ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

8 Δεκεμβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ισραήλ: Τακτική «καμένης γης» από τον Νετανιάχου στις τελευταίες ημέρες στην εξουσία

1 min read

Κρίσιμη εβδομάδα διανύει το Ισραήλ με το νέο άκρως ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό να ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης της Κνεσέτ που θα σημάνει έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια το πολιτικό τέλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται ότι εφαρμόζει την πολιτική της «καμένης γης».

Η ψήφος της ισραηλινής Κνεσέτ είναι το τελευταίο στάδιο πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη συμμαχία που συγκροτήθηκε στις 2 Ιουνίου από τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ με δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, δύο κόμματα του κέντρου, τρία κόμματα της δεξιάς, ανάμεσά τους το ακροδεξιό κόμμα Yamina υπό τον Νάφταλι Μπένετ, και την αραβική ισραηλινή παράταξη Raam.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η συνεδρίαση της Κνεσέτ για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί την Τετάρτη ή τη επόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου.

Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Κνεσέτ Γιαρίβ Λεβίν, ο οποίος επίκειται να ανακοινώσει την απόφασή του εντός της ημέρας κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ο μελλοντικός πρωθυπουργός, ο ηγέτης του Yamina Ναφτάλι Μπένετ τηλεφώνησε χθες, Κυριακή, στον πρόεδρο της Κνεσέτ, μέλος του κόμματος Λικούντ και πιστό στον Νετανιάχου, για να του πει να σταματήσει το παιχνίδι των καθυστερήσεων.

«Γνωρίζουμε ότι ο Νετανιάχου πιέζει για να καθυστερήσει αυτή η ψηφοφορία ώστε να προσπαθήσει να βρει πρόθυμους να αποσκιρτήσουν, αλλά εσείς πρέπει να ενεργήσετε για το καλό του κράτους του Ισραήλ και όχι για το καλό του Νετανιάχου» του είπε ο Ναφτάλι Μπένετ.

Ο νέος συνασπισμός, που θα βάλει τέλος σε περισσότερο από δύο χρόνια πολιτικής κρίσης που σημαδεύτηκε από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, σχηματίσθηκε με μοναδικό κοινό παρονομαστή την επιδίωξη της έξωσης του Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία.

«Καμένη γη»

Με την πλάτη στον τοίχο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός πληθαίνει τις προειδοποιήσεις και τα δυσφημιστικά σχόλια κατά του νέου κυβερνητικού σχήματος , μέχρι σημείου πρόκλησης ανησυχίας στις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σήμερα, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε μέσω του Twitter τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό «επικίνδυνη κυβέρνηση της αριστεράς».

«Οι προσπάθειες για την απαξίωση της νέας κυβέρνησης ή την παρεμπόδιση του σχηματισμού της έχουν ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές» αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Yediot Aharonot.

Με κραυγές για «προδότες», οι υποστηρικτές του Μπενιαμίν Νετανιάχου πληθαίνουν τις απειλές μέσω του Διαδικτύου ή με συγκεντρώσεις μπροστά από τα σπίτια των ηγετών του νέου συνασπισμού.

Ένα κλίμα που «θυμίζει τις μέρες πριν από τον θάνατο του Γιτζάκ Ραμπίν», γράφει η Yediot Aharonot αναφερόμενη στην δολοφονία του Ισραηλινού πρωθυπουργού το 1995 από εβραίο εξτρεμιστή έπειτα από τις συμφωνίες του Όσλο για την παλαιστινιακή αυτονομία.

Ο Ναντάβ Αγκραμάν, ο αρχηγός της Σιν Μπετ, των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας, εγκατέλειψε την συνηθισμένη του διακριτικότητα για να επιστήσει την προσοχή των πολιτικών αξιωματούχων απέναντι στην «αύξηση της ρητορικής που προτρέπει σε βία, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Αυτή η ρητορική μπορεί να θεωρηθεί από ορισμένα άτομα ή ορισμένες ομάδες ως άδεια για βιαιότητες που μπορεί να καταλήξουν σε θανάσιμους τραυματισμούς» δήλωσε.

Σε ένδειξη του ανησυχητικού κλίματος που επικρατεί στο Ισραήλ, συνεδρίασε σήμερα το πρωί εκτάκτως η επιτροπή Υποθέσεων Ασφαλείας της Κνεσέτ.

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, η οργάνωση πορείας την Πέμπτη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από την άκρα δεξιά, η οποία τελικά ματαιώθηκε αφού η αστυνομία αρνήθηκε να την επιτρέψει.

Η ισλαμιστική Χαμάς απείλησε επίσης με νέα κλιμάκωση σε περίπτωση πραγματοποίησης της πορείας.

«Ελπίζουμε ότι η Πέμπτη δεν θα γίνει η νέα 10η Μαΐου» δήλωσε το ηγετικό μέλος της Χαμάς Χαλίλ αλ-Χαΐγια, αναφερόμενος στην έναρξη της πρόσφατης σύγκρουσης ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ που οδήγησε στον πόλεμο των 11 ημερών.

Εν μέσω αυτού του κλίματος έντασης, η νέα κυβέρνηση συνήλθε την Κυριακή στην πρώτη σύσκεψη εργασίας υπό τους Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ.

Η συμφωνία συγκρότησης της κυβέρνησης συνασπισμού προβλέπει ότι ο Ναφτάλι Μπένετ θα αναλάβει την πρωθυπουργία μέχρι το 2023 για να ακολουθήσει ο Γιαΐρ Λαπίντ μέχρι το 2025.

  • Ναφτάλι Μπένετ: Ποιος είναι ο ακροδεξιός που θέλει να «εξοστρακίσει» τον Νετανιάχου

Ο Ναφτάλι Μπένετ απηύθυνε χθες έκκληση προς τον απερχόμενο Νετανιάχου, πρώην μέντορά του, να σταματήσει να εφαρμόζει την πολιτική της «καμένης γης». «Ολόκληρη η χώρα θέλει να θυμάται το καλό που κάνατε γι’ αυτήν, όχι αυτού του είδους τις διαθέσεις» δήλωσε.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.