ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

9 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Ηλεκτροσόκ» στην Αθήνα από Βρυξέλλες: Αποκήρυξαν το τελεσίγραφο του Καΐρου – Στηρίζουν Τρίπολη & Άγκυρα

1 min read

Σε δηλώσεις υπέρ της Άγκυρας και των τουρκόφιλων της Τρίπολης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απορρίπτει την πρωτοβουλία του Καΐρου για τη Λιβύη, αφού θεωρεί πως δεν υποστηρίζει αρκετά την κυβέρνηση-μαριονέτα της Τρίπολης.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Πίτερ Στάνο, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε για τη χθεσινή διακήρυξη του Αλ-Σίσι, με την οποία συμφωνεί τόσο η Μόσχα όσο και τα ΗΑΕ:

«Ζητήσαμε επανειλημμένα την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Αυτή είναι μια μόνιμη θέση … Υπάρχει μόνο πολιτική λύση που δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις.

Όσον αφορά την αιγυπτιακή πρωτοβουλία, μπορώ να δηλώσω τα εξής: κάθε πρωτοβουλία, η οποία αντιστοιχεί στην διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη, είναι ένα θετικό, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική στην λύση που περιλαμβάνει όλα τα μέρη που επιτεύχθηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου και επιβεβαιώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗE».

Η αιγυπτιακή πρόταση υποστηρίζει την απόσυρση των μισθοφόρων και των ένοπλων ομάδων από τη Λιβύη και την ίση εκπροσώπηση όλων των περιοχών της Λιβύης στον προεδρικό συμβούλιο που τώρα βρίσκεται υπό την ομηρία της Τρίπολης. Επίσης καλεί σε ενοποίηση των κυβερνητικών θεσμών.

Ήδη τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει ως ισότιμο συνομιλητή τον Χ.Χαφτάρ και θέλει πάση θυσία την διατήρηση των τουρκόφιλων ως κυρίαρχο μέρος της κυβέρνησης, αφού κάποια μέλη της (Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) έχουν υπογράψει μαζί τους «συμφέρουσες» πετρελαϊκές συμφωνίες.

Με λίγα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη και τον αφοπλισμό των Τούρκων και των Σύρων ισλαμιστών! 

Δηλαδή υιοθετεί την ίδια ακριβώς θέση που έχει η Τουρκία και η κυβέρνηση-μαριονέτα της Τρίπολης, οι οποίες επίσης έχουν απορρίψει το σχέδιο του Καΐρου για πολιτική λύση, αφού θα χάσουν σημαντικό μέρος της επιρροής τους.

Άραγε η Αθήνα συμφωνεί με τις συγκεκριμένες δηλώσεις, η όπως με τις δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ θα υποστηρίξει πως δεν μεταφράστηκαν σωστά;

Μάλλον ναι, αλλιώς παραβιάστηκαν βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η πρωτοβουλία του Καϊρου είναι ότι πιο θετικό μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα, εκτός της ολοκληρωτικής επικράτησης του Χ.Χαφτάρ, καθώς εξασφαλίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης θα παραμείνει τουλάχιστον υπό τον έλεγχο του στρατάρχη, ενώ ακόμα και σε μία ενδεχόμενη ενοποίηση των θεσμών τα τουρκικά στρατεύματα θα αποσυρθούν.

Μετά τον Νίκο Δένδια, ο οποίος δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να ανοίξει πρεσβεία στην Τρίπολη, μια δήλωση που έγινε την ώρα που οι τουρκόφιλοι ισλαμιστές της Τρίπολης προέλαυναν και λεηλατούσαν τις πόλεις από τις οποίες είχε αποσυρθεί ο LNΑ, έρχεται αυτό το νέο σοκ με την ελληνική κυβέρνηση να τάσσεται ουσιαστικά σιωπηρά με το πλευρό της Τουρκίας στη Λιβύη και την παγίωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, αρκούμενη μόνο να στέλνει… επιστολές, στις οποίες κανείς πλέον δε δίνει σημασία.

Δημοσίευση στα Social Media