ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Ρωσία μετακινεί μεγάλες δυνάμεις προς τα φινλανδικά σύνορα – Θα επεκταθεί ο πόλεμος;

1 min read

Μετακίνηση μεγάλων ρωσικών δυνάμεων της Βόρειας Ομάδας Στρατιών παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στα σύνορα με Φινλανδία και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά πλέον. Πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι «Θα συνεχιστεί η μεταφορά δυνάμεων που εξασφαλίζουν την ασφάλεια της Ρωσίας, όπου πρέπει και όπως πρέπει».

«Η Ρωσία μεταφέρει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων προς τα φινλανδικά σύνορα, αφού προειδοποίησε τη Φινλανδία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», αναφέρουν πηγές του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Ρωσικά άρματα μάχης Τ-72Β3, αυτοκινούμενοι εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-εδάφους Iskander-M, ρουκετοβόλα Smerch, αντιαεροπορικά Tor-M1, ΤΟΜΠ BTR-82 κλπ. φαίνονται να κινούνται προς τα σύνορα της Φινλανδίας, ενώ παράκτια συστήματα πυραύλων P-800 Onyx βιντεοσκοπήθηκαν να κινούνται προς την δυτική ακτή της Ρωσίας που βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το Ελσίνκι.

Όλα αυτά μετά την δήλωση της Φινλανδής πρωθυπουργός ότι «η χώρα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μέχρι το καλοκαίρι» και την αντίδραση του Κρεμλίνου ότι «Θα αντιδράσει πολιτικά και στρατιωτικά»

Ένα ανεπιβεβαίωτο βίντεο που ανέβηκε χθες το βράδυ φαίνεται να δείχνει δύο ρωσικά παράκτια αμυντικά πυραυλικά συστήματα P-800 Onyx να κινούνται κατά μήκος ενός δρόμου στη ρωσική πλευρά των συνόρων που οδηγεί στο Ελσίνκι.

Η ρωσική ανάπτυξη έρχεται καθώς η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin δήλωσε ότι αναμένει ότι η κυβέρνησή της «θα τερματίσει τη συζήτηση πριν από τα μέσα του καλοκαιριού» για το εάν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι η κίνηση δεν θα βελτιώσει την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη και ο βουλευτής της Μόσχας Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ πρόσθεσε ωμά ότι «μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε την καταστροφή της Φινλανδίας».

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δύο πολυεθνικές ναυτικές ομάδες δεκαέξι πλοίων με επικεφαλής το Βασιλικό Ναυτικό της Ολλανδίας θα περιπολούν στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας μελών όπως η Πολωνία και η Εσθονία, για να «διατηρήσουν μια αξιόπιστη και ικανή αμυντική ικανότητα».

Η Φινλανδία, μαζί με τη γειτονική Σουηδία, έχει αποφύγει  την ένταξη στο ΝΑΤΟ παρά τη στενή ευθυγράμμιση με τη Δύση σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσει τη Ρωσία, καθώς υπάρχει η συμφωνία του 1947 βάσει της οποίας οι τότε Σοβιετικοί δέχθηκαν να μην περιλάβουν την Φινλανδία στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας με αντάλλαγμα την ουδετερότητά της και τον έλεγχο των αμυντικών δαπανών της από την Μόσχα.

Είχε προηγηθεί η εισβολή των Σοβιετικών το 1939 που μετά από τρεις μήνες σκληρών μαχών, τελικά επικράτησαν οι εισβολείς και η φινλανδική εισβολή στην Σοβιετική Ένωση το 1941, μαζί με τις ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις.

Η σκανδιναβική χώρα μοιράζεται χερσαία σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων (830 μίλια) με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, το κυβερνών κόμμα της Σουηδίας ξεκίνησε επίσημα συζητήσεις για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια προσπάθεια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με μια κίνηση που  σηματοδοτεί  πλήρη αντιστροφή ρόλου στην πολιτική για το σκανδιναβικό βασίλειο που παρέμεινε στρατιωτικά ουδέτερο και στους δύο Παγκόσμιου Πολέμους.

Ο γραμματέας του κόμματος Tobias Baudin είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η αναθεώρηση του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. «Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η θέση ασφαλείας της Σουηδίας άλλαξε ριζικά», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Η Μαρία Βλαντίμιροβνα Ζαχάροβα, Διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει και το Ελσίνκι και την Στοκχόλμη για το τι θα σήμαινε η απόφασή τους αυτή.

Στο μεταξύ ρωσικό υποβρύχιο κλάσης LADA ξεκίνησε δοκιμές έξω από… το Ελσίνκι!

Δημοσίευση στα Social Media