ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ιόνιο και Ηλεία χτυπά ομεσογειακός κυκλώνας «Ιανός»- Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο 4 νομών

1 min read

Σε  κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας που φέρνει από τα δυτικά της χώρας ο  μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός». Ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και «χτυπά την πόρτα» των νησιών του Ιονίου με πολύ δυνατές ριπές ανέμου, καθώς και σε παραλιακές περιοχές της Ηλείας. Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο τεσσάρων νομών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η κακοκαιρία κινείται προς τη βορειοδυτική Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες αύριο, ενώ η τροχιά που θα ακολουθήσει παραμένει αβέβαιη, με το πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια προς την Κρήτη.

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή, δήλωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι «ενεργοποιούμε όλο τον μηχανισμό για να συνδράμουμε στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες».

Ενημέρωσε επίσης πως απαγορεύεται, από σήμερα 9 το βράδυ, για 24 ώρες, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Επισήμανε πως θα παραμείνει ανοικτή η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί αύριο το μεσημέρι.

Οι κάτοικοι της Ζακύνθου της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης βρίσκονται σε επιφυλακή, φοβούμενοι το «χτύπημα» του κυκλώνα. Γι’ αυτό το λόγο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».

Χωρίς συγκοινωνία

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά λόγω ενίσχυσης των ανέμων. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7, στο Ιόνιο 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ. Από τις 12 μεσημέρι της Πέμπτης, έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου το οποίο αναμένεται να ισχύσει έως και το απόγευμα της Παρασκευής.

Τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, αύριο Παρασκευή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα πλήξουν τα νησιά.

Πρόβλημα ηλεκτροδότησης

Προβλήματα μικρής κλίμακας με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν πολλά χωριά σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, να διορθώνουν άμεσα τις βλάβες που δημιουργούνται. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, το αντιμετώπισε η Ιθάκη, εξαιτίας φωτιάς σε πυλώνα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά από περίπου μια ώρα.

Μέτρα προστασίας των πολιτών και αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων αποφασίστηκαν, το μεσημέρι, στην έκτακτη σύγκλιση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης , στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των κατά τόπους δήμων, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας και Παξών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων.

Την ίδια ώρα, μετά από πρόταση της Περιφερειάρχη  Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, υποβλήθηκε αίτημα ενεργοποίησης του τριψήφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για την ενημέρωση των πολιτών. Επίσης, ανάλογα αιτήματα στάλθηκαν προς την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών που θα προκληθούν από την επερχόμενη κακοκαιρία. Η κ. Κράτσα ζήτησε, παράλληλα, την ενημέρωση και ενεργοποίηση των Εθελοντικών Ομάδων, το ρόλο των οποίων χαρακτήρισε «σημαντικό» και τα μέλη τους «απαραίτητους και πολύτιμους εταίρους».

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου, έχουν κηρυχθεί οι περιφέρειες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου.

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας. Ο υφυπουργός , Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση  και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες των περιοχών που πλήττονται να παραμείνουν σε επιφυλακή και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Πρόσθεσε ότι μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας, ενώ  αναμένεται εντός ολίγου και νέα δήλωση του για το πώς θα ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός που βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.