ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΗΠΑ: Ανησυχία στο Πεντάγωνο «Η Κίνα θα έχει 1.500 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2035»

1 min read

Το Πεκίνο θα μπορούσε να παράγει περίπου 1.500 πυρηνικά όπλα μέχρι το 2035, δήλωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ στην ετήσια έκθεσή του για την Κίνα, προβλέποντας έναν «δραματικά επιταχυνόμενο ρυθμό» της πυρηνικής ανάπτυξης.

Η τελευταία εκτίμηση, που δημοσιεύθηκε σήμερα, υπογραμμίζει τα σχέδια της Κίνας να τριπλασιάσει το πυρηνικό της απόθεμα σε λιγότερο από μια δεκαετία, που προς το παρόν μετρά περίπου 400 πυρηνικές κεφαλές, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας στους δημοσιογράφους πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης.

Παρόλο που η Κίνα δεν έχει αλλάξει δημόσια την πολιτική της «μη πρώτης χρήσης» για τα πυρηνικά όπλα και υποστηρίζει ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο προορίζεται μόνο για αμυντικούς σκοπούς, το Πεντάγωνο ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι το αυξανόμενο απόθεμα πυρηνικών όπλων της Κίνας μπορεί να σηματοδοτήσει μια μελλοντική αλλαγή στις πυρηνικές πολιτικές της, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Αυτό που εξετάζουμε εδώ, εγείρει ορισμένα ερωτήματα, σχετικά με την πρόθεσή τους. Δεν έχουν αλλάξει επίσημα την πολιτική ή τη στρατηγική τους, αλλά έχουν ένα πρόγραμμα σε εξέλιξη που θα τους δώσει ένα σύνολο δυνατοτήτων που θα τους επέτρεπε ενδεχομένως να εξετάσουν διαφορετικές επιλογές».

Στην περσινή έκθεση, το Πεντάγωνο εκτίμησε ότι η Κίνα θα έχει 700 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2027 και 1.000 κεφαλές μέχρι το 2030.

Ακόμη και το 2035, τα πυρηνικά αποθέματα της Κίνας πιθανότατα θα είναι σημαντικά μικρότερα από εκείνα που κατέχουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Το 2022, οι ΗΠΑ έχουν περίπου 3.700 κεφαλές, ενώ η Ρωσία είχε περίπου 4.500, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Πηγή: Breaking Defense 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.