ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ινστιτούτο Clingendael: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα πολέμου Πολωνίας και Λευκορωσίας!

1 min read

Ανησυχία από την προειδοποίηση κορυφαίου αναλυτή του ινστιτούτου Clingendael  ο οποίος δήλωσε ότι η πιθανότητα ένοπλης σύρραξης μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσία είναι υπαρκτή.

Σύμφωνα με τον Bob Deen, ειδικό σε θέματα ανατολικής Ευρώπης η κατάσταση κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια φανερή κλιμάκωση της κρίσης η οποία διαρκεί εδώ και κάποιο διάστημα στα σύνορα Πολωνίας, Λευκορωσίας και Λιθουανίας.

Ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι μετά την απογοήτευση του Λουκασένκο από τις κυρώσεις  της Δύσης. Αρχικά είχε προχωρήσει σε απειλές, αλλά τώρα θέτει το σχέδιο σε εφαρμογή της προώθησης μεταναστών στη δυτική Ευρώπη. Στόχος του σχεδίου είναι η αύξηση της πίεσης στην Δύση», σημείωσε ο Deen για να συμπληρώσει:

«Το βρίσκω εξαιρετικά ανησυχητικό πόσο κοντά είναι τρα στρατεύματα των δύο χωρών τα οποία βρίσκονται απέναντι το ένα από το άλλο. Οι Πολωνοί θεωρούν πως δέχονται μια επίθεση και το βλέπουν ως μέρος ενός υβριδικού πολέμου ο οποίος έχει κηρυχθεί  εναντίον τους.

Έτσι αντιδρούν στέλνοντας 12.000 στρατιώτες ως να δέχονται επίθεση. Μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει περιπτώσεις πυρών αλλά εάν δεχτούν  θα απαντήσουν.

Τότε θα έχουμε μια αναμέτρηση μεταξύ Πολωνίας η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και της Λευκορωσίας η οποία είναι εταίρος με τη Ρωσία. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο», κατέληξε.

Νωρίτερα σήμερα οι πρόεδροι Ρωσίας και Λευκορωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν εξέφρασαν την βαθιά τους ανησυχία για την συγκέντρωση πολωνικών δυνάμεων στα σύνορα με την Λευκορωσία.

Την επικοινωνία τους ανακοίνωσε με σχετική του ανακοίνωση το Κρεμλίνο, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια στη Λευκορωσία για να την ενθαρρύνει να εμποδίζει τους μετανάστες να περνούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι Πούτιν και Λουκασένκο είχαν «ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των παράνομων μεταναστών , ενώ για την ίδια συνομιλία το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε πως οι δύο ηγέτες εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την παρουσία πολωνικών στρατευμάτων στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Κατά τη συνομιλία όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Belta «συζητήθηκαν οι σκληρές ενέργειες της πολωνικής πλευράς έναντι αμάχων», ενώ επίσης «υπογραμμίσθηκε το γεγονός ότι δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία η συγκέντρωση τακτικών πολωνικών στρατευμάτων στα σύνορα».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.