ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΗΠΑ στον ΟΗΕ Η εξόντωση Σουλεϊμανί ήταν πράξη αυτοάμυνας Ιράν Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση

1 min read

Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να αρχίσουν “χωρίς προϋποθέσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν” για να “αποτραπεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει περαιτέρω η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια”, ενώ η Τεχεράνη διαβεβαιώνει πως δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσε με επιστολή της το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στην πρωτεύουσα του Ιράκ με αεροπορικό πλήγμα ήταν πράξη «αυτοάμυνας», ενώ διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή της θα αναλάβει όποια περαιτέρω δράση κρίνει «απαραίτητη» για να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό και τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Στην επιστολή της, η Αμερικανίδα πρέσβης Κέλι Κραφτ τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι «έτοιμη να αρχίσει χωρίς προϋποθέσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν» με στόχο «να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει περαιτέρω η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια» και «η κλιμάκωση από πλευράς του ιρανικού καθεστώτος». 

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη την Παρασκευή με βομβαρδισμό από αέρος ήταν δικαιολογημένη και νόμιμη δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, επιχειρηματολόγησε η Κραφτ στην επιστολή της, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Στο κείμενο προστίθεται ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προχωρήσουν σε επιπρόσθετες ενέργειες στην περιοχή όπως απαιτείται για να συνεχίσουν να προστατεύουν το προσωπικό και τα συμφέροντά τους». 

Έσπερ: Αποκαταστάθηκε ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής έναντι του Ιράν

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι «αποκατέστησαν ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής» έναντι του Ιράν με την εξόντωση του Σουλεϊμανί. 

«Με τα πλήγματα που διεξαγάγαμε εναντίον της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») στα τέλη Δεκεμβρίου και κατόπιν με την επιχείρησή μας εναντίον του Σουλεϊμανί, θεωρώ ότι αποκαταστήσαμε ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής απέναντί τους», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. «Αλλά θα δούμε. Το μέλλον θα δείξει».

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι οι ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ είτε «διευθύνονται απευθείας από το Ιράν είτε όχι», συνέχισε ο Έσπερ. Θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση «να αντιδράσουμε σθεναρά για να εξασφαλίσουμε αυτό το επίπεδο αποτροπής υψηλό», συμπλήρωσε ο Έσπερ. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλι από την πλευρά του εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος για τις αποτρεπτικές επιπτώσεις της εξόντωσης του στρατηγού Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Αλ Κουντς.

«Νομίζω πως ίσως είναι νωρίς για να το πούμε», δήλωσε. Η εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ χθες είχε σκοπό «να σκοτωθούν» στελέχη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και να προκληθούν μεγάλες καταστροφές, πρόσθεσε. Το Ιράν εκτόξευσε 16 βαλλιστικούς πυραύλους από τρεις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 11 έπληξαν βάση στο Άιν αλ Άσαντ (δυτικά), μία βάση στην Αρμπίλ (βόρεια) και τέσσερις δεν έπληξαν στους στόχους τους, συμπλήρωσε ο στρατηγός Μίλι.

Ιράν: Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση του πολέμου

Εξάλλου, ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη με επιστολή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, διαβεβαίωσε οτι το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου». «Η επιχείρηση ήταν ακριβής και είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να υπάρξουν έτσι παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων» ή ζημιές «σε πολιτικές εγκαταστάσεις» στις περιοχές του Ιράκ οι οποίες επλήγησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους χθες Τετάρτη, ανέφερε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί στην επιστολή του.

Η Τεχεράνη άσκησε το «δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ όταν «άρχισε και ολοκλήρωσε μετρημένα και συμμετρικά στρατιωτικά αντίποινα» για τη δολοφονία του «μάρτυρα» υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, αναφέρει ακόμα το κείμενο της επιστολής του πρεσβευτή.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.