ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

7 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε στους κυβερνητικούς εταίρους του την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

1 min read

Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στους κυβερνητικούς εταίρους του πως θα συντάξει και θα προωθήσει σχέδιο

«Ο πρωθυπουργός θα ηγηθεί της διατύπωσης και προώθησης μιας πολιτικής με την οποία η κυριαρχία (του Ισραήλ) θα επεκταθεί στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια» αναφέρει η συμφωνία που έκανε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου  με τους εταίρους του για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Xinhua που εξασφάλισε αντίγραφο των συμφωνηθέντων. Ο όρος «Ιουδαία και Σαμάρεια» χρησιμοποιείται σε ισραηλινά έγγραφα για να περιγράψει τη Δυτική Όχθη.

Μόλις λίγα λεπτά προτού εκπνεύσει η προθεσμία που είχε, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του κόμματός του (Λικούντ) και των εταίρων του (κόμματα υπερορθόδοξων εβραίων και της άκρας δεξιάς) για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ – της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε πως θα συντάξει και θα προωθήσει σχέδιο για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης που το Ισραήλ κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δεν διευκρινίζεται ο χρόνος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει έκρηξη της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη και αντιδράσεις από μερίδα της διεθνούς κοινότητας.

Η εξάρτηση του Νετανιάχου από ακροδεξιά κόμματα για την επιστροφή του στην εξουσία έχει εγείρει ανησυχία στο Ισραήλ. «Η κυβέρνηση που σχηματίζεται εδώ είναι επικίνδυνη, ριζοσπαστική και ανεύθυνη. Θα έχει άσχημο τέλος», προειδοποίησε απόψε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.