ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Τουρκία διατηρεί το κλίμα έντασης με την Ελλάδα λίγο πριν από τις διερευνητικές επαφές

1 min read

Κλίμα έντασης, με πολεμική ρητορική, παραβιάσεις του εναέριου χώρου και αρκετές NAVTEX συντηρεί η Τουρκία λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές (Τετάρτη 6 Οκτωβρίου). Την ώρα που η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι έτοιμη για «αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Αν και η Τουρκία με την Ελλάδα, όπως έχει γίνει γνωστό από την 1η Οκτωβρίου, θα διεξάγουν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών στις 6 Οκτωβρίου, η Άγκυρα φροντίζει να συντηρεί την ένταση, στον απόηχο της πρόσφατης υπογραφής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Παρισιού.

Επισημαίνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίζει έρευνες δυτικά του νησιού με το «Nautical Geo», δηλαδή με το ίδιο σκάφος που είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχες έρευνες ανατολικά της Κρήτης για λογαριασμό της Ελλάδας και είχε παρενοχληθεί από τουρκικό πλοίο.

Τουρκικό μπλόκο στις έρευνες του «Nautical Geo»

Η Τουρκία, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (03/10), δεσμεύει περιοχή για να εμποδίσει έρευνες του «Nautical Geo», ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της χώρας προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX, η οποία έχει ισχύ μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου και αφορά στις εξής συντεταγμένες:

  • 34 40.00 N – 029 00.00 E
  • 34 40.00 N – 029 20.00 E
  • 34 20.00 N – 029 20.00 E
  • 34 20.00 N – 029 00.00 E

Νέες δηλώσεις περί «ελληνικών παράνομων ενεργειών» από την Άγκυρα

Λάδι στη φωτιά έριξε, όμως, και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Πινάρ Κάρα, η οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο, την Κυριακή (03/10), για «παράνομες, επιθετικές και προβοκατόρικες ενέργειες» της Ελλάδας και της Κύπρου τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Yeni Şafak», η αξιωματούχος της Τουρκίας υποστήριξε πως «η Ελλάδα παραβιάζει συνεχόμενα το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και έχει προχωρήσει από τις αρχές του 2021 σε 1.989 παραβιάσεις στα νησιά αυτά».

Σχετικά με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η Πινάρ Κάρα σχολίασε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «εξισορροπήσει» τον εξοπλισμό της σε σχέση με την Τουρκία.

Για την προαναφερθείσα NAVTEX, η εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες της Ελλάδας, ανατολικά της Κρήτης, έγιναν «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», γι’ αυτόν τον λόγο η Άγκυρα πήρε μέτρα ενάντια στις «παρανομίες» της Ελλάδας. Οπως τόνισε η Τουρκία έχει δώσει εντολή σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία για να «προστατεύσουν τα συμφέροντα» της Τουρκίας «χωρίς συμβιβασμούς». 

Αντίδραση και από το ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Σε νέα ανακοίνωσή του, την Κυριακή (03/10), το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι λόγος για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα τελευταία χρόνια, είναι οι «μαξιμαλιστικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και «οι μονομερείς ενέργειες που απειλούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα» της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Η Άγκυρα, μάλιστα, εξαπέλυσε τα βέλη της και προς την Κυπριακή Δημοκρατία αφού η Λευκωσία έχει ανακοινώσει πως θα κάνει θαλάσσιες έρευνες με το σκάφος «Nautical Geo».
Έτσι, η Τουρκία υποστήριξε, σε σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της, ότι οι έρευνες αυτές «θα παραβιάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους των Τουρκοκυπρίων και την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Επίσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος έχει προγραμματίσει γεώτρηση νοτίως του νησιού, κάτι που για την Άγκυρα «θα αυξήσει την ένταση και θα απειλήσει την σταθερότητα στην περιοχή».

Η απάντηση της Ελλάδας

Θέση στα σχόλια της Τουρκίας περί «μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων από την Αθήνα» έχει πάρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ήδη από την Παρασκευή (01/10), τονίζοντας πως «αν η Άγκυρα ενοχλείται από τις συμφωνίες, λειτουργεί ως εν δυνάμει επιτιθέμενη».

Αναλυτικά, μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πέτερ Σιγιάρτο, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την ελληνογαλλική συμφωνία ως «αμιγώς αμυντική», ενώ έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, λέγοντας πως οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απαράδεκτες και θα πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως εν δυνάμει επιτιθέμενη.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.