ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Τουρκία απείλησε την γερμανική φρεγάτα με «επέμβαση» αν δεν σταματούσε η νηοψία! – Διαμαρτυρία Βερολίνου

1 min read

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε για εξηγήσεις τον Γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα και τον Ιταλό πρεσβευτή για την νηοψία που έγινε σήμερα σε τουρκικό φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν προς την Μισράτα της Λιβύης, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου στο πλαίσιο της επιχείρησης IRINI προς αντιμετώπιση της παραβίασης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ προς την βορειοαφρικανική χώρα.

Όπως έγινε γνωστό από το τουρκικό ΥΠΕΞ, κλήθηκαν οι διπλωματικοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιταλίας και της Γερμανίας στην Άγκυρα, προκειμένου να τους επιδοθεί διαμαρτυρία για τον έλεγχο στο τουρκικό φορτηγό πλοίο.

Νωρίτερα, η Γερμανία κατηγόρησε την Τουρκία ότι «εμπόδισε ειδική μονάδα του γερμανικού Στρατού, που ανήκει στην στρατιωτική αποστολή της ΕΕ, να πραγματοποιήσει έρευνα στο πλοίο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα απείλησε το Βερολίνο ότι «Τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα επέμβουν αν δεν αποχωρήσουν άμεσα οι Γερμανοί στρατιώτες από το τουρκικό πλοίο» και δύο τουρκικές φρεγάτες από τα ανοικτά της Λιβύης έλαβαν πορεία προς την γερμανική φρεγάτα που βρισκόταν νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου!

Εν τέλει και προ του κινδύνου να κλιμακωθεί η κρίση οι Γερμανοί αποχώρησαν από το τουρκικό πλοίο

Την όλη κίνηση η Άγκυρα την χαρακτήρισε ως «παραβίαση του διεθνούς νόμου». Σημειώνεται ότι η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων είχε λάβει εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα, όμως η έρευνα σταμάτησε μετά την προειδοποίηση της τουρκικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών: 

«Η επιχείρηση “Irini”, που πραγματοποιείται από την ΕΕ, είναι μια επιχείρηση της οποίας ο σκοπός και το όφελος είναι ανοιχτά για συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χθες (22 Νοεμβρίου), το γερμανικό πολεμικό πλοίο “Αμβούργο” ερεύνησε λεπτομερώς το τουρκικό εμπορικό πλοίο “MV Roseline A”, το οποίο μετέφερε χρώματα, προϊόντα μπογιάς και υλικά ανθρωπιστικής βοήθειας από το λιμάνι Αμπαρλί στη Μισράτα.

Ο καπετάνιος συνεργάστηκε και μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το φορτίο και το ταξίδι του πλοίου. Ωστόσο, στις 17:45, τα ένοπλα στοιχεία της Επιχείρησης Ειρήνη επιβιβάστηκαν και πραγματοποίησαν μια “επιθεώρηση” που διήρκεσε πολλές ώρες.

Όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, ερευνήθηκε με βίαιο τρόπο, όλο το προσωπικό συγκεντρώθηκε και κρατήθηκε σε ένα μέρος, και τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν με βία, με έναν ένοπλο στρατιώτη να στέκεται στο κεφάλι του καπετάνιου.

Η εν λόγω παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας ως κράτους σημαίας, αλλά και δίχως αυτή του καπετάνιου του πλοίου.

Παρά τις δηλώσεις του καπετάνιου σχετικά με τη φύση του μεταφερόμενου φορτίου, αυτή η παρέμβαση, η οποία ξεκίνησε με μια διφορούμενη υποψία και συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα, τερματίστηκε μόνο μετά τις επίμονες αντιρρήσεις της χώρας μας.

Το ένοπλο προσωπικό περίμενε στο εμπορικό πλοίο μέχρι το πρωί και έφυγε από το πλοίο στις 09:38 το πρωί.

Λυπούμαστε για την κράτηση του πλοίου μας, το οποίο φαίνεται ότι δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων, από τη διαδρομή του για ώρες κάτω από σοβαρές καιρικές συνθήκες και το γεγονός ότι το προσωπικό αντιμετωπίστηκε ως εγκληματίες κατά την επιθεώρηση.

Διαμαρτύρονται για αυτήν την πράξη που διεξήχθη χωρίς εξουσιοδότηση και με χρήση βίας. Διατηρούμε το δικαίωμά μας για αποζημίωση προς πραγματικά και νομικά πρόσωπα, λόγω των ζημιών που προέκυψαν από αυτό.

Είναι απαραίτητο να λάβετε τη συγκατάθεση του κράτους-σημαίας προκειμένου να αναληφθεί δράση απέναντι σε εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα. Τα ψηφίσματα της UNSC σχετικά με το εμπάργκο όπλων της Λιβύης δεν καταργούν αυτήν την υποχρέωση».

Πέραν αυτών, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιτίθεται στην ίδια την επιχείρηση: «Η ουδετερότητα της Επιχείρησης Ειρήνη, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, τη χώρα μας ή το ΝΑΤΟ, είναι αμφιλεγόμενη. Ωστόσο, αυτή η διπλή τυπική και παράνομη μεταχείριση που εφαρμόζεται σε πλοία που μεταφέρουν από τη χώρα μας στη Λιβύη δεν είναι ποτέ αποδεκτή”.

Παράλληλα όμως, δεν αρνείται την παραβίαση του εμπάργκο όπλων, απλά αρκείται στο να αναφέρει ότι και άλλες χώρες παραβιάζουν το εμπάργκο για χάρη του Χαφτάρ: Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές πριν, η επιχείρηση IRINI είναι μια προκατειλημμένη επιχείρηση. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν ελέγχει την υποστήριξη των όπλων προς τον πραξικοπηματία Χαφτάρ και χρησιμοποιείται αυθαίρετα για να τιμωρήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.