ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Σαουδική Αραβία αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους μέσω Πεκίνου με στόχο το Ιράν

1 min read

Η Σαουδική Αραβία φέρεται να αναπτύσσει τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων με κινεζική τεχνογνωσία και βοήθεια.

Την αποκάλυψη την έκανε το αμερικανικό CNN επικαλούμενο πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Αμερικανικός δορυφόρος εντόπισε υλικά παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων τουλάχιστον σε μία τοποθεσία.

Οι Αμερικανοί είναι εξοργισμένοι για δύο λόγους: Πρώτον γιατί πολύ δύσκολα θα πείσουν τώρα το Ιράν να προχωρήσει σε μία νέα συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα και δεύτερον και ίσως τους ενοχλεί πολύ περισσότερο, γιατί το Πεκίνο εισχωρεί σε μία χώρα απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

H Σ.Αραβία είναι η χώρα που μετέτρεψε το δολάριο σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα όταν συμφωνήσε το 1973 να πραγματοποιεί τις πετρελαϊκές συναλλαγές σε δολάρια.

Φυσικά το Ριάντ τους βαλλιστικούς πυραύλους του θέλει με έναν μόνο σκοπό: Να θέσει στο στόχαστρο το Ιράν και κυρίως τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Η ενέργεια αυτή των Σαουδαράβων είναι πιθανότερο να προκαλέσει κλιμάκωση των εξοπλισμών στον Κόλπο.

Η Σαουδική Αραβία έχει προμηθευτεί βαλλιστικούς πυραύλους από την Κίνα από το 1988 αλλά είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να τους αναπτύξει και κατασκευάσει η ίδια.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η αποκάλυψη αυτή θα προκαλέσει την αντίδραση του Ισραήλ και του Ιράν, χώρες που ανταγωνίζονται ευθέως τη Σαουδική Αραβία και επίσης κατασκευάζουν δικά τους βαλλιστικά όπλα.

Η Κίνα από την άλλη χαρακτηριζει και θεωρεί τη Σαουδική Αραβία “στρατηγικό εταίρο” με τον οποίο “διατηρεί στενές σχέσεις σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου και του στρατιωτικού”.

Η Κίνα αρνείται πως οι σχέσεις της με τη χώρα του Κόλπου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή τους κανόνες διακίνησης οπλικών συστημάτων.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.