στη Βουλή η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018, για την οποία έχουν προγραμματιστεί πέντε συνεδριάσεις, σήμερα Δευτέρα 11/12, την Τρίτη 12/12, Τετάρτη 13/12 και Δευτέρα 18/12 και Τρίτη 19/12. Μετά τους γενικούς εισηγητές, στο βήμα θα ανεβούν οι ειδικοί εισηγητές με προγραμματισμό, το βράδυ της Δευτέρας, να ολοκληρωθεί ο κύκλος γενικών και ειδικών εισηγητών και αγορητών.Την τελευταία ημέρα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, η συζήτηση θα κλείσει κοντά στα μεσάνυχτα με την ομιλία του πρωθυπουργού, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία η οποία, πολιτικά, προσλαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Βέττας: Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

«Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο» ανέφερε τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018 ο Δημήτρης Βέττας, γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι σοβαρή υπόθεση για εμάς και όχι ένα πολιτικό παιχνίδι. Για μας προϋποθέτει στρατηγική στόχευση και προσήλωση σε αυτή. Ο ελληνικός λαός μάς ανέθεσε την εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τη γενική της κρίση και όχι μόνο από την οικονομική – και αυτή την εντολή θα τιμήσουμε», είπε ο κ. Βέττας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε πως υφίστανται φορολογικές αδικίες, ιδίως σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό και με το φορολογικό σύστημα, για να υπογραμμίσει όμως, πως η τρίτη αξιολόγηση που βγάζει τη χώρα από το Μνημόνιο, κλείνει χωρίς δημοσιονομικά νέα μέτρα. Επισήμανε δε στο σημείο αυτό, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα ήταν η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, πολιτική που οδήγησε στην παραγωγή ελλειμμάτων και χρέους.

Δένδιας: Αποτυχημένη συνταγή υπερφορολόγησης

«Ο προϋπολογισμός πρέπει να υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά, πρέπει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, πρέπει να είναι αναδιανεμητικός, δηλαδή να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της συζήτησης, θα σας αποδείξουμε ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 δεν υπηρετεί κανέναν από αυτούς τους στόχους, ούτε υπηρετεί το ιδεολόγημα της κυβέρνησης για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, που δεν θα είναι ούτε καθαρή ούτε βέβαια έξοδος», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας. Μιλώντας παρόντος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε ότι «η ΝΔ θα απαντήσει στη διαρκή ερώτηση ποιες δαπάνες πρέπει να περικοπούν και πού η κυβέρνηση χαλάει λεφτά αν και δεν πρέπει, από ανικανότητα». Η ΝΔ, όπως είπε, «θα καταρρίψει και το τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης, αυτό του ηθικού πλεονεκτήματος».

«Ο Προϋπολογισμός δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά γιατί εφαρμόζει την αποτυχημένη συνταγή της υπερφορολόγησης, που δεν αποδίδει – και το αποδεικνύει η εντυπωσιακή τρύπα στα φορολογικά έσοδα» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. Κατήγγειλε επίσης, ότι για την αλλαγή του μείγματος αυτού, η κυβέρνηση βάζει μισό δισ. ευρώ περισσότερους άμεσους φόρους. «Έχετε δει σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, να ανακάμπτει μια οικονομία με αύξηση φόρων; Θέλουμε να μας εξηγήσετε ποιο είναι το περίφημο μείγμα πολιτικής που ακολουθείτε. Γιατί εμείς, όταν σταθεροποιήθηκε η οικονομία το 2014, μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση, μειώσαμε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώσαμε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και συγκεκριμένες μειώσεις είναι η ξεκάθαρη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον», είπε ο Νίκος Δένδιας. Αντιθέτως η κυβέρνηση, «παίρνει δέκα και γυρίζει πίσω ένα», σημείωσε.«Έχετε όλα αυτά τα χρόνια ένα αξίωμα: φόροι παντού. Μόνη σας επιτυχία είναι η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε αύξηση φόρων μεταξύ των 35 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και μάλιστα αυτό μέσα σε ύφεση. Εσείς που καλούσατε να μην πληρωθούν οι προηγούμενοι φόροι», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ για να σχολιάσει: «Αφήσατε αφορολόγητο μόνο τον αέρα, και φαντάζομαι και αυτόν προσωρινά».

«Αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος σας. Ο δικός μας προϋπολογισμός θα είναι αναπτυξιακός», είπε ο Νίκος Δένδιας και προσέθεσε: «Όπως ρητά έχει δεσμευτεί ο Μητσοτάκης, θα περιορίσουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα αξιοποιήσουμε πλήρως τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια, να έρθουν επενδύσεις που θα μειώνουν την ανεργία».

Καραθανασόπουλος: Έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καταθέτει τον τελευταίο προϋπολογισμό των μνημονίων και αυτό την ίδια στιγμή που η ίδια υπογράφει πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, ύψους τουλάχιστον 2%, και ενώ δεν έχει καταργήσει κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι, και στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα και αυτό ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση, εντός της ΕΕ, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εποπτείας στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και η δημιουργία του ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

«Εκεί όμως που η σημερινή κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της, είναι με τον ισχυρισμό για δίκαιη ανάπτυξη», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος για να επισημάνει ότι «ανάπτυξη στο καπιταλιστικό σύστημα είναι άδικη και ταξική ανάπτυξη γιατί ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος συγκεντρώνεται από μια φούχτα κεφαλαιοκράτες και γιατί διευρύνονται ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές ανισότητες, αφού θεμέλιος λίθος της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι η αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και τη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό στο περιβάλλον μέσα στο οποίο αναγκάζεται να λειτουργήσει. «Ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας αυτά, αντιστρέφει την πραγματικότητα. Γιατί η κυβέρνηση αποτελεί την εμπροσθοφυλακή για την υλοποίηση όλων των στόχων που εξυπηρετούν σήμερα τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Είστε οι σημαιοφόροι. Υλοποιείτε όλα όσα απαιτεί σήμερα ο ΣΕΒ, απαιτεί η αστική τάξη, απαιτούν οι δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί σήμερα όλα όσα δεν τόλμησε να κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δ. Καμμένος: Σημαντικά βήματα στην οικονομία

«Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα στην ελληνική οικονομία. Από εδώ και στο εξής, μετά και την πρώτη δοκιμαστική επιτυχή ανταλλαγή ομολόγων, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και μπορεί να κάνει και άλλες εξόδους στις αγορές και τον Αύγουστο να βγει από τα μνημόνια και την επιτήρηση» υποστήριξε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, επισημαίνοντας ότι «η χώρα έχει λίγες χρηματοδοτικές ανάγκες και μπορεί να αγοράζουμε από τις αγορές και να μην έχουμε την εξάρτηση της Ευρώπης».

Ακόμα ο κ. Καμμένος, έκανε λόγο για άλλη πολιτική που χρειάζεται η χώρα, τονίζοντας ότι θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια αναπτυξιακή πολιτική, του χρόνου που θα είμαστε απεξαρτημένοι από το ευρωσύστημα και χωρίς την συμμετοχή και τον έλεγχο του ΔΝΤ.

«Κοιτώντας τα έσοδα και τις δαπάνες, είναι ξεκάθαρο ότι οι δαπάνες χρειάζονται μάζεμα. Τα έσοδα εξάντλησαν τον κόσμο», τόνισε ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να εκλείψει η φορολογική ανισότητα αλλά και να υπάρξει ασφάλεια δικαίου.

