ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

James Jeffrey: Τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν στην ΒΑ Συρία, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος

1 min read

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία James Jeffrey δήλωσε πως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, δεν περιμένει κάποια διαφοροποίηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής όσον αφορά τη Συρία, την παρουσία στρατευμάτων στην περιοχή, αλλά και την πολιτική κυρώσεων απέναντι στο Ιράν.

Σε συνέντευξη του στο Syria Direct στις 2/11, ο κ. Jeffrey, ο οποίος είναι και ειδικός σύμβουλος στην Διεθνή Στρατιωτική Επέμβαση κατά του ISIS, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει παρατηρήσει σημάδια που να προδίδουν διάθεση της Τουρκίας για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα παραβίαζε τις συμφωνίες μεταξύ Ουάσινγκτον-Άγκυρας.

«Δεν βλέπω αλλαγή όσον αφορά την στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή. Επίσης, δεν βλέπω αλλαγή στην πολιτική κυρώσεων απέναντι στην Τεχεράνη ή στην απαίτηση μας το Ιράν να σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα έχει αναπτύξει στη Συρία, είτε με τον Μπάιντεν είτε με τον Τραμπ στην προεδρία.»

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια απόφαση «έκπληξη», ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία· ωστόσο στην ανατολική πλευρά της χώρας παραμένει μια δύναμη 500 Αμερικανών ανδρών, μέλη της αποστολής προστασίας Κουρδικών πετρελαιοπηγών από το ΙSIS.

Οι δηλώσεις του Jeffrey δημοσιεύθηκαν μια μέρα πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρώην αντιπρόεδρος Μπάιντεν δίνουν μάχη κυριολεκτικά ψήφο-ψήφο.

Ο ειδικός απεσταλμένος ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το αν υπάρχει φόβος περαιτέρω εμπλοκής της Τουρκίας στη Συρία μετά την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» πριν από ένα χρόνο. «Δεν έχουμε παρατηρήσει καμία προετοιμασία της Τουρκίας για κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και κάποια προκλητική κίνηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή από την Τουρκία» απάντησε ο κ. Jeffrey.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην γειτονική Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, με την τελευταία να αποσκοπεί στην δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης, παράλληλης με τα νότια σύνορα της στο εσωτερικό της Συρίας, ώστε να αποκόψει τους Κούρδους της περιοχής που ενδέχεται να σχετίζονται με το PKK.

Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση Τραμπ περί απόσυρσης στρατευμάτων από την περιοχή.

«Έχουμε δημοσιεύσει μια ανακοίνωση η οποία υποδεικνύει ότι έχουμε έρθει σε συμφωνία με τους Τούρκους και πως οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση παραβιάζει την συμφωνία αυτή» είπε ο Jeffrey.

Τέλος, μίλησε και για το ζήτημα της παρουσίας του PKK στην βορειοανατολική Συρία, για το οποίο επανέλαβε την άποψη του ως προς την παρουσία του κινήματος στην περιοχή. «Θέλουμε να δούμε το «κάδρο» του PKK να φεύγει από την περιοχή. Είναι ένας από τους κύριους λόγους που δημιουργείται ένταση στα βορειοανατολικά σύνορα με την Τουρκία, ένταση που προσπαθούμε να μειώσουμε γιατί, με εξαίρεση το βορειοανατολικό κομμάτι των συνόρων, υπάρχει σύμπνοια απόψεων με την Τουρκία στο Συριακό ζήτημα. Ακόμα όμως και σε εκείνη την περιοχή, όπως προείπα, έχουμε συμφωνήσει με την Τουρκία· ωστόσο η Άγκυρα είναι προβληματισμένη από την παρουσία του PKK και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην περιοχή. Η λύση είναι να δουλέψουμε προς τον περιορισμό και μεταγενέστερα στον τερματισμό αυτής της παρουσίας. Για αυτό το λόγο άλλωστε, υποστηρίζουμε τον διάλογο για το Κουρδικό αλλά όχι κάποιον διάλογο ως προς την διακυβέρνηση του βορειοανατολικού τομέα της Συρίας, περιοχή της οποίας ο ρόλος πρέπει να είναι προς το συμφέρον της Αραβικής κοινότητας.»

Μετάφραση: Νίκος Χριστοφορίδης

ahvalnews.com

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.