ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΗΠΑ – Ρωσία: Τι δήλωσαν οι δύο πλευρές μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στη Γενεύη

1 min read

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για θέμετα ασφαλείας στη Γενεύη. Η συνάντηση δεν είχε φιλικό κλίμα, ήταν αυστηρά επαγγελματικό και οι δύο πλευρές πήγαν αποφασισμένες να υποστηρίξουν την ασφάλεια των χωρών τους. Μετά το πέρας των συνομιλιών οι εκπρόσωποι των δύο χωρών προέβησαν σε δηλώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των συζητήσεων.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε σήμερα μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να απορρίψουν τις προτάσεις ασφαλείας που δεν έχουν αποτέλεσμα και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να ακυρώσει την πολιτική ανοικτών θυρών του NATO.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ακυρώσει την πολιτική των ανοιχτών θυρών στο NATO, η οποία ήταν πάντα κεντρική για την συμμαχία» δήλωσε η Σέρμαν, όπως και ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να λάβουν τις όποιες αποφάσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με την ηγεσία της χώρας.

Η Σέρμαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ειλικρινείς και ξεκάθαρες συζητήσεις με τη ρωσική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των σχεδόν οκτώ ωρών που διήρκεσαν και είναι ανοιχτές να συναντηθούν ξανά σύντομα για να συζητήσουν λεπτομερέστερα τα διμερή ζητήματα.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια, θα ήταν να επιστρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, στους στρατώνες τους.

Οι δηλώσεις της Ρωσίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες για θέματα ασφαλείας μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον ως επαγγελματικές, αλλά δήλωσε ότι απαιτούνται μια σημαντική τομή και συμβιβασμοί.

«Η συζήτηση ήταν δύσκολη, μακρά, πολύ επαγγελματική, σε βάθος, συγκεκριμένη. Χωρίς προσπάθειες να ωραιοποιηθεί κάτι ή να αποφευχθούν οι οξείες γωνίες», δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά τις προτάσεις που αφορούν στις εγγυήσεις ασφαλείας.

«Μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η αμερικανική πλευρά προσέγγισε πολύ σοβαρά τις ρωσικές προτάσεις, τις μελέτησε σε βάθος», δήλωσε ο Ριαμπκόφ. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις προγραμματισμένες συναντήσεις αυτής της εβδομάδας με το NATO και υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.

Μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες, ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι υπάρχει βάση για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, αλλά ότι η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να υποτιμά τους κινδύνους της αντιπαράθεσης.

Παράλληλα δήλωσε ότι μπορεί να βρεθεί μια ισορροπία συμφερόντων με το NATO χωρίς η Ρωσία να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της στα θέματα των εγγυήσεων ασφαλείας. Την ίδια στιγμή ο Ριαμπκόφ κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός της, παρά τις αντιρρήσεις του NATO, λέγοντας ότι «όπως το ΝΑΤΟ φροντίζει για τη δική του ασφάλεια, έτσι φροντίζουμε κι εμείς για τη δική μας ασφάλεια και κάνουμε ό,τι θεωρούμε αναγκαίο».

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα της μη διεύρυνσης του NATO. «Σε ό,τι αφορά στη μη διεύρυνση του NATO, θα έλεγα ότι στο ζήτημα αυτό δεν υπήρξε κατηγορηματικά καμιά πρόοδος», δήλωσε ο Ριαμπκόφ προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα και θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό όλα τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο ζήτημα αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.