ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η πρωτοφανής προκλητικότητα της Τουρκίας με UAV στο Αιγαίο

1 min read

Προάγγελος εξελίξεων το χθεσινό μπαράζ παραβιάσεων (UAV) στο νοτιοανατολικό Αιγαίο;

«Η Τουρκία δεν μπορεί, όμως δεν θέλει αυτό να φανεί προς τα έξω. Κι αυτό ίσως την κάνει πιο επικίνδυνη». Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από ανθρώπους που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην γείτονα σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση, που πλήττει κατ’ επέκταση και τις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες  πλέον οι Τούρκοι δεν μπορούν να κρύψουν τις χαμηλές διαθεσιμότητες που έχει η χώρα σε μαχητικά αεροσκάφη. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές κατά την διάρκεια των παραβιάσεων στο Αιγαίο να χρησιμοποιούνται τα ίδια F-16.

Αυτό είναι κάτι που καταφέρνουν σαν πληροφορία να αποσπάσουν οι Έλληνες πιλότοι από την οπτική επαφή με τον αντίπαλο κατά την διάρκεια των καταδιώξεων. Οι σειριακοί αριθμοί είναι καθρέπτης της πραγματικότητας. Κι αυτή είναι ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία αντιμετωπίζει διπλό πρόβλημα διαθεσιμοτήτων. Δεν υπάρχει ροή ανταλλακτικών και υποστήριξης.

Αφενός λόγω του εμπάργκο που έχουν θέσει οι ΗΠΑ και αφετέρου λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τουρκικό UAV

Ωστόσο, η αδυναμία που εμφανίζει, δεν συμβαδίζει με την ρητορική. Με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, να σέρνει τον χορό των λεκτικών προκλήσεων (με φληναφήματα περί απόβασης κολυμπώντας στο Καστελλόριζο) και από την άλλη με την επιλογή φθηνών – κυριολεκτικά – προκλήσεων.

Η πτήση ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) έχει το σχεδόν το 10% του κόστους ενός μαχητικού. Άρα, σε επικοινωνιακό επίπεδο η Τουρκία καταγράφει το πρόσημο της προκλητικότητας που επιθυμεί σχετικά ανέξοδα.

Χθες, πρώτη εργάσιμη μέρα του 2022, ένα UAV πραγματοποίησε 34 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και μια υπερπτήση πάνω από το νησί Κανδελιούσα, δυτικά της Νισύρου, σε υψόμετρο 19.000 ποδών.

Τελευταία φορά που η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο ήταν τον Μάιο του 2019 πάνω από την Χίο και τον Οκτώβριο του 2019 πάνω από την Ρω. Μετά το 2020 ήρθε η κρίση του Έβρου και του Oruc Reis κι έκτοτε υπήρξε μια διετία ησυχίας.

  • Χθες, επέλεξε να σπάσει την διετή ησυχία θέτοντας σε εφαρμογή ένα μοτίβο… ύπνωσης. Αρχικά το UAV εμφανίστηκε να κάνει βόλτες στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα από Καρπαθο και Νισυρο δίνοντας την αίσθηση ότι πραγματοποιεί «αβλαβή» πτήση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έκαναν κάτι τέτοιο οι Τούρκοι τους τελευταίους μήνες, δίνοντας την αίσθηση της… ρουτίνας. Μέχρι που αποφάσισαν να χαράξουν πορεία για Κανδελιούσα. Γνώριζαν ότι η ελληνική αντίδραση θα ήταν άμεση και γι’ αυτό τον λόγο απογείωσαν 2 F-16 τα οποία αναχαιτίστηκαν από τα γαλάζια γεράκια. Κατά την διάρκεια των αερομαχιών, οι Έλληνες πιλότοι «κλείδωσαν» στα ραντάρ τους και τους δυο Τούρκους πιλότους, οι οποίοι φαίνεται ότι επιχείρησαν να παίξουν το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού. Όση ώρα διήρκησαν οι αερομαχίες ήταν αρκετή ώστε το UAV να απομακρυνθεί με ασφάλεια.

Πλέον, στο ελληνικό πεντάγωνο είναι πεπεισμένοι ότι η Τουρκία φαίνεται να έχει βάλει ως στόχο την δοκιμή των ορίων της Ελλάδας. Κάτι που έχει επισημάνει και ο υπουργός εξωτερικών, όσες φορές έχει καταγγείλει την τουρκική παραβατικότητα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.