ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η τουρκική λίρα καταρρέει συμπαρασύροντας κολοσσούς της χώρας

1 min read

Δύο τουρκικοί κατασκευαστικοί όμιλοι σε κοινοπραξία που περιλαμβάνει την General Electric Co. ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 900 εκατ. ευρώ ($1,1 δισ.), σε ένα ακόμα σημάδι των πιέσεων που γνωρίζουν οι τουρκικές επιχειρήσεις από την κατρακύλα του εγχώριου νομίσματος, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι επιχειρήσεις, που με τα δάνεια αυτά κατασκεύασαν νοσοκομεία, διαπραγματεύονται με τους πιστωτές τους για το χρέος σε ξένο νόμισμα, αναφέρουν στο Bloomberg δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης. 

Η κοινοπραξία αποτελείται από τις Gama Holding AS και Turkerler Insaat AS, ενώ το μερίδιο της αμερικανικής GE φτάνει το 10% περίπου. 

Η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί πάνω από 60% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την υπογραφή των δανείων πριν από τέσσερα χρόνια. Τουρκικές εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα παλεύουν να αποπληρώσουν το χρέος τους σε ξένο νόμισμα, με αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση δανείων δεκάδων δισεκατομμυρίων, αναφέρει το πρακτορείο.   

Μεταξύ των πιστωτών στην κοινοπραξία είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόµησης και Ανάπτυξης, η αμερικανική Overseas Private Investment Corp., η ICBC London Plc, η Intesa Sanpaolo SpA και η Unicredit SpA, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Η τουρκική κυβέρνηση κατασκευάζει 17 νοσοκομεία από το 2015 συνολικού προϋπολογισμού έως 10 δισ. δολ. προκειμένου να διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών στη χώρα στις 95.000, χρησιμοποιώντας το μοντέλο της Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. 

Η κοινοπραξία εξασφάλισε δάνεια διάρκειας 18 ετών, ύψους 301 εκατ. ευρώ και 250 εκατ. δολ. για το νοσοκομείο Bayrakli στη Σμύρνη και 314 εκατ. ευρώ για το νοσοκομείο Kocaeli στη Νικομήδεια. 

Άλλο ένα κύμα αναδιαρθρώσεων, προσθέτει το Bloomberg, πυροδοτήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς οι τράπεζες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να βοηθήσουν τους πελάτες τους εν μέσω της ύφεσης που ακολούθησε τα μέτρα περιορισμού. 

Η λίρα συνεχίζει και σήμερα την κατρακύλα της, με το δολάριο να κερδίζει πάνω από 0,4% στο 7,9494 και το ευρώ πάνω από 0,3% στο 9.3230.

Πηγή: Capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.