ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Ρωσία αναγνωρίζει τα Κατεχόμενα & ανοίγει Προξενείο – Στόχος η υφαρπαγή του East-Med μέσω Τουρκίας στήνοντας μια νέα κρίση γύρω από την Κύπρο

1 min read

Η Ρωσία αποφάσισε να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος ανοίγοντας προξενείο στα Κατεχόμενα θέτοντας τις βάσεις για υφαρπαγή του East-Med και στήνοντας μια νέα κρίση γύρω από την Κύπρο.

Η Μόσχα θα επικαλεστεί ανεπίσημα τις κυρώσεις Ελλάδας-Κύπρου και τις “μη φιλικές κινήσεις” μας. Ταυτόχρονα αναμένεται να κατηγορήσει ευθέως την Αθήνα για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία και για την ενεργό εμπλοκή μας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Ανεπίσημα όμως, η Μόσχα προβαίνει σε μια κίνηση που είχε αποφασισθεί εδώ και καιρό σε στενή συνεργασία με τον Ερντογάν.

Στόχος να πάρει η Τουρκία τον East-Med

Απώτερος σκοπός είναι ο έλεγχος της ροής ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με την “πυρπόληση” του East-Med είτε με το να περάσει ο αγωγός μέσω Κατεχομένων και Τουρκίας. Η Άγκυρα θα ελέγχει τις “βάνες” της ΕΕ και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στο μέλλον όχι μόνο την ομαλή τροφοδοσία της Ευρώπης αλλά και σε ποιον συνασπισμό θα ανήκει η Τουρκία.

Για τον λόγο αυτό η Μόσχα προσδίδει νομιμότητα στο Ψευδοκράτος με την αναγνώριση και το Προξενείο. Η αναγνώριση στην συνέχεια από Πακιστάν και άλλες μουσουλμανικές χώρες θα επιφέρει de facto διχοτόμηση!

Παράλληλα φαίνεται ξεκάθαρα πως στόχος της Μόσχας είναι και η οριστική διχοτόμηση του νησιού με την Τουρκία να παίρνει μεγάλο μέρος της ΑΟΖ. Εν τέλει, η Μόσχα θέτει τις βάσεις για νέα ελληνοτουρκική κρίση.

Αυτό διαλύει και τις ψευδαισθήσεις πως η Μόσχα είναι σε μετωπική με την Άγκυρα λόγω Ουκρανίας.

Ρωσικό Προξενείο στα Κατεχόμενα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Ιωάννου στην έντυπη έκδοση της «Κ» μια νέα πτυχή που δείχνει –υπό το βάρος των εξελίξεων στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία– να απασχολεί τη ρωσική προσέγγιση στην ανατολική Μεσόγειο είναι η ειλημμένη απόφαση της Μόσχας για τη λειτουργία ρωσικής προξενικής αρχής στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Η Μόσχα είχε προσεγγίσει τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον περασμένο Ιανουάριο (2021) προκειμένου να ενημερώσει –αλλά και να ζητήσει κατανόηση επί τούτου– για την πρόθεσή της να ανοίξει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενα.

Αυτό όμως δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”.

Τί προηγήθηκε – Η διπλή δήλωση Σ.Λαβρόφ

Αναφορές στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» χωρίς να προτάξει τo “so called” (ούτω καλούμενη), έκανε δύο φορές ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Αρχικά, στις 21 Φεβρουαρίου, στο Κρεμλίνο, κατά τη συνεδρίαση υπό τον Πούτιν του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόφασης για αναγνώριση από τη Μόσχα των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ:

Στην ομιλία του ο Λαβρόφ είπε:

«Η μόνη σύγκρουση όπου το ένα από τα μέρη αρνείται να μιλήσει με το άλλο, και αυτό υποστηρίζεται πλήρως από τη Δύση, είναι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Πάρτε την Κύπρο: Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία, μεσολαβούν τα Ηνωμένα Έθνη. Πάρτε ακόμη και το Μάλι, όπου οι Γάλλοι έχουν τώρα προβλήματα, η κυβέρνηση μιλάει με τους αντάρτες. Το ίδιο ισχύει και στην Αιθιοπία. Βελιγράδι – Πρίστινα, υπάρχει διάλογος υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν».

Η δεύτερη αναφορά έγινε την Τρίτη 21 Φεβρουάριου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Λαβρόφ ανέφερε:

«Κοιτάξτε την Κύπρο. Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» έχει ανακηρυχθεί μονομερώς στον βορρά. Αρνείται να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά κανείς δεν αρνείται στους εκπροσώπους της Βόρειας Κύπρου το δικαίωμα να συμμετάσχουν στον διάλογο».

Η ρωσική απάντηση με τρεις εβδομάδες καθυστέρηση

Η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τη θέση της στο θέμα του Κυπριακού, τόνισε σε γραπτή της απάντηση στη Euractiv η ρωσική πρεσβεία στην ΕΕ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «λεγόμενη» μπροστά από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», προκαλώντας αντιδράσεις στην Αθήνα.

Σε συνέντευξή του στο EURACTIV στις 25 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ κλήθηκε να απαντήσει για ποιο λόγο ο Λαβρόφ δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «λεγόμενη».

Ο Τσιζόφ είχε απαντήσει το εξής:

«Μπορώ να εξηγήσω γιατί [ο Λαβρόφ] το είπε αυτό. Το χρησιμοποίησε ως βάση για τη θέση ότι υπάρχουν προηγούμενα διαλόγου μεταξύ δύο πλευρών, όπου το ένα δεν αναγνωρίζει επίσημα το άλλο.

Οι διακοινοτικές συνομιλίες της Κύπρου είναι σαφής ένδειξη. Γνωρίζω ότι, από την προσωπική μου εμπειρία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διευκολύνει αυτόν τον διάλογο, φέρνοντας κοντά τις δύο πλευρές σε ισότιμη βάση. Αυτό είναι εφεύρεση».

Ενώ η μία πλευρά είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άλλη είναι η μη αναγνωρισμένη ΤΔΒΚ, που στην πραγματικότητα αναγνωρίζεται μόνο από μία χώρα, την Τουρκία».

Αυτό δεν εμποδίζει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει σε αυτές τις συζητήσεις στο alter ego του, ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Και ο λεγόμενος πρόεδρος της λεγόμενης ΤΔΒΚ, ως αρχηγός των Τουρκοκυπρίων. Δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, πρέπει να ομολογήσω», είπε.

Η συμπληρωματική δήλωση

Η Euractiv ρώτησε τη ρωσική πρεσβεία εάν το γεγονός ότι ο κύπριος πρόεδρος συμμετέχει σε συνομιλίες με τον τουρκοκύπριο ηγέτη σημαίνει ότι η επίσημη κυβέρνηση αναγνωρίζει το όνομα ΤΔΒΚ και η απάντηση ήταν η ακόλουθη:

«Οχι, δεν σημαίνει αυτό. Το θέμα εξηγείται διεξοδικά στο απόσπασμα από τη συνέντευξη που μοιράστηκε μαζί σας ο πρεσβευτής Βλαντίμιρ Τσιζόφ».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο ο Λαβρόφ δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «λεγόμενη» πριν την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», η ρωσική πρεσβεία απάντησε:

«Δεν πρέπει να αναζητήσετε τη μαύρη γάτα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ειδικά αν δεν είναι εκεί. Ανατρέξτε στην επανειλημμένα δηλωθείσα επίσημη θέση της Ρωσίας για το θέμα», τόνισε η πρεσβεία, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα δεν έχει αλλάξει στάση στο θέμα του Κυπριακού.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.