ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

7 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ιστορική συμφωνία στην Α.Μεσόγειο: Την Τετάρτη πέφτουν υπογραφές για τον αγωγό Κύπρου-Αιγύπτου – Aκολουθεί o East-Med

1 min read

Πρώτη ιστορική συμφωνία στην Α.Μεσόγειο καθώς Λευκωσία και Κάιρο μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέσει το κοίτασμα «Αφροδίτη», από το τεμάχιο “12” προς αιγυπτιακά τερματικά.

Την Τετάρτη υπογράφεται στη Λευκωσία η διακρατική συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέσει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με την Αίγυπτο ενώ μέχρι τέλος του έτους θα πέσουν υπογραφές και για τον East-Med.

Για τον σκοπό αυτό φτάνει την Τρίτη στην Κύπρο ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα.

Την Τρίτη ο Αιγύπτιος υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, ενώ την Τετάρτη θα συνυπογράψει με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λακκοτρύπη σε τελετή στη Λευκωσία τη Συμφωνία.

Εξάλλου, όπως σημειώνεται πρόκειται για την πρώτη διακρατική συμφωνία για αγωγούς φυσικού αερίου που υπογράφεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την κύρια συμφωνία, στην οποία τίθεται το πολιτικό, νομικό, τεχνικό και οικονομικό πλαίσιο για τον αγωγό που θα συνδέσει το «Αφροδίτη», του τεμαχίου «12» της κυπριακής ΑΟΖ, με το τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου, ολοκληρώνεται ένα πακέτο συμφωνιών που έπρεπε να συνυποργραφούν, καθώς είχαν προηγηθεί ακόμα δύο επί μέρους συμφωνίες, ώστε να υφίσταται ένα σταθερό πλαίσιο για την κοινοπραξία Noble – Shell – Delek ως πωλητές και το τερματικό. Μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία, θα πρέπει να υπογραφούν και συμφωνίες μεταξύ της κοινοπραξίας και της Κύπρου και της κοινοπραξίας και της Αιγύπτου.

Καταλυτική θεωρείται εξάλλου για την ευόδωση της συμφωνίας, η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να επιλυθούν και τα τελευταία ζητήματα που προέκυψαν, ένεκα προσθηκών που αιτήθηκε τελευταίως η Αίγυπτος.

Ενθουσιασμός επικρατεί σε Προεδρικό και Υπουργείο Ενέργειας για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου την Τετάρτη, που θα δημιουργεί το πλαίσιο για την ενεργειακή διασύνδεση των δύο χωρών μέσω υποθαλάσσιων αγωγών.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μία εκ των προϋποθέσεων που έθεσαν οι εταιρείες των κοινοπραξιών σε «Αφροδίτη» και Αίγυπτο, προκειμένου να προχωρήσει η σύνδεση του κοιτάσματος Αφροδίτη με τα τερματικά στο Ιντκού.

Η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τελετή, δίνει ευρωπαϊκή ταυτότητα στο έργο. Αυτό γιατί το φυσικό αέριο της «Αφροδίτης», θα μεταφέρεται στα τερματικά της Αιγύπτου και στη συνέχεια σε υγροποιημένη μορφή θα εξάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Επιπλέον μετά από αυτό το βήμα, η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί ότι έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να διευκολύνει και να επιταχύνει την εμπορική συμφωνία που εκκρεμεί.

Οι εταιρείες είχαν ζητήσει τη σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας ούτως ώστε να διασφαλίσουν ότι ανεξαρτήτως του ποιος θα βρίσκεται μελλοντικά στην Προεδρία της Κύπρου και της Αιγύπτου, το πλαίσιο θα συνεχίσει να ισχύει όπως θα ισχύει και σήμερα.

Συνεπώς πλέον το βάρος πέφτει αποκλειστικά στις εταιρείες. Οι εταιρείες της Κοινοπραξίας «Αφροδίτη», Noble, Shell, Delek, θα πρέπει να τα βρουν με τις εταιρείες των τερματικών στην Αίγυπτο.

Ο υπουργός Ενέργειας που μεταβαίνει στο Λονδίνο την Πέμπτη, θα έχει σημαντικές επαφές και σε ότι αφορά το άλλο μεγάλο μέτωπο που αφορά στην περαιτέρω εμπλοκή της εταιρείας Total και σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Τέλος έντονες διεργασίες γίνονται και σε ότι αφορά τις επικείμενες γεωτρήσεις των εταιρειών στην ΑΟΖ, αρχής γενομένης με αυτή της ΕΧΧΟΝ Μοbil περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Προχωρούν με υπογραφές για East Med

Ρότα υλοποίησης του αγωγού Ανατολικής Μεσογείου, East Med, συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τέθηκε στόχος μέχρι τέλος του χρόνου να μπουν οι υπογραφές για να αρχίσει να υλοποιείται το μεγάλο έργο, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Για φυσικό αέριο από Κύπρο κοιτάζει η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία, στο πλαίσιο των υφιστάμενων αλλά και νέων επαφών, θα εντείνει τις προσπάθειές της στις διμερείς και τριμερείς διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει, μέσω των δικτύων που θα δημιουργηθούν, φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ.

Αυτό ήταν το κυρίαρχο σημείο και της ομιλίας, αλλά και των διμερών συναντήσεων της υπουργού Ενέργειας της χώρας Τεμενούσκα Πετκόβα στο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενέζες και οι υπουργοί Ενέργειας του Ισραήλ, της Σερβίας και της Ελλάδας.

Κεντρικό θέμα του φόρουμ ήταν το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο και η διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας, για τη συμμετοχή της υπουργού στο φόρουμ, προτάχθηκε ακριβώς η αναφορά της για την εξασφάλιση φυσικού αερίου από τις περιοχές της Κύπρου και του Ισραήλ.

«Βασική προτεραιότητα της Βουλγαρίας είναι η εγγύηση της ενεργειακής της ασφάλειας, μέσω της εξασφάλισης πρόσβασης σε ενεργειακές πηγές, για τη χώρα, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξετάζουμε τη δυνατότητα εξασφάλισης φυσικού αερίου μέσω των νέων ανακαλύψεων στην ανατολική Μεσόγειο, όπως είναι τα υπεράκτια κοιτάσματα «Αφροδίτη» της Κύπρου και «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν» του Ισραήλ» τόνισε η Βουλγάρα υπουργός Ενέργειας.

Η ίδια τόνισε τη σημασία της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας στα θέματα φυσικού αερίου, έχουν εγερθεί και συζητηθεί μεταξύ της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας και του ομολόγου της στην Κύπρο Γιώργου Λακκοτρύπη, σε συναντήσεις τους τόσο στη Σόφια όσο και στη Λευκωσία.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση