ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η νέα επιχείρηση υβριδικής επίθεσης κατά της ΕΕ

1 min read

Ο Ερντογάν, ως ο πρώτος κρατικός διακινητής παράνομων μεταναστών, είχε εμπλοκή και στην κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας

Κώστας Μαυρίδης   

Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας είναι μια ανθρωπιστική τραγωδία που εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας προσχεδιασμένης επιχείρησης υβριδικής επίθεσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από το καθεστώς της Λευκορωσίας, λόγω των κυρώσεων που η ΕΕ του επέβαλε. Η χρησιμοποίηση ανθρώπων και η εκμετάλλευση της προσδοκίας τους για καλύτερη ζωή, με σκοπό την οργανωμένη παραβίαση των συνόρων της ΕΕ και τον εκβιασμό της, είναι η ουσία του υπό εξέλιξη εγκλήματος. Απολυταρχικά καθεστώτα όπως στη Λευκορωσία και την Τουρκία, γνωρίζουν τον σεβασμό της ΕΕ προς την αξία της ανθρώπινης ζωής και επί σκοπού χρησιμοποιούν ανθρώπους ως πιόνια, οδηγώντας κάποιους ακόμη και στον θάνατο, αποσκοπώντας οι ίδιοι σε δικό τους πολιτικό ή οικονομικό  όφελος. 

Ο Ερντογάν, ως ο πρώτος κρατικός διακινητής παράνομων μεταναστών, είχε εμπλοκή και στην κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας. Οι πληροφορίες για τον ρόλο του συνοψίζονται στα εξής. Το τουρκικό καθεστώς έδρασε στο παρασκήνιο μέσω μιας τουρκικής ιδιωτικής εταιρείας («SADAT») η οποία ενεργεί βάσει οδηγιών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (“ΜΙΤ”). Η όλη επιχείρηση οργανώθηκε τους τελευταίους μήνες με προσωπική επίβλεψη του επικεφαλής της “ΜΙΤ”, Χακάν Φιντάν, του πλέον έμπιστου και «φύλακα των μυστικών του» όπως ο Ερντογάν τον χαρακτήρισε.

Συγκεκριμένα, καθημερινώς δύο πτήσεις των κρατικών τουρκικών αερογραμμών από Τουρκία αλλά και εκτός Τουρκίας, κατέφθαναν στο Μινσκ της Λευκορωσίας με ανθρώπους που προφανώς επιβιβάστηκαν εν γνώσει των Αρχών για να κινηθούν βάσει του προδιαγραμμένου σχεδίου.

Στην όλη επιχείρηση εμπλέκονται κι άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Belavia και η Fly Dubai. Τη μεταφορά από το αεροδρόμιο προς τα σύνορα με την Πολωνία επέβλεπε το καθεστώς Λουκασένκο «κλείνοντας» τα μάτια στη μετακίνησή τους και το οποίο παρεμποδίζει ακόμη και σήμερα την επιστροφή στις χώρες τους.   

Συχνά, αναλυτές και πολιτικοί στην Κύπρο, επαναλαμβάνουν ότι η ΕΕ «πρέπει να κατανοήσει», «πρέπει να καταλάβει»… Ωστόσο, την ΕΕ εκπροσωπούν αξιωματούχοι που λειτουργούν μεν εντός των θεσμών αλλά αυτοί διαμορφώνουν πολιτικές. Οι αξιωματούχοι αυτοί γνωρίζουν τις αδίσταχτες μεθόδους εγκληματικών καθεστώτων που οργανώνουν υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ με εργαλειοποίηση μεταναστών κι επομένως γνωρίζει και η ΕΕ την πραγματικότητα. Δεν είναι θέμα άγνοιας ή παραπληροφόρησης. Η στάση τους όμως καθορίζεται από άλλες  πολιτικές προτεραιότητες και συμφέροντα που δεν ευθυγραμμίζονται με το συμφέρον της ΕΕ ως σύνολο.

Η σφοδρή αντίδραση της ΕΕ που αναζητά διευρυμένες κυρώσεις στη Λευκορωσία, ενώ στον Ερντογάν όχι, το επιβεβαιώνει. 

Καταληκτικά, εάν η ΕΕ αδυνατεί να προστατεύσει τη δημογραφία και τα σύνορα της Κύπρου, αυτό δεν απαλλάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία από την ευθύνη της απέναντι στην κοινωνία. Η επιμονή στα δικά μας συμφέροντα και δίκαια που θα κρίνουν την επιβίωσή μας, είναι δική μας ευθύνη.   

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.