ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η οργή των πολιτών για το έγκλημα στα Τέμπη εξανεμίζει τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

1 min read

Υπεύθυνες για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη είναι όλες οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των 1.001 πολιτών από ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση που διενήργησε το διάστημα 13-17 Μαρτίου η Alco για τον Alpha, ωστόσο, οι ίδιοι θεωρούν και ότι τη μερίδα του λέοντος των ευθυνών την έχει η τωρινή κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις 3,6 μονάδες, με την πρόθεση ψήφου των συμμετεχόντων να δίνει 28,4% στη Νέα Δημοκρατία, 24,8% στον ΣΥΡΙΖΑ, 9,3% στο ΠΑΣΟΚ, 6% στο ΚΚΕ, 3,8 στην Ελληνική Λύση, 3,4% τόσο στο ΜέΡΑ25, όσο και στους Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, 1,1% στην Εθνική Δημιουργία, 6% σε άλλο κόμμα, με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 13,8%.

Παρ’ όλα αυτά, στην ερώτηση για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές (παράσταση νίκης), οι περισσότεροι εξακολουθούν να βλέπουν νικήτρια τη ΝΔ σε ποσοστό 44%, ακολουθεί η απάντηση «δεν ξέρω» με 38%, ενώ ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μόνο το 12% των ερωτηθέντων, με ένα 6% να απαντά «άλλο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει και το γεγονός ότι στην ερώτηση «Σε ποιον από τους Μητσοτάκη και Τσίπρα πρέπει να δοθεί 2η ευκαιρία;», οι περισσότεροι (36%) απάντησαν σε «Κανέναν» από τους δύο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίζει, πάντως, τον Αλέξη Τσίπρα, με ποσοστό 33% έναντι 26% και ένα 5% των ερωτηθέντων να απαντά «ΔΞ/ΔΑ».

Στο ερώτημα ποια από τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις ήταν καλύτερη, το 35% απάντησε πως θεωρεί καλύτερη εκείνη της ΝΔ, το 27% εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, το 34% θεωρεί πως ήταν κακές και οι δυο, ενώ ένα 4% απάντησε «ΔΞ/ΔΑ».

Τέμπη και ευθύνες

Το φρικιαστικό έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 57 συνανθρώπους μας, προσεγγίζεται από την Alco μέσω μιας σειράς ερωτήσεων, με τις απαντήσεις των πολιτών να δικαιολογούν, ως ένα σημείο, τη μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, όμως, να φανερώνουν ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς γενικότερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στην ερώτηση «Αν θεωρείτε ότι για το δυστύχημα των Τεμπών έχει ή όχι ευθύνη κάθε ένα από τα παρακάτω πρόσωπα ή φορείς»:

ΟΣΕ: Ναι 95%, όχι 5%, 2% ΔΞ/ΔΑ
Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι 91%, όχι 7%, 2% ΔΞ/ΔΑ
Κώστας Αχ. Καραμανλής: Ναι 90%, όχι 6%, 4% ΔΞ/ΔΑ
Όλες οι κυβερνήσεις: Ναι 87%, όχι 9%, 4% ΔΞ/ΔΑ
Η σημερινή κυβέρνηση: Ναι 86%, όχι 9%, 5% ΔΞ/ΔΑ
Hellenic Train: Ναι 77%, όχι 5%, 18% ΔΞ/ΔΑ
Ερωτώμενοι πόσο έχει επηρεάσει τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης η τραγωδία των Τεμπών, οι πολίτες απάντησαν: Πολύ αρνητικά 44%, αρκετά 27%, λίγο 12%, καθόλου 13%, ΔΞ/ΔΑ 4%

Στην ερώτηση, δε, αν οι ψηφοφόροι θεωρούν ειλικρινή τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, το 52% απάντησε πως δεν τη θεωρεί ειλικρινή, έναντι του 36% που «πείστηκε», με ένα 12% να απανά «ΔΞ/ΔΑ».

Όσον αφορά, τέλος στο κυρίαρχο συναίσθημα που επικρατεί στους πολίτες, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

Οργή 33%
Απογοήτευση 32%
Ανασφάλεια 20%
Ελπίδα 9%
Σιγουριά 2%
Άλλο 1%
ΔΞ/ΔΑ 3%
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, σε δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει η Alco πριν από 27 ημέρες, πριν, δηλαδή συμβεί το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στις επτά μονάδες.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.