ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΗΠΑ: Άπρακτος έφυγε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας από το Πεντάγωνο

1 min read

Η βασική διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών αφορά την επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει και να εγκαταστήσει στο έδαφός της το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν υψίστη απειλή

Άκαρπη ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πάτρικ Σάναχαν με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επισκέφθηκε το αμερικανικό Πεντάγωνο συνοδευόμενος από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλα στρατιωτικά στελέχη, αλλά και διπλωμάτες. 

Η βασική διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών αφορά την επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει και να εγκαταστήσει στο έδαφός της το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν υψίστη απειλή για τον αμερικανικό οπλισμό που έχουν δώσει κατά καιρούς στους Τούρκους. 

Η αμερικανική πλευρά πιστεύει επίσης ότι το ρωσικό σύστημα έχει την ικανότητα να κλέψει και τον απόρρητο μηχανισμό του μαχητικού F-35, στην κατασκευή του οποίου συμμετέχει και η Τουρκία. 

Όπως είναι γνωστό, το νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες, που υπέγραψε ήδη ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, περιλαμβάνει τροπολογία με την οποία «παγώνει» η μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, στην περίπτωση που επιμένει να εγκαταστήσει στο έδαφος της τους S-400. Η τουρκική κυβέρνηση θα παραλάβει τον επόμενο μήνα ακόμα δύο μαχητικά αεροπλάνα, τα οποία θα παραμείνουν σε βάση στην Αριζόνα, καθώς δεν επιτρέπεται η αναχώρησή τους για την Τουρκία. 

Οι δύο πλευρές δεν υποχώρησαν από τις θέσεις τους και οι επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου επανέλαβαν την προσφορά για ακύρωση της παραγγελίας των S-400 και αντικατάσταση τους από τα συστήματα Patriot. Τονίστηκε ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος θα αναγκάσει την Ουάσιγκτον να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων. 

Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων για την αποτροπή της ISIS στη Συρία και της ανησυχίας των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος βαλλιστικών πυραύλων S-400. 

Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στη βορειοανατολική Συρία», τονίζεται στην ανακοίνωση που δεν αποκαλύπτει πολλά, αλλά δίνει ένα στίγμα των διαφορών.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πάτρικ Σάναχαν αναφέρθηκε στην διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντας την συνάντηση μια σημαντική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων, ιδίως στο ζήτημα της Συρίας, όπου καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στους στρατηγικούς στόχους των δύο χωρών κι έχουν υπάρξει αντεγκλήσεις επανειλημμένα.

«Η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική, διότι πρέπει να συνεχίσουμε τον εξαιρετικό σχεδιασμό μας και να βρούμε λύσεις, ιδίως στη Συρία. Νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα, αλλά έχουμε διαθέσιμους τους πιο ικανούς ανθρώπους για να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Χουλουσί Ακάρ επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός ανάμεσα στις δύο χώρες για την καταπολέμηση όλων των μορφών της τρομοκρατίας.

«Από αυτή την άποψη, μοιραζόμαστε την αποφασιστικότητά μας για την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK, το YPG, το PYD, το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά), το FETO κλπ. Έχουμε κάθε σεβασμό, απλώς για να το επαναλάβουμε, στην πολιτική ενότητα και στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, του Ιράκ και άλλων γειτονικών χωρών».

Η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε διαφωνίες για τα αμερικανικά σχέδια στη Συρία, αφήνοντας να εννοηθεί -όπως και η Ρωσία- ότι η απόφαση για παραμονή των Αμερικανών μπορεί να αλλάξει ξανά

Δημοσίευση στα Social Media