ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Τουρκία «κλείδωσε» συμφωνία με ΗΠΑ για την Λιβύη

1 min read

Σε μια συνομιλία που δείχνει ότι η Τουρκία πέτυχε να αποσπάσει την αμερικανική έγκριση σε ότι αφορά τις ενέργειές της στην Λιβύη μας οδηγεί η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ν.Τραμπ και τους Τούρκου ομολόγου του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Η τουρκική προεδρία σε μια ανακοίνωση που έχει την έγκριση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας στην οποία συζήτησαν για τη Λιβύη και τη Συρία, συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή στρατιωτική και πολιτική συνεργασία.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν,επίσης, να συνεχίσουν να επιδιώκουν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA), η οποία έχει σημειώσει σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες τις τελευταίες εβδομάδες σε μάχες με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Η σημερινή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δείχνει την ολοκληρωτική χρεωκοπία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από την νυν Κυβέρνηση στο ζήτημα της Λιβύης αφού μόλις 6 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης “κατάφερε” να δει την Τουρκία να πετυχαίνει την ανακήρυξη ΑΟΖ που φτάνει μόλις 6 ν.μ. από τις ακτές της Καρπάθου, της Ρόδου και της Κρήτης μέσα από μια συμφωνία που επιβλήθηκε δια των όπλων από πλευράς Άγκυρας και την ελληνική πλευρά ουσιαστικά αμέτοχη. 

Η Τουρκία με την στήριξη της με κάθε τρόπο(τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά με συνεχείς αποστολές ενισχύσεων) προς την ισλαμική κυβέρνηση του ΧΣαράτζ ανέτρεψε την κατάσταση όπως όλα δείχνουν με τις δυνάμεις του Χ.Χάφταρ να υποχωρούν από την Δυτική Λιβύη ενώ επιπλέον οι τουρκο-GNA δυνάμεις έχουν σπάσει την πολιορκία της Τρίπολης.

Η σημερινή ανακοίνωση φαίνεται να είναι προάγγελος εξελίξεων στα νώτα της Ελλάδας. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.