ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Πολιτική Προστασία θα εκσυγχρονιστεί με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ

1 min read

Πόρους για drones και περισσότερα ενάερια μέσα κατάσβεσης προβλέπει το σχέδιο

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει θεατές μια πύρινης κόλασης που κατακαίει χιλιάδες στρέμματα δάσους και μαζί περιουσίες κατοίκων.

Τόσο στο Ταμείο Ανάκαμψης όσο και στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχουν προβλεφθεί πόροι για την προστασία των δασών αλλά και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές. Στο σχέδιο προβλέπονται η χρήση των drones για την επιτήρηση των δασών και για την αναδάσωση τους αλλά και η μετατροπή της Πολιτικής Προστασίας σε μια hi-tech υπηρεσία.

Το μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο

Το σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί και έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει 1,76 δισ. ευρώ για την Πολιτική Προστασία που θα αφορά αναβάθμιση των υποδομών της, των λειτουργικών της συστημάτων αλλά και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.

Άλλα 224 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αναδάσωση των καμένων περιοχών ενώ 110 εκατ. € θα δοθούν για αντιπλημμυρικά έργα. Επιπλέον πόροι θα δοθούν και για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Το Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης

Η επένδυση αυτή έχει δύο μέρη. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την αποκατάσταση 16 .500 εκταρίων υποβαθμισμένου δάσους στην Ελλάδα. Το έργο θα καλύπτει τόσο τις μελέτες αναδάσωσης όσο και αυτές για την εκτέλεση της. Δεύτερον περιλαμβάνεται ένα ναυαρχικό έργο για την Πάρνηθα, το οποίο θα αποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον, θα το προστατεύσει καλύτερα από τις πυρκαγιές, θα βελτιώσει την πρόσβαση σε αυτό ενώ θα ανακατασκευαστούν εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις για ήπιες χρήσεις. Η υλοποίηση της επένδυσης θα είναι έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται επτά (7) επί μέρους έργα:

  • δασοπονία
  • κατεδάφιση παράνομων κατασκευών
  • αποκατάσταση μονοπατιών και δασικών δρόμων
  • σύνδεση με το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου
  • αναβάθμιση της πυροσβεστικής υποδομής
  • αποκατάσταση του πρώην Σανατόριου / Ξενοδοχείου
  • αποκατάσταση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων
  • εγκαταστάσεις βιολογικής επεξεργασίας σε όλους τους χώρους

Στην πύρινη μάχη drones και περισσότερα εναέρια

Η επένδυση περιλαμβάνει την αγορά εναέριων μέσων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αεροσκάφων που χρησιμοποιούνται για την πολιτική προστασία όπως ελικόπτερα για ιατρική χρήση, μεταφορά και ανάπτυξη υποδομών έκτακτης ανάγκης, drones για την αεροπορική επιτήρηση και αεροσκάφη για πυρόσβεση.

Αντιπλημμυρικά έργα

Η επένδυση περιλαμβάνει παρεμβάσεις που μειώνουν τους κινδύνους πλημμύρας, παρέχοντας νερό για πότισμα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία το καλοκαίρι.

Στρατηγεία πολιτικής προστασίας στην περιφέρεια

Η επένδυση αφορά την κατασκευή 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα . Στόχος της επένδυσης είναι να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και κρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Η Πολιτική Προστασία θα οπλιστεί με νέα hi-tech συστήματα παρακολούθησης GPS όπως και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

Πηγή: moneyreview.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.