ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ισπανία: Η κυβέρνηση απαγορεύει τις απολύσεις εργαζομένων εξαιτίας αναρρωτικής άδειας

1 min read

Η κυβέρνηση προχωρά σε αναδιάρθρωση της εργατικής νομοθεσίας του 2012 – «Ουδείς θα απολύεται επειδή λείπει έχοντας νόμιμη άδεια από γιατρό»

Στοπ στις απολύσεις εργαζομένων λόγω αναρρωτικής άδειας αποφάσισε να βάλει το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας.
Το μέτρο αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την εν γένει αναδιάρθρωση της εργατικής νομοθεσίας, που εισήγαγε το 2012 η τότε συντηρητική κυβέρνηση με στόχο να καταστήσει πιο ευέλικτη κι ανταγωνιστική την αγορά εργασίας, μειώνοντας τα ημερομίσθια και διευκολύνοντας τις απολύσεις.

«Από σήμερα ουδείς θα απολύεται επειδή λείπει έχοντας νόμιμη άδεια από γιατρό», τόνισε στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ. Σύμφωνα με την υπουργό, η απαλοιφή του άρθρου που επέτρεπε τις απολύσεις για λόγους υγείας θα φέρει την Ισπανία πιο κοντά σε αυτά που ισχύουν και σε γειτονικές χώρες.

Η μεταβολή της εργασιακής μεταρρύθμισης του 2012 αποτέλεσε κύριο σημείο του προεκλογικού προγράμματος τόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, όσο και από τους Ποδέμος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει για το άρθρο τούτο της νομοθεσίας την Ισπανία, τονίζοντας πως παραβιάζει την νομοθεσία για εργασιακή ισοτιμία και τις διακρίσεις.

«Με αυτήν την ακύρωση αποκαθιστούμε μία ανωμαλία που διαχώριζε τη χώρα μας από τους γείτονές μας», επεσήμανε η Ντίαθ.

Οι υπέρμαχοι της εργασιακής μεταρρύθμισης υποστηρίζουν πως χάρις σε αυτήν η Ισπανία μετατρέπεται σε μία πιο ανταγωνιστική αγορά, ενώ οι πολέμιοί της υπογραμμίζουν πως παραβιάζει τα εργατικά δικαιώματα και ωθεί στη δημιουργία όλο και πιο προσωρινών και χαμηλά αμειβόμενων μορφών εργασίας. Το 2012 η ανεργία βρισκόταν στο 27% για να πέσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 στο 13,8%, καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση που δημιουργήθηκε από την έκρηξη της φούσκας των κατασκευών και της τραπεζικής πίστης. Η κυβέρνηση αναμένει περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 13,6% το 2020 και στο 12,3% μέχρι το 2023.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.