ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα Rafale ως προπέτασμα για να συγκαλύψει εθνικές υποχωρήσεις;

1 min read

Ο Ελληνικός λαός νοιώθει , δικαιολογημένα , βαθειά ικανοποίηση για τον ερχομό στην Ελλάδα της πρώτης εξάδας των Ραφάλ , με πανέτοιμα τα πληρώματά τους και τα οπλα τους για την αμυνα των Ελληνικων ουρανων. Η επιλογή των Ραφάλ , οπως και των φρεγατων Belharra και η υπογραφή αμυντικης συμφωνίας με τη Γαλλία , με ρήτρα αμυντικης συνδρομης , ειναι μια κίνηση , που υπαγορεύεται απο τη σύγκλιση των στρατηγικων συμφερόντων των δυο χωρων και απο την αβεβαιότητα που διέπει μονίμως την Ελληνο – Αμερικανική σχέση.

Η χώρα υπέστη , κατά την προηγούμενη δεκαