ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ηλίας Μόσιαλος: Οι αδενοϊοί πιθανοί υπεύθυνοι για τη μίνι έξαρση της παιδικής ηπατίτιδας

1 min read

Αβάσιμοι οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, επισημαίνει ο καθηγητής του LSE

Τους αδενοϊούς χαρακτηρίζει ως μία από τις πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλεί την παιδική ηπατίτιδα ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας, παράλληλα, πως, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, «οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι αβάσιμοι».

«Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, έμετο και διάρροιαΣυνήθως δεν προσβάλουν το συκώτι (ώστε να προκαλέσουν ηπατίτιδα), αλλά και αυτό έχει καταγραφεί ως γνωστή αλλά σπάνια επιπλοκή του ιού», σημειώνει σε σημερινή του ανάρτηση ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Για αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των αδενοϊών είναι τα συνήθη μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, και το να προσέχουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ή κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρότερα παιδιά χρειάζεται και η εκμάθηση και η επίβλεψη κατά τη διάρκεια του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών».

Κατόπιν, εν μέσω έντονης ανησυχίας για την προέλευση και την πορεία της ασθένειας, ο καθηγητής προχωρά στις ακόλουθες συστάσεις: «Οι χρονικές και γεωγραφικές πληροφορίες των περιπτώσεων, καθώς και οι επαφές τους θα πρέπει να εξετάζονται. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν θετικές για SARS-CoV-2 ή/και αδενοϊό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γενετικός χαρακτηρισμός των ιών για τον προσδιορισμό τυχόν πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των περιπτώσεων. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να εντοπίζουν, να ερευνούν και να αναφέρουν πιθανές περιπτώσεις που τα συμπτώματα ταιριάζουν με την ηπατίτιδα. Ταυτόχρονα οι γονείς ας είναι προσεκτικοί για ιδιότυπες αντιδράσεις – συμπεριλαμβανομένου του ίκτερουΕάν διαπιστώσουν περίεργα συμπτώματα, καλό είναι να επικοινωνήσουν με το παιδίατρο των παιδιών τους».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το ECDC, κατά το τελευταίο διάστημα έχουν ήδη εντοπιστεί κρούσματα σε Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία, ενώ ορισμένοι φορείς της νόσου παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών.

  • Δείτε την ανάρτηση του καθηγητή:

Δημοσίευση στα Social Media