ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Ρωσία εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια στην Τουρκία με την στρατηγική συμφωνία Gazprom-BOTAS

1 min read

H Mόσχα προσφέρει στρατηγική στήριξη στην Τουρκία παραχωρώντας της ενεργειακή ανεξαρτησία σε μία περίοδο που η τουρκική λίρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Η Gazprom Export και ο κύριος εταίρος της στην Τουρκία, η τουρκική BOTAS, υπέγραψαν πακέτο συμφωνιών για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και τη χρήση της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου. 

Το σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει μία χώρα με το νόμισμά της να υποτιμάται διαρκώς, είναι η ενέργεια και φαίνεται πως η Ρωσία θεωρώντας ότι την συμφέρει η Τουρκία να βρίσκεται σε κρίση με τις ΗΠΑ και την Δύση, αποφάσισε να της την προσφέρει απλόχερα.

Η συμφωνία ακολουθεί τον πρώτο τουρκικό πυρηνικό σταθμό που κατασκευάστηκε από τη Rosatom και την προμήθεια του συστήματος S-400 που προκάλεσε την κρίση με τις ΗΠΑ όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ.

Πέρα από την ενιαία συμφωνία, η οποία προβλέπει την εξαγωγή έως και 5,75 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream για 4 χρόνια, ξεχωρίζει η συνολική στρατηγική του Κρεμλίνου που σκοπεύει να εντείνει τις σχέσεις και ως εκ τούτου, την γεωπολιτική εξάρτηση σε συναφείς τομείς όπως η Λιβύη, η Συρία και η Ουκρανία. 

Η συμφωνία αποτελεί τη ρωσική απάντηση στις συμμαχίες των ΗΠΑ στη Μεσόγειο και μάλιστα με έναν υποτιθέμενο σύμμαχο και χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ ακόμα και σήμερα κάνουν το εγκληματικό λάθος να θεωρούν την Τουρκία στρατηγικό τους σύμμαχο υποβαθμίζοντας μάλιστα για χάρη της τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι τον δεδομένο κανείς δεν τον αγαπά.

Κακώς νομίζουν στην Ουάσινγκτον ότι η Άγκυρα θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μέση Ανατολή.

Η συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας εντάσσεται στα δεδομένα που αφορούν τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου:

 Το 2021, οι προμήθειες προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 63%. 

Ο αγωγός TurkStream έχει συνολική χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, εκ των οποίων μια πρώτη γραμμή χωρητικότητας 15,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που προορίζεται για προμήθειες σε εγχώριους πελάτες στην Τουρκία και μια δεύτερη γραμμή, με άλλα 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα χωρητικότητας, η οποία μεταφέρει Ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.

 Σε 24 μήνες, η ροή φυσικού αερίου που μεταφέρθηκε στην Τουρκία και την Ευρώπη μέσω του TurkStream ήταν 34,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).

Η νέα συμφωνία αντικαθιστά το προηγούμενο συμβόλαιο και επεκτείνει τις ρωσικές επιρροές στον Βόσπορο. 

Η συμφωνία ακολουθεί τον πρώτο τουρκικό πυρηνικό σταθμό που κατασκευάστηκε από τη Rosatom και την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος S-400 που προκάλεσε την κρίση με τις ΗΠΑ με το πρόγραμμα F35 όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο

Η Μόσχα έχει κάνει τα στραβά μάτια στα τουρκικά drones που πωλούνται στην Ουκρανία , όπου ο Τούρκος παίκτης Baykar Defense και η ουκρανική Ukrspecexport δημιούργησαν την κοινή επιχείρηση Black Sea Shield για την παραγωγή 48 Bayraktar Tb2. 

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι απαραίτητο για τον αμυντικό τομέα της Ουκρανίας, καθώς το ναυτικό θα το χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την αναγνώριση των πυραύλων κρουζ κατά των πλοίων Neptune.

 Το τελευταίο είναι ένα σύστημα, που υιοθετήθηκε τον Αύγουστο του 2020, το οποίο χωρίς τη συνδεδεμένη δράση του Μπαϊρακτάρ θα ήταν τυφλό. 

Επομένως, η στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να διαχειρίζεται με ήπιο τρόπο την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν και να μην επιτρέπει τις διαφορές τους σε Συρία και Λιβύη να προκαλούν ρήξεις.

Ο  Ερντογάν από την άλλη έχει απόλυτη ανάγκη την στήριξη της Ρωσίας γιατί τον προμηθεύουν με ενέργεια και πρώτες ύλες αλλά θέλει να απασοχλεί την Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα εξοπλίζοντας την Ουκρανία , την οποία θεωρεί ως ένα είδος προστασίας προς τους ρωσικούς στόχους.

Παρόλα αυτά και αυτός ασκεί μία πολιτική «τόσο, όσο» προσπαθώντας να μην περάσει κάποια «γραμμή» που θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στις ρωσοτουρκικές σχέσεις,

 Ο θρησκευτικός τομέας επηρεάζεται επίσης από αυτές τις ανατροπές: η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξετάζει το ενδεχόμενο να ιδρύσει εξαρχία στους Τούρκους , όπως έκανε μόλις στην Αφρική.

 Αυτή η κίνηση από την Μόσχα θα γίνει για να συνδεθούν ακόμη περισσότερο η Μόσχα και η Άγκυρα και για να επιδεινωθεί περαιτέρω το σχίσμα μεταξύ Μόσχας και Οικουμενικού Πατριαρχείου με ζημιά στην ελληνορθόδοξη κοινότητα.

Στόχος της Μόσχας εδώ και πολύ καιρό, είναι το ρωσικό Πατριαρχείο να αναλάβει την ηγεσία της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

Η Ορθοδοξία δεν παύει να έχει σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά και η Ρωσία αναγνωρίζει την δυναμική της (κάτι που δεν αδυνατούσε να κατανοήσει η πρόγονη κρατική της οντότητα της Σοβιετικής Ένωσης, λόγω ιδεοληπτικών κωλυμάτων).

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.