ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ισραηλινοί Στρατηγοί ωθούν την Αίγυπτο σε συμμαχία με Αραβικά Κράτη έναντι της Τουρκίας

1 min read

Ισραηλινοί στρατηγοί δηλώνουν δημοσίως την υποστήριξή τους προς την Αίγυπτο για τις συμφωνίες εξομάλυνσης με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Σουδάν. Αναφέρουν πως είναι ένα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά και οφέλη της συνεργασίας του Ισραήλ με τον γείτονά της στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Arabi21.

“Το Κάιρο χαιρέτισε θερμά αυτές τις συμφωνίες, από τις οποίες προέκυψε ένα δίκτυο περίπλοκων σχέσεων εξουσίας, αποτρέποντας οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το Παλαιστινιακό προς το παρόν”, εξήγησε ο Eran Lerman. “Όλα αυτά είναι πολύ διαφορετικά από την αιγυπτιακή συμπεριφορά στο παρελθόν.” Ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ (JISS) πρόσθεσε σε ένα μακροσχελές άρθρο ότι η αιγυπτιακή θέση πρέπει να θεωρηθεί ως μία από τις σημαντικές ανταμοιβές που λαμβάνει το Ισραήλ λόγω της δέσμευσής του για τις νέες σχέσεις εξουσίας στη Μεσόγειο.

“Αυτό εκφράζεται ως ρητή υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο εναντίον της Τουρκίας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την έμμεση σύγκρουση που προκύπτει για το μέλλον της Λιβύης”. Ο Λέρμαν βρισκόταν στον ισραηλινό στρατό για 20 χρόνια. Η τρέχουσα θέση, δήλωσε, είναι ένα σημαντικό μέρος της εξελισσόμενης εταιρικής σχέσης μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου, ΗΑΕ και Γαλλίας. Το Ισραήλ προφανώς υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα, την Κύπρο, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, και συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με τους Κύπριους και τους Έλληνες.

“Τέτοιες εξελίξεις ανοίγουν το δρόμο για μια νέα περιφερειακή συμμαχία μεγάλης σημασίας, ειδικά για την Αίγυπτο και το Ισραήλ,δεδομένου ότι είναι απαραίτητο για το Ισραήλ να διατηρήσει στενή συνεργασία με χώρες της Μεσογείου σε αυτήν την εποχή αβεβαιότητας”. Υπάρχουν ενδείξεις, ισχυρίστηκε, ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη “δεν έχουν υπομονή” με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν. “Η Αίγυπτος και το Ισραήλ ενοχλούνται από τη φιλοδοξία του Ερντογάν να δημιουργήσει μια νεο-οθωμανική εποχή, η οποία είναι όλο και πιο επικίνδυνη. Η φιλο-Ισραηλινή στάση του αιγυπτιακού καθεστώτος συμπίπτει με τις επίμονες αντι-Ισραηλινές θέσεις μεταξύ των Αιγυπτίων πολιτών, ιδίως της πνευματικής και πολιτιστικής ελίτ.

Ωστόσο, άλλες πολιτικές και οι ιδεολογικές προτεραιότητες, και οι γεωστρατηγικές-οικονομικές εκτιμήσεις, έχουν οδηγήσει σε μια σημαντική αλλαγή στις στάσεις της Αιγύπτου έναντι του Ισραήλ. ” Ο πρώην στρατηγός πρότεινε ότι η θαλάσσια συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Αίγυπτο από την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές. “Σε αυτήν την περίπτωση, τα συμφέροντα της Αιγύπτου τέμνονται με εκείνα του Ισραήλ και της Κύπρου”.

Ως εκ τούτου, η Αίγυπτος πρέπει να συνεργαστεί με το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει την τουρκική πρόκληση.” Ο Lerman αποκάλυψε επίσης ότι το Κάιρο και το Τελ Αβίβ συνεργάστηκαν στενά για αρκετά χρόνια για να εξαλείψουν την απειλή στοιχείων υπέρ του Daesh στη χερσόνησο του Σινά. “Η υποστήριξη του Ισραήλ για τις θέσεις της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον είναι επίσης σημαντική για τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, επειδή θεωρεί τις στρατηγικές σχέσεις του με τις ΗΠΑ ζωτικής σημασίας και απαραίτητες για την αιγυπτιακή ηγεσία, παρά τις καλές σχέσεις της Αιγύπτου με την Κίνα και τη Ρωσία. Έτσι, ο Αλ Σίσι θα ενισχυθεί από  Ουάσινγκτον εάν παρουσιαστεί ως σύμμαχος του Ισραήλ. “

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: middleeastmonitor

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.