ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΗΠΑ: Θα υπερασπιστούν την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας;

1 min read

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν ασαφείς όταν μιλούν για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

MICHAEL CROWLEY / THE NEW YORK TIMES

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν (φώτο) απέφυγε να απαντήσει εάν η Ουάσιγκτον έχει θέσει κόκκινες γραμμές, πέρα από τις οποίες η ρωσική επιθετικότητα προς την Ουκρανία δεν θα γινόταν πλέον ανεκτή.

Σε συνέντευξη Τύπου πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν απέφυγε να απαντήσει εάν η Ουάσιγκτον έχει θέσει κόκκινες γραμμές, πέρα από τις οποίες η ρωσική επιθετικότητα προς την Ουκρανία δεν θα γινόταν πλέον ανεκτή. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν επιθυμούν να μιλούν για κόκκινες γραμμές, κάθε παραβίαση των οποίων θα έπληττε την αξιοπιστία τους εφόσον δεν αντιδρούσαν. Στην περίπτωση της Ρωσίας, όμως, η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει επίμονα ασαφής σε ό,τι αφορά τα σχέδιά της για προστασία της Ουκρανίας, παρότι 90.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μετακινηθεί στη συνοριακή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών. Η στάση του Λευκού Οίκου δημιουργεί ερωτήματα για την προθυμία των ΗΠΑ να εμπλακούν σε αντιπαράθεση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε άλλωστε αντισταθεί σθεναρά σε κάθε αύξηση της αμερικανικής αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η μετατόπιση του στρατηγικού βάρους προς την Κίνα, όμως, ενδέχεται να σημάνει περιορισμό της αμερικανικής εμπλοκής στην Ουκρανία, ενώ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα ήθελαν οι σχέσεις με τη Ρωσία να είναι ομαλές και προβλέψιμες. Για την ώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητεί διπλωματικές οδούς για να αποθαρρύνει τον Πούτιν από την πολιτική όξυνσης στα δυτικά του σύνορα. Τέτοιες μέθοδοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν ασαφείς όταν μιλούν για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης.

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι και συμμαχικά κράτη μελετούν τρόπους αντίδρασης σε κάθε ρωσική πρόκληση, όπως η επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων. Μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνονται οι κυρώσεις εναντίον μελών του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου, η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε Ρώσους ολιγάρχες και στις οικογένειές τους και οι κυρώσεις εναντίον ρωσικών τραπεζικών οργανισμών. Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τη χορήγηση ενισχυμένου πακέτου αμυντικής βοήθειας, πλέον των 400 εκατ. δολαρίων που προσέφεραν οι ΗΠΑ φέτος στην Ουκρανία για την ενίσχυση του στρατού της. «Ο Πούτιν υπολογίζει ότι η Δύση δεν θα φερθεί αποφασιστικά, δεδομένης της έμφασης της Ουάσιγκτον στην Κίνα», λέει η πρώην σύμβουλος του Μπάιντεν και αναλύτρια Αντρια Κένταλ-Τέιλορ του ινστιτούτου Center for American Security.

Η Ρωσία ουδέποτε απείλησε ευθέως την Ουκρανία με εισβολή, εκφράζοντας ωστόσο συχνά παράπονα για παραβιάσεις των συνόρων της από τον ουκρανικό στρατό και υποστηρίζοντας το φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα στην ανατολική Ουκρανία. Απόδειξη της όξυνσης αποτελεί η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού αρχηγού του γενικού επιτελείου άμυνας, στρατηγού Μαρκ Μάιλι, με τον Ρώσο ομόλογό του, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ. Αφορούσε «τον περιορισμό των κινδύνων και την επιχειρησιακή αποκλιμάκωση», ανέφερε το Πεντάγωνο. Ακόμη και στα χειρότερα σενάρια, εκτιμούν ειδικοί, το Κίεβο δεν θα πρέπει να περιμένει ότι αμερικανικά στρατεύματα θα σπεύσουν σε βοήθεια της Ουκρανίας.

Καθημερινή

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.