ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η προσφυγική Νίκαια τίμησε τους μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής

1 min read

Με πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιου, η προσφυγική Νίκαια τίμησε την περασμένη Κυριακή τη μνήμη των Μικρασιατών αγίων που σφαγιάστηκαν στην Σμύρνη.

«Οι Νεότουρκοι, με υποδείξεις ξένων στρατιωτικών συμβούλων, έθεσαν στόχο την απομάκρυνση των Ελλήνων από τα παράλια. Συνεχείς υποκινήσεις ξένων και δικά μας λάθη έφεραν την καταστροφή του 1922. Τα χώματα βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα των νεομαρτύρων της Ιωνίας», ανέφερε ο κ. Αλέξιος στον πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε.

  • Μάλιστα, στάθηκε ιδιαιτέρως στον μητροπολίτη της Σμύρνης Χρυσόστομο, «η θυσία του οποίου έχει συγκινήσει ολόκληρη την οικουμένη».

Υπενθύμισε ότι οι  Έλληνες της Ιωνίας και του Πόντου διατήρησαν τη φλόγα της πίστης, τα ελληνικά ήθη και έθιμα και υπήρξαν φορείς πολιτισμού, τον οποίο μετέφεραν στον εθνικό κορμό, ενώ αναφέρθηκε και σε όσους αμφισβητούν τα ιστορικά γεγονότα: «Παραβλέπουμε με θλίψη δηλώσεις, που θέλουν να μειώσουν την αξία της θυσίας τους. Κάποιος ανιστόρητος ισχυρίστηκε ότι τη Σμύρνη δεν την έκαψαν οι άγριοι Ασιάτες, αλλά οι κατατρεγμένοι Έλληνες».

Το παρών στον Άγιο Νικόλαο Νίκαιας έδωσαν εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, νέοι από τις κατασκηνώσεις και τις κατηχητικές συνάξεις των ενοριών με παραδοσιακές φορεσιές, μέλη μικρασιατικών και ποντιακών σωματείων, και πλήθος πιστών κάθε ηλικίας. Ύμνους απέδωσε βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη Ευάγγελου Βασιλείου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.