ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

9 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ιρακινός μετανάστης: «To ελληνικό λιμενικό προσπάθησε να μας σκοτώσει» -Διαψεύδει η Αθήνα

1 min read

Την καταγγελία πως το ελληνικό Λιμενικό «προσπάθησε να τους σκοτώσει» κάνει ένας Ιρακινός μετανάστης, ο οποίος διασώθηκε στο Αιγαίο μαζί με άλλους 45 από το τουρκικό λιμενικό.

Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ιρακινός Μοχάμεντ Φαντίλ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο νοσοκομείο του Κουσάντασι είπε: «Υπήρχαν μεγάλα κύματα. Πιστέψαμε ότι (το ελληνικό Λιμενικό) ήρθε να μας σώσει. Εδεσαν τη βάρκα μας με τη δική της με ένα συρματόσχοινο και άρχισαν να μας κάνουν κύκλους».

«Ηταν τόσο απάνθρωπο. Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν», τονίζει.

Ο Φαντίλ υποστηρίζει ότι οι ελληνικές αρχές τους άφησαν εκεί, ώσπου ήρθαν και τους έσωσε το τουρκικό λιμενικό.

«Εσωσα τα δυο παιδιά μου, αλλά δεν κατάφερα να σώσω το άλλο», προσθέτει.

Περίπου 14.000 παράτυποι μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2018, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους.

Διαψεύδει το Λιμενικό

Το Λιμενικό Σώμα, με ανακοίνωσή του, διαψεύδει τα λεγόμενα του Ιρακινού μετανάστης, υπογραμμίζοντας ότι εντόπισαν το σκάφος εντός τουρκικών χωρικών υδάτων και άμεσα κλήθηκαν οι τουρκικές αρχές.

Αναλυτικά:

«Πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 15-01-2019, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου πραγματοποιήθηκε από ΠΛΣ, στο πλαίσιο περιπολίας, έγκαιρος εντοπισμός σκάφους με ικανό αριθμό μεταναστών εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Άμεσα και όπως προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση περί Έρευνας και Διάσωσης, ενημερώθηκαν οι τουρκικές Αρχές μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας των δύο επιχειρησιακών κέντρων Ελλάδας – Τουρκίας (JRCC Piraeus – MRCC Ankara) και στην περιοχή έσπευσε έγκαιρα σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο, αφού αρχικά προέβη στον εντοπισμό και την περισυλλογή των επιβαινόντων από το ανωτέρω σκάφος, στη συνέχεια τους αποβίβασε στις έναντι τουρκικές ακτές, χωρίς να δηλωθεί στις ελληνικές Αρχές αγνοούμενος.

Στην περιοχή καθ’ όλη την διάρκεια του περιστατικού παρέμειναν πλησίον της οριογραμμής, ΠΛΣ καθώς και κοινοτικό μέσο δύναμης FRONTEX για τυχόν παροχή συνδρομής. Το σκάφος μεταφοράς των μεταναστών (φουσκωτό 6-7 μέτρα) παρασύρθηκε χωρίς επιβαίνοντες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου και ρυμουλκήθηκε από σκάφος δύναμης FRONTEX στη Σάμο».

 

 

Δημοσίευση στα Social Media