ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Ιερός πόλεμος» Φαναρίου-Μόσχας με φόντο την Ουκρανική εκκλησία

1 min read



Πάντως, για την ώρα το Φανάρι φαίνεται να έχει τη στήριξη των περισσότερων ορθόδοξων Εκκλησιών για την απόδοση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία.

Παρά τις διαφωνίες και τις κόντρες (όπως τελευταία για τη δικαιοδοσία του ναού του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά), θεωρείται βέβαιη η στήριξη της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αλλωστε, παραδοσιακά, σε περιόδους κρίσης, η Αθήνα συντάσσεται με τις θέσεις του. Κάτι ανάλογο υπενθυμίζεται ότι είχε πράξει η Ελλαδική Εκκλησία και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, στο Κολυμπάρι Χανίων.

Τις επιλογές του Φαναρίου εκτιμάται ότι θα στηρίξουν και οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Θεόδωρος, Ιεροσολύμων, Θεόφιλος και Σερβίας, Ειρηναίος καθώς επίσης και οι Αλβανίας, Αναστάσιος και Κύπρου, Χρυσόστομος.
Την ίδια στιγμή, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση την οποία θα κρατήσει το Πατριαρχείο Ρουμανίας, το οποίο, παρά το γεγονός ότι κάποιες φορές προτιμά να κινείται «αυτόνομα», δεν παύει να διατηρεί καλές σχέσεις με τους Ρώσους.

Κατηγορηματικά «όχι» στην «αυτονομία» της Ουκρανικής Εκκλησίας λέει, ως φαίνεται, η Εκκλησία της Πολωνίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της εξέφρασε την αντίθεσή της εκτιμώντας ότι η συζήτηση για το Αυτοκέφαλο θα διεξαχθεί μόνο σε περίπτωση που οι σχισματικές εκκλησιαστικές ομάδες «μετανοήσουν και επιστρέψουν στους κόλπους της Κανονικής Εκκλησίας».

Το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας θεωρείται παραδοσιακός «δορυφόρος» της Μόσχας. Για αυτό το λόγο δεν αποκλείεται να συνταχθεί τελικά με τις θέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας. Εξάλλου, η Βουλγαρία βρίσκεται σε κόντρα με την Κωνσταντινούπολη για το θέμα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το όλο θέμα δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε «θρίλερ» με σοβαρές διπλωματικές προεκτάσεις.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο με τη σειρά του βρίσκεται σε επαφές με άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες (σ.σ.: πρόσφατα ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων συναντήθηκε με τους προκαθημένους της Πολωνίας και της Ρουμανίας) έχει την απόλυτη στήριξη του Κρεμλίνου. Και αν όχι, τότε πολύ δύσκολα θα δεχτεί αλλαγές στο υπάρχον εκκλησιαστικό καθεστώς.

Αλλωστε, η αναγνώριση καθεστώτος Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας προϋποθέτει τη συγκατάθεσή του. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ότι «την εκχώρηση αυτοκεφαλίας ζήτησαν οι κοσμικές αρχές της Ουκρανίας, με υποστήριξη των σχισματικών, αντικανονικών παραφυάδων. Η Οικουμενική Ορθοδοξία δεν αναγνωρίζει την εκκλησιαστική υπόσταση αυτών των κοινοτήτων, των αποσχισθέντων της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, δηλαδή αυτή η υπόσταση είναι μηδενική».

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως «η χορήγηση στο σχίσμα του καθεστώτος της “παραλλήλου” Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, παρά τη βούληση της κανονικής Εκκλησίας, στο κανονικό έδαφος της οποίας υφίσταται, είναι μια ανοησία εξ απόψεως εκκλησιαστικής και κανονικής. Πάντα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εξέφραζαν υποστήριξη προς την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.