Κατσιαντώνης: Εχει προσυμφωνηθεί αυστηρή επιτήρηση

“Η αύξηση των βαθμών ελευθερίας που επικαλείται η κυβέρνηση για μετά τη λήξη του προγράμματος, είναι υπερβολικά αισιόδοξη, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η αυστηρή επιτήρηση έχει προνομοθετηθεί και προσυμφωνηθεί”, ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο βουλευτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση μιλάει για την αύξηση του παραγόμενου πλούτου, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι 582.000 εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

“Η χώρα μας είχε την μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην αναλογία ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ”, είπε ο κ. Κατσιαντώνης και επισήμανε ότι δύο στους τρεις καταναλωτές, καθυστέρησαν τους 12 τελευταίους μήνες να πληρώσουν εγκαίρως κάποιες από τις υποχρεώσεις τους. “Αρνητικό ρεκόρ έχει η Ελλάδα και στις καθυστερήσεις πληρωμών από φυσικά πρόσωπα, σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη”, είπε ο κ. Κατσιαντώνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας, την ίδια ώρα που οι αποφάσεις για την απομείωση του χρέους βρίσκονται στον αέρα. “Δεν βλέπω αποφάσεις για το χρέος πριν το 2019. Θα μας δοκιμάζουν πολύ ως χώρα, αν έχουμε συνοχή, σύμπνοια απόψεων και σταθερότητα και πραγματική μεταρρυθμιστική πορεία, πριν έχουμε τέτοια μαντάτα από τους ευρωπαίους εταίρους μας”, είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων.

Αμυράς: Παροιμιώδης εμμονή της κυβέρνησης στην υπερφορολόγηση

Η κυβέρνηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ φορολογικής επιβάρυνσης, ανέφερε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε ότι στον Προϋπολογισμό του 2018 επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη και η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να βασίζεται σε φόρους και να κρατά στα ύψη τις κρατικές δαπάνες.
«Η εμμονή της κυβέρνησης στην υπερφορολόγηση είναι παροιμιώδης» ανέφερε ο κ. Αμυράς και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών «να διδαχθεί από το παράδειγμα του Βύρωνα Μπαϊκάμη, προϊστάμενου της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Γρεβενών, που σαν ένας ικανός μάνατζερ, αφού πρώτα επιθεώρησε όλες τις τεχνικές λειτουργίες του νοσοκομείου Γρεβενών, έκανε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις στην παροχή ρεύματος, την ύδρευση του νοσοκομείου, τον κλιματισμό και τη θέρμανση και κατάφερε σε εύλογο χρόνο να δουλεύουν όλα ρολόϊ, πετυχαίνοντας μέσα σε τέσσερα χρόνια να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 70%, της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 35%, και του πετρελαίου κατά 50%, εξοικονομώντας σχεδόν 850.000 ευρώ».

«Λέτε ότι με τον Προϋπολογισμό, η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Οι δανειστές θα βγουν από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Η χώρα δεν βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Οι δανειστές θα βγουν. Οι δανειστές είναι αυτοί που θα απαλλαγούν από την υποχρέωσή τους να μας δανείζουν με 1% επιτόκιο. Οι ποιοι; ‘οι τοκογλύφοι εταίροι που μας έπιναν το αίμα’, όπως τους λέγατε, όταν οι ίδιοι στις χώρες τους δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο», είπε ο Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε: «Πόσο θα πάει το μαλλί όταν βγούμε στις αγορές; θα πάει τουλάχιστον τέσσερις φορές πάνω ο δανεισμός μας στις αγορές. Οι συντάξεις και μετά τον Αύγουστο του 2018, θα συνεχίσουν να μειώνονται, οι φόροι θα εκτιναχθούν με την περικοπή του αφορολόγητου και η οικονομία θα παραμείνει σε ασφυκτικό πλαίσιο, με το πλεόνασμα να φτάνει στο 3,5% και να παραμένει εκεί ως το 2022. Πως ενώ το 2017 δεν πετύχατε τίποτα αυτά που μας είπατε, σήμερα μας λέτε ότι θα τα πετύχετε το 2018; είναι απορίας άξιον».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση