ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Ουάσινγκτον στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τα F-35

1 min read

i-oyasingkton-stelnei-aystiro-minyma-stin-toyrkia

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τη διανομή υλικών που σχετίζονται με την κατασκευή εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 προς την Τουρκία, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, σηματοδοτώντας το πρώτο σαφές βήμα της Ουάσινγκτον για την ακύρωση της παράδοσης των αεροσκαφών, μετά την απόφαση της Άγκυρα να αγοράσει και ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει τις τελευταίες μέρες τους Τούρκους ομολόγους τους ότι οι περαιτέρω παραδόσεις εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 ακυρώνεται.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι οι ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν την παράδοση μίας σειράς αντικειμένων, προκειμένου να στείλουν στην Τουρκία το μήνυμα ότι δεν αστειεύονται με το θέμα των S-400.

Η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον, εφόσον επιβεβαιωθεί, έρχεται λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον για μία σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και μία μέρα μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, που οι αναλυτές εκτιμούν πως αποτελούν «χαστούκι» για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν ότι αν η Τουρκία αποκτήσει αεροσκάφη F-35 και ρωσικά συστήματα S-400, θα μάθει πώς να εντοπίζει και να παρακολουθεί τα αεροσκάφη, καθιστώντας πιο δύσκολη την αποφυγή των ρωσικών όπλων στο μέλλον.

Σε μία προσπάθεια να πείσει την Τουρκία να εγκαταλείψε τα σχέδιά της για απόκτηση των S-400, η Ουάσινγκτον προσέφερε το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot σε μειωμένη τιμή. Η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον για το σύστημα Patriot, αλλά όχι εις βάρος του S-400.

Πάντως, τον Μάρτιο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ είχε δηλώσει πως, παρά τα όποια ζητήματα, Τούρκοι πιλότοι συνέχιζαν να εκπαιδεύονται σε αεροπορική βάση στην Αριζόνα των ΗΠΑ για το πιλοτάρισμα των F-35, καθένα εκ των οποίων στοιχίζει 90 εκατομμύρια δολάρια, και ότι η Άγκυρα αναμένει το αεροσκάφος να φτάσει στην Τουρκία τον Νοέμβριο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.