ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η κυβέρνηση παρακαλάει τους παράνομους μετανάστες να μπουν στο Καρά Τεπέ

1 min read

Σε κατάσταση που ίσως σε κανένα κράτος δεν θα βλέπαμε έχει εξελιγχθεί η κατάσταση στην Λέσβο, μετά την πυρκαγιά που οδήγησε στην καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και πλέον τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες να περιφέρονται στους δρόμους του νησιού.

Η κυβέρνηση πλέον έφτασε να παρακαλάει τους παράνομους μετανάστες να μπουν στην δομή στο Καρά Τεπέ και τους δελεάζει λέγοντας τους ότι ως αντάλλαγμα έτσι θα καταφέρουν να φύγουν από το νησί!

Στους παράνομους μετανάστες που αρνούνται να εισέλθουν στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ, απευθύνθηκε με ανακοίνωσή της η ελληνική Κυβέρνηση, ζητώντας τους να μπουν σε αυτή, ώστε να περάσουν από τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου, που θα τους επιτρέψουν να φύγουν, τελικά, από τη Λέσβο.

Οι αντιδράσεις υποκινούνται κυρίως από ομάδες Αφγανών, οι οποίοι αποτελούσαν και την πλειονότητα των διαβιούντων στο ΚΥΤ της Μόριας και πιστεύουν ότι εκμεταλλευόμενοι το θόρυβο κυρίως από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης θα καταφέρουν να φύγουν από τη Λέσβο, πράγμα που δεν θα επιτραπεί σε καμία περίπτωση να γίνει.

Η κυβέρνηση δήλωσε «Θέλουμε να φύγετε από τη Λέσβο. Γι’ αυτό και ετοιμάσαμε αυτή τη δομή. Για να περιμένετε με ασφάλεια και να φύγετε με νομιμότητα. Ελάτε τώρα για να φύγετε γρήγορα!» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

«Η δομή προσωρινής φιλοξενίας σας είναι έτοιμη. Παρακαλούμε άμεσα για την έλευση σας στο χώρο. Η διαμονή σας στο χώρο αυτό είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, για λόγους δημόσιας και προσωπικής υγείας, καθώς και για την επανεκκίνηση της διαδικασίας ασύλου. Στη δομή θα είστε απόλυτα ασφαλείς. Παρέχονται στέγαση, σίτιση, νερό, ηλεκτρισμός και είδη ατομικής υγιεινής. Προτεραιότητα δίνεται σε οικογένειες και ευάλωτες ομάδες.

Οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου ξεκίνησαν και πάλι κανονικά. Ελάτε να πάρετε μέρος. Κανεις δεν θα φύγει από τη Λέσβο χωρίς να περάσει τις διαδικασίες και να πάρει τα χαρτιά που επιβάλλει ο Νόμος. Όσο δεν έρχεστε στη δομή τόσο καθυστερείτε την αποχώρησή σας από το νησί. Χωρις χαρτιά δεν μπορείτε να ταξιδέψετε πουθενά στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Θέλουμε να φύγετε από τη Λέσβο. Γι’ αυτό και ετοιμάσαμε αυτή τη δομή. Για να περιμένετε με ασφάλεια και να φύγετε με νομιμότητα. Ελάτε τώρα για να φύγετε γρήγορα!».

Χρυσοχοΐδης: «Κανείς δεν θα φύγει από τη Λέσβο αν δεν περάσει πρώτα από τον Καρά Τεπέ»

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκαναν νωρίτερα οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νότης Μηταράκης. «Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς μετανάστης και πρόσφυγας από το νησί της Λέσβου, αν δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησής του», διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ 100,3.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στη δομή και είπε πως αυτή τη στιγμή γίνεται διανομή  φυλλαδίων στη γλώσσα τους.

Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στον καταυλισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα, θα συμμορφωθούν όλοι γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός νόμος, τόνισε ο υπουργός ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, τους τελευταίους μήνες οι παράνομοι μετανάστες στη Λέσβο έχουν μειωθεί από 23.000 σε 12.000. Ακόμη 2.000 άτομα θα φύγουν τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζεται μέχρι τα Χριστούγεννα να φύγουν οι μισοί και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Επειδή δεν  υπάρχουν πλέον ροές καθώς φυλάσσονται και τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα, θα μείνουν ελάχιστοι στο νησί είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Μηταράκης: Υποχρεωτική η εγκατάσταση στη νέα δομή

Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, τόνισε τα εξής: “Η εγκατάσταση στη νέα δομή δεν είναι προαιρετική. Είναι υποχρεωτική. Όταν κάποιος έχει μπει στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους της. Οι όποιες πιέσεις κι αν ασκηθούν δεν θα αλλάξουν αυτή την πολιτική. Από την αρχή του χρόνου έχουμε μειώσει τις ροές κατά 80%. Κάναμε με οργανωμένο τρόπο την μεγαλύτερη αποσυμφόρηση που έγινε μέχρι σήμερα. Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αυτοί θα μετακινηθούν και θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Από κει και πέρα δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους -τους οποίους η αστυνομία τους ξέρει πολύ καλά- να δημιουργούν προβλήματα. Η παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο νησί, δείχνει την μεγάλη σημασία που δίνει η Ελληνική Πολιτεία στο να μην επιτρέψουμε φαινόμενα μη σεβασμού της Ελληνικής νομοθεσίας”. 

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “υπό καθεστώς εκβιασμού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φύγουν οι υπερδραστήριοι μετανάστες – για να δανειστώ την φράση του πρωθυπουργού- που σχετίζονται και με την φωτιά που μπήκε”. 

Η υπηρεσία ασύλου λειτουργεί κανονικά και συνεχίζει, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, “να εξετάζει αιτήματα στέλνοντας και ένα μήνυμα στους λίγους που δημιουργούν προβλήματα, ότι όποιος θέλει να φύγει από εκεί θα πρέπει να πάει κανονικά με την προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου και μόνο αν έχει θετική απόφαση θα μπορέσει να φύγει”. 

Επισημαίνεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στην Λέσβο η Υπηρεσία ασύλου ξεκινά τηλεσυνεντεύξεις αποκλειστικά και μόνο για όσους βρίσκονται μέσα στη νέα προσωρινή δομή του Πεδίου Βολής, ενώ όλα τα προηγούμενα ραντεβού ακυρώνονται. 

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “μόνιμη δομή θα υπάρξει στη Λέσβο. Είναι ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς των νησιών, αλλά και να προστατεύσει συνολικά την χώρα με την μείωση των μεταναστευτικών ροών”.

“Ο ταχύς διαχωρισμός των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα των νήσων, η μείωση των επιδομάτων, ο έλεγχος των ΜΚΟ, όλα αυτά λειτουργούν παράλληλα και συνδυαστικά για να πετύχουμε αυτό που έγινε τους τελευταίους 8 μήνες. Δηλαδή, να έχουν μειωθεί οι ροές προς τη χώρα μας από την αρχή του χρόνου κατά 80% και το καλοκαίρι κατά 90%. Η αποσυμφόρηση των νησιών με 25.000 μεταφορές από τον Ιανουάριο έως τώρα, έχει ήδη γίνει”, σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Μάλιστα, επεσήμανε ότι όλες αυτές οι δράσεις έγιναν με το παράλληλο κλείσιμο δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Λέσβος: Με φυλλάδια προσπαθούν να πείσουν τους παράνομους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ

Προσπάθεια να πεισθούν να μπουν στη νέα δομή όσοι ζουν στο δρόμο, στα κτήματα γύρω από την εθνική οδό αλλά και σε αύλειους χώρους, ακόμα και σε ταράτσες, επιχειρήσεων της περιοχής, γίνεται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι επιχειρήσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένων και δυο μεγάλων σούπερ μάρκετ αλλά και δεκάδων μικρών βιοτεχνιών, μεταφορικών εταιρειών και επιχειρήσεων τροφοδοσίας με τρόφιμα, δεν έχουν λειτουργήσει από την περασμένη Τετάρτη.

Με ένα φυλλάδιο που ετοιμάζεται στη γλώσσα τους, θα ενημερώνονται όλοι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από το νησί είναι να μπουν στη νέα δομή, να ελεγχθούν ιατρικά και να ταυτοποιηθούν. Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και το ότι από το πρωί εξετάζονται αιτήσεις ασύλου μόνο όσων έχουν μπει στη νέα δομή.

Στο μεταξύ, 14 είναι οι παράνομοι μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορωνοϊού στη διάρκεια της εξέτασης στην οποία υποβλήθηκαν προκειμένου να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.