ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο στην Ρωσία με κατεύθυνση Συρία: Τι απαιτεί από ΝΑΤΟ, Μόσχα & ΗΠΑ- Πώς μπλέκει την Ελλάδα

1 min read

O Επιτήδειος Ουδέτερος ξαναχτυπά. Η Τουρκία με μια αιφνιδιαστική κίνηση χτες το βράδυ έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα μεταγωγικά αεροσκάφη της ρωσικής Αεροπορίας από και προς την Συρία. 

Η απόφαση της αυτή αφορά μέχρι στιγμής μόνο τον αεροδιάδρομο από και προς την Συρία.  Για οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση η Ρωσία θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Σε δήλωσή του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν επιτρέπει πλέον στη Ρωσία να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της για πτήσεις προς τη Συρία. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις δηλώσεις του έκανε παραλληλισμό με το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου.

Είπε σχετικά στους δημοσιογράφους:

«Κλείσαμε τον εναέριο χώρο για ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη, ακόμη και για πολιτικά αεροσκάφη που πετούν στη Συρία και μεταφέρουν στρατιώτες. Δώσαμε άδεια για τρεις μήνες. Είχαν άδεια μέχρι τον Απρίλιο.

Ο Πρόεδρός μας ενημέρωσε σχετικά και τον Β.Πούτιν. Στη συνέχεια οι πτήσεις σταμάτησαν, δράσαμε τόσο στην περίπτωση της Σύμβασης του Μοντρέ όσο και σε άλλα θέματα» αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Όμως η Τουρκία θα παραμείνει ανοιχτή σε εμπορικές πτήσεις από και προς τη Ρωσία, αρνούμενη να ακολουθήσει την ΕΕ στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της στις ρωσικές πτήσεις λόγω της σημασίας των τουριστών της χώρας για την οικονομία της.

Όταν ρωτήθηκε για τους Ρώσους ολιγάρχες που έρχονται στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου απάντησε:

«Είμαστε μια χώρα που δεν συμμετέχουμε σε κυρώσεις, αν μια εταιρεία θέλει να κάνει επιχειρηματική δραστηριότητα, πρέπει να συμμορφωθεί με τους νόμους μας και το διεθνές δίκαιο».

Δείτε βίντεο

Ο Επιτήδειος Ουδέτερος ξαναχτυπά – Τι πουλάει στο ΝΑΤΟ

Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση αναμένεται να επιφέρει συνέπειες τόσο για την Συρία και τους Κούρδους όσο και για την Ελλάδα.

  • Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για να μην μεταφέρει η Ρωσία μισθοφόρους από την Συρία στην Ουκρανία. Αυτό “πουλά” στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως έκλεισε και τα Στενά και την πρόσβαση από και προς την Συρία.

Ο Άαρον Στάιν, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια, είπε ότι οι ΗΠΑ και άλλα έθνη ζητούσαν από την Τουρκία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί της Μόσχας στη Συρία και να αυξήσει την πίεση στον Πούτιν.

«Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να προσαρμοστεί η Άγκυρα, αλλά μετά από σχεδόν δύο μήνες η Άγκυρα έκανε ένα ακόμη βήμα για να στριμώξει τη Μόσχα στη Συρία», είπε.

  • Η Άγκυρα δείχνει την δυσαρέσκεια της για την επικείμενη ρωσική επιχείρηση στην Οδησσό. Προφανώς η Τουρκία δεν θέλει η Ρωσία να ελέγξει όλη την ουκρανική ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας.
  • Αυξάνει την πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς προσπαθεί να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία.

Ο Omer Ozkizilcik, αναλυτής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας με έδρα την Άγκυρα, είπε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια να αναγκαστεί η Ρωσία «να είναι πιο σοβαρή στις διαπραγματεύσεις».

Δείτε βίντεο

Τί πραγματικά θέλει η Τουρκία: Νέα επιχείρηση στην Συρία και F-16V

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία θέλει να λάβει το “πράσινο φως” από την Ρωσία για νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία εναντίον των Κούρδων.

Είναι αξιοσημείωτο πως η απόφαση της Άγκυρας να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη από και προς την Συρία, συμπίπτει με την νέα επίθεση που ξεκίνησε εναντίον των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

Συνεπώς, είναι λογικό τώρα που βλέπει ότι και οι δύο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία, είναι απασχολημένες στην Ουκρανία, να ανοίξει νέο μέτωπο και να τελειώνει οριστικά με τους Κούρδους.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και νέα αναζωπύρωση της έντασης και του πολέμου στην Λιβύη.

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία έχει μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Λιβύη όπου έχει αποσύρει μεγάλες δυνάμεις μισθοφόρων της Wagner και δεν έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση είτε μέσω αέρος είτε μέσω θαλάσσης.

Πρέπει να τονιστεί, ότι η κίνηση αυτή αφορά άμεσα και εμάς καθώς έρχεται σε μια στιγμή που ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Τ. Μπάιντεν και υψηλόβαθμους Αξιωματούχους.

Προφανώς και η Τουρκία έχει πουλήσει εκδούλευση στο ΝΑΤΟ για να εγκριθεί τουλάχιστον η αγορά των 40 συν 80 εκσυγχρονισμένων F-16 Viper και να ασκήσει νέες πιέσεις σε Ελλάδα-Κύπρο για τα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου.

Δεν είναι τυχαίο πως στις δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου αφού ανακοίνωσε το κλείσιμο του τουρκικού εναέριου χώρου από και προς την Συρία για τα ρωσικά αεροσκάφη, αμέσως μετά είπε:

«Υπάρχει σίγουρα μια εποικοδομητική στάση στη κυβέρνηση σχετικά με τα F-16. Γνωρίζετε ήδη ότι δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Αλλά γενικά, υπάρχουν περιορισμοί στην αμυντική βιομηχανία και χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου. Οι συνομιλίες πάνε καλά.

«Ο αριθμός των μελών του Κογκρέσου που αντιτίθενται δεν είναι πολύ μεγάλος», είπε.

Δείτε βίντεο

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.