ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

H Τουρκία θα εγκαταστήσει προηγμένο ραντάρ ΑESA στα μαχητικά F-16 του στόλου της! – Ολα αλλάζουν (βίντεο)

1 min read

Η Τουρκία έλαβε απόφαση εγκατάστασης σε όλα τα μαχητικά F-16 Block 40/50 και Block 50+ Adv.  ραντάρ AESA! Το ραντάρ θα είναι το εγχώριας ανάπτυξης AESA του οποίου το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 από την ASELSAN.

Η ASELSAN ολοκληρώνει την ανάπτυξη του ραντάρ AESA που ξεκίνησε στις αρχές του 2018 και πλέον το σύστημα έχει εισέλθει στις τελικές δοκιμές και το 2022 θα είναι έτοιμο να τοποθετηθεί σε όλα τα τουρκικά F-16, αλλά και στο stealth μαχητικό TF-X, αν ποτέ κατασκευαστεί, το οποίο αναπτύσσεται τώρα και υπολογίζεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμο το 2027.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το δικό τους ραντάρ AESA θα είναι ανώτερο του αμερικανικού AESA AN / APG-83 της Νόρθροπ που θα εγκατασταθεί στα ελληνικά F-16.

Γιατί; Γιατί υποστηρίζουν ότι θα είναι ανώτερο: Γιατί θα βασίζεται σε τεχνολογία GaN (Gallium Nitrode, GaN) ένα εξαιρετικά προηγμένο, όντως, project.

 Σημειώνουμε πως η Aselsan έχει ήδη σημαντική εμπειρία στην κατασκευή συστημάτων ραντάρ εδάφους, αλλά και συστημάτων SAR, αλλά η κατασκευή ενός προηγμένου ραντάρ AESA και μάλιστα τεχνολογίας GaN.

To ραντάρ αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Bilkent.

Στόχος είναι όλα τα τουρκικά F-16, πλην των Block 30 που εκσυγχρονίζονται με το πρόγραμμα «Ozgur» να λάβουν την αναβάθμιση από το επίπεδο Block 50 που βρίσκονται τώρα και το Block 40/50.

Δηλαδή 168 μαχητικά συν τα 29  F-16C/D Block 50+ Adv. Κατ’αυτό τον τρόπο θα έχουν μία υπεροχή της τάξης 2,3:1 έναντι των ελληνικών μαχητικών (83 στον αριθμό) που θα εξοπλιστούν με ραντάρ AESA. 

H Aselsan συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού «Ozgur» για μαχητικά F-16C/D Block 30, που συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση δικού της υπολογιστή αποστολής.

Η απόφαση, σημαίνει ότι χάνεται το ελληνικό πλεονέκτημα της εγκατάστασης ραντάρ AESA στα F-16 του στόλου της ΠΑ, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεράσουν σε αριθμό τα ελληνικά μαχητικά που θα είναι εξοπλισμένα με AESA…

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.