ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανακοινώνονται οι νέες τιμές – Ξεκινά η κλιμακωτή επιδότηση στους λογαριασμούς

1 min read

«Μπόνους» για όσους μειώσουν την κατανάλωσή τους

Με περισσή αγωνία περιμένουν οι Έλληνες πολίτες την ανακοίνωση των νέων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στην πορεία θα πρέπει να εξοικειωθούν και με το νέο σύστημα της κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τιμές ανά κιλοβατώρα αναμένονται να κυμανθούν από τα 0,599 με 0,680 ευρώ, με τα τιμολόγια των παρόχων για το μήνα Οκτώβριο να αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλότερα. Επιπλέον, όσοι μειώσουν την κατανάλωσή τους, θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση στην πληρωμή του λογαριασμού.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο μοντέλο επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα δίνει «μπόνους» σε όσους κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%, σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα νοικοκυριά αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις, όμως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επιδοτήσεις σε τρία κλιμάκια: α) τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση, β) ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και γ) τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης.

Κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τρεις κλιμακωτές επιχορηγήσεις που θα αντιστοιχούν στις εξής κατηγορίες για την κατανάλωση ρεύματος:

  • Η υψηλότερη ενίσχυση θα δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο
  • Η δεύτερη θα είναι λίγο πιο χαμηλή στο δεύτερο κλιμάκιο
  • Η πιο μικρή επιδότηση θα παρέχεται στο τρίτο κλιμάκιο κατανάλωσης με τις περισσότερες κιλοβατώρες

Επιπλέον, οι καταναλωτές που ανήκουν στην τρίτη επιδότηση, στην περίπτωση που κάψουν κατά 15% λιγότερο ρεύμα από πέρσι την ίδια εποχή, θα παίρνουν έξτρα επιδότηση, η οποία θα φτάνει στο ύψος της δεύτερης κατηγορίας (β). Αντίστοιχα, εκείνοι που ανήκουν στο δεύτερο κλιμάκιο κατανάλωσης (β) και εξοικονομήσουν ενέργεια επίσης κατά 15%, θα πάρουν ενίσχυση, ώστε να απολαύσουν το ύψος της επιδότησης του πρώτου κλιμακίου (α).

Οι… πρωτάρηδες

Όσον αφορά αυτούς που καταναλώνουν για πρώτη φορά ρεύμα -δηλαδή φέτος έχουν πάρει ρεύμα και μετρητή και δεν υπάρχουν τα ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης- τότε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα τους επιδοτεί τους λογαριασμούς με βάση τις πρώτες κιλοβατώρες που έχουν καταγράψει οι μετρητές.

Για παράδειγμα, όσοι αποκτήσουν για πρώτη φορά κατοικία ή μετακομίσουν σε καινούργια, θα επιδοτηθούν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που θα κάνουν την πρώτη φορά. Άρα, θα έχουν κίνητρο να ενταχθούν στο κλιμάκιο της χαμηλής κατανάλωσης, για να επιδοτηθούν με την υψηλότερη ενίσχυση.

Δηλαδή, το νέο μοντέλο της επιδότησης θα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Κλιμακωτή επιδότηση (επιβάρυνση από 400 KWh και άνω)
  • Μπόνους επιδότησης (εξοικονόμηση 15% και άνω)
  • Σύστημα βαθμοημερών (ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες)

newsbreak

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.