ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

12 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η παγίδα για τον ΕΝΦΙΑ του 2019

1 min read

Πώς η μείωση που θα έρθει ενδέχεται να μη φανεί στην τσέπη του φορολογούμενου

Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2019, που πρόκειται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, αξίας 150.000 ευρώ και πάνω, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς που συμπληρώνουν πως, οι όποιες μειώσεις θα είναι αναιμικές και θα αφορούν μόνο τις πολύ μικρές ακίνητες περιουσίες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, αφήνει τις περιουσίες άνω των 150.000 ευρώ που είναι, όπως λένε, το μεγάλο κομμάτι της Μεσαίας Τάξης, αντιμέτωπες με αυξήσεις που έρχονται μέσω της ανόδου των αντικειμενικών αξιών το 2019 και το 2020. Παράλληλα δεν αποκλείουν και αυξήσεις και στις πολύ μικρές περιουσίες σε όποιες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες δουν άνοδο.

Η τροπολογία, ορίζει ότι για το έτος 2019, όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου είναι μέχρι 60.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Αν όμως υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, για κάθε 100 ευρώ, το 30% της μείωσης θα… μειώνεται κατά 70 λεπτά!

Έτσι για παράδειγμα ένα σπίτι 80 τ.μ. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη ή το Πέραμα ή την Δραπετσώνα όπου η νέα τιμή ζώνης θα είναι στα 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, η συνολική αξία του θα φτάσει στα 60.000. Ως εκ τούτου το 2019 θα πληρώσει 67 ευρώ λιγότερα και πιο συγκεκριμένα 157 ευρώ αντί 224 ευρώ που ίσχυε μέχρι φέτος.

Εν ολίγοις όμως, από τις 60.000 ευρώ αξίας και προς τα πάνω, μέχρι τις 200.000 ευρώ η μείωση αυτή εξανεμίζεται.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως μέσα στον Δεκέμβριο οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν την 4η και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 616 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή της δόσης μετά την 31η Δεκεμβρίου επιβαρύνεται με πρόστιμο 0,73% του ποσού της δόσης.

πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2019 απάντησε τα εξής:

«Αυτό που θα συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ το 2019 είναι δύο πράγματα. Το πρώτο έχει συμβεί ήδη. Είναι αυτός ο νόμος, η τροπολογία η οποία έχει ήδη σχολιαστεί, μια αστεία μείωση με ένα κόφτη που αφορά μόνο τις πολύ μικρές περιουσίες που έχουν πολύ μικρές φορολογικές υποχρεώσεις και αφήνει στην τύχη τους όλους τους άλλους, που έχουν τις σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Αυτό έχει τελειώσει, έχει περάσει.

Το δεύτερο είναι ότι επίκειται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε δύο ακόμη δόσεις. Η μία μέσα στο 2019, άγνωστο ποιο μήνα και μία μέσα στο 2020 επίσης άγνωστο ποιο μήνα.

Άγνωστο είναι επίσης σε ποιες περιοχές. Πάντως οι αυξήσεις που θέλουν να γίνουν έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, χωρίς αυτό να διαφημιστεί πολύ παραέξω. Για λόγους πολιτικούς δεν θα έπεφταν όλες μαζί σε ένα χρόνο θα μοιράζονταν στο 2018, το 2019 και το 2020.

Μένουν λοιπόν να γίνουν άλλες δύο αυξήσεις. Οπότε οι όποιες μειώσεις θα είναι πολύ μικρές και θα εξοβελιστούν με τις αυξήσεις που θα επακολουθήσουν (σ.σ μέσω των αντικειμενικών αξιών).

Το τοπίο είναι άγνωστο. Όλα αυτά θα κριθούν πολιτικά, ανάλογα πως θα πάνε οι εκλογές, πότε θα γίνουν και όλα αυτά. Ο ΕΝΦΙΑ  είναι κατεξοχήν πολιτικό θέμα. Πρώτα είναι πολιτικό και μετά οικονομικό.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε τώρα κομίζει έναν αλγόριθμο. Αυτό τον αλγόριθμο πρέπει να τον έχει γράψει ο «σατανάς» ο ίδιος. Χωρίς καμία πλάκα. Νομίζεις εσύ ότι θα σου γίνει κάποια μείωση και στην πραγματικότητα αντί να πληρώσεις κανα κατοστάρικο θα σου χαρίσουν 30-40 ευρώ. Δεν χάνεις το σπίτι σου όμως όταν είναι να πληρώσεις ένα κατοστάρικο. Τί θα γίνει όμως αν είναι να πληρώσεις ένα χιλιάρικο;

Εκεί δεν υπάρχει μείωση. Τι θα γίνει άμα είναι να πληρώσεις δύο χιλιάρικα ή πέντε χιλιάρικα; Εκεί δεν υπάρχει καμία μείωση. Δεν υπάρχει έλεος εκεί. Για να καταλάβετε στις περιουσίες ανάμεσα στις 150.000 και τις 200.000 ευρώ που είναι ένα μεγάλο κομμάτι της Μεσαίας Τάξης, εκεί η μέση μείωση είναι 2 ευρώ στον λογαριασμό τον χρόνο η οποία φυσικά θα εξαερωθεί από τις αυξήσεις στις περιοχές που θα γίνουν. Είναι καθαρή κοροϊδία.

Το θέμα είναι ότι στα δικαστήρια δεν μπορεί να γίνει κάτι γιατί ο νόμος αυτός είναι θωρακισμένος. Δεν υπάρχουν διοικητικές πράξεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η εφαρμογή του, όλες οι λεπτομέρειες είναι μέσα στον νόμο.

Μπορεί να γίνουν διάφορες προσπάθειες. Κάποιοι δικηγόροι είχαν βγει και διαφήμιζαν «ελάτε κοντά μας και εμείς θα σας δικαιώσουμε» αλλά μετά εξαφανίστηκαν.

Είναι πολιτικό θέμα ο ΕΝΦΙΑ και στην χώρα μας και σε άλλες χώρες. Οι διαφοροποιήσεις μεταξύ δεξιών και αριστερών κυβερνήσεων εξαντλούνται πλέον στο πως θα φορολογούν την ακίνητη περιουσία, σε όλα τα άλλα συμφωνούν.

Κάθε φορά οι ιδιοκτήτες γίνονται μπαλάκι του πινγκ πονγκ. Συνοψίζοντας επίκεινται ακόμα δύο αυξήσεις. Αυτές θα υλοποιηθούν δια του τρία, σε τρεις δόσεις, όχι μειώσεις. Όπου γίνουν αναπροσαρμογές το 2019 και το 2020 αφορούν μόνο αυξήσεις. Χωρίς αυτό να δικαιολογείται. Προσέξτε το γεγονός ότι κάτι γίνεται στο κέντρο της Αθήνας, πχ σε Ακρόπολη, Κουκάκι λόγω του Airbnb δεν μπορούν να αφεθεί να υπάρχει η εντύπωση ότι όλη η Ελλάδα έχει έσοδα από αυτό. Δεν υπάρχει μια διάχυση αυτού του φαινομένου σε όλη την Ελλάδα. Αφορά συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένα ακίνητα. Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα από πλευρά αξίας ακινήτων έχει καταδικαστεί σε έναν αργό θάνατο. Στόχος είναι να απαξιωθεί η ακίνητη περιουσία του Έλληνα».

Δημοσίευση στα Social Media