ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Ρωσία ομολογεί ότι κατέστρεψε δορυφόρο με πυραυλικό χτύπημα – δέος και αμηχανία στις ΗΠΑ

1 min read

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι του αμερικανικού Πενταγώνου

  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε μια δοκιμή πυραύλου που έπληξε και κατέστρεψε έναν παλιό, μη λειτουργικό δορυφόρο, μια μέρα αφότου το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Μόσχα ως «ανεύθυνη» και «απερίσκεπτη».
  • Σύμφωνα με το υπουργείο, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και έπληξε έναν αναγνωριστικό δορυφόρο τύπου Celina-D της σοβιετικής εποχής, ο οποίος βρισκόταν σε τροχιά από το 1982. Οι πληροφορίες αυτές ανταποκρίνονται στους ισχυρισμούς των δυτικών ΜΜΕ ότι ο στόχος ήταν ο συγκεκριμένος δορυφόρος, Kosmos-1408.

Η Ρωσία περιέγραψε την απόφαση να πραγματοποιήσει τη δοκιμή ως προγραμματισμένη δραστηριότητα για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων και έναν τρόπο για να αποτραπεί «η πιθανότητα ξαφνικής απειλής στην ασφάλεια της χώρας στη διαστημική ζώνη και στο έδαφος».

Μετά τη δήλωση, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σχολίασε προσωπικά την επίθεση σημειώνοντας ότι ο δορυφόρος χτυπήθηκε με μεγάλη ακρίβεια.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την πυραυλική επίθεση.

«Αυτή η δοκιμή έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής πάνω από χίλια πεντακόσια κομμάτια θραυσμάτων (Διαστημικών «σκουπιδιών» σε τροχιά) που μπορούν να εντοπιστούν και πιθανότατα θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια μικρότερων συντριμμιών», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. «Τα συντρίμμια που δημιουργούνται από αυτή την επικίνδυνη και ανεύθυνη δοκιμή θα απειλήσουν τώρα δορυφόρους και άλλα διαστημικά αντικείμενα που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, τα οικονομικά και επιστημονικά συμφέροντα όλων των εθνών για τις επόμενες δεκαετίες».

Ο Μπλίνκεν επιτέθηκε επίσης στη Μόσχα επειδή ισχυρίστηκε ότι αντιτίθεται στην « Στρατιωτικοποίηση του διαστήματος» ενώ ταυτόχρονα εκτόξευσε πύραυλο για να καταστρέψει έναν δορυφόρο.

Σε απάντηση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επέκρινε την Ουάσιγκτον ως «υποκριτική», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η ίδια η Ουάσιγκτον ήταν υπεύθυνη για μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα. Πέρυσι, ο Λαβρόφ ζήτησε κανόνες που θα αποτρέπουν την τοποθέτηση όπλων στο διάστημα.

«Τα σχέδια των ΗΠΑ, καθώς και εκείνα της Γαλλίας και του ΝΑΤΟ συνολικά, για τοποθέτηση όπλων στο διάστημα παίρνουν σάρκα και οστά», είπε τότε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν είναι πολύ αργά για να αναπτυχθούν μέτρα αποδεκτά για όλους για να αποφευχθεί η σύγκρουση στο διάστημα».

Φαίνεται όμως ότι η Ρωσία εγκατέλειψε τον διάλογο για αποστρατιωτικοποίηση του διαστήματος, διότι με το συγκεκριμένο πυραυλικό χτύπημα έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία τόσο στις ΗΠΑ, αλλά και άλλες δυτικές χώρες, διότι απέδειξε ότι μπορεί να καταρρίψει άμεσα οποιονδήποτε δορυφόρο, χωρίς οι αντίπαλοι της να το αντιληφθούν. Πολλώ δε, να το αποτρέψουν.

Η κατάρριψη δορυφόρων, όταν όλα τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, αεροπορικά και μη, χρησιμοποιούν δορυφόρους για την καθοδήγηση, τον εντοπισμό, ακόμα και την πλοήγηση όταν μιλάμε για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μπορεί να επιφέρει συντριπτικό χτύπημα σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.

Γι’ αυτό και η πυραυλική δοκιμή της Ρωσίας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση τόσο στο αμερικανικό Πεντάγωνο αλλά και το ΝΑΤΟ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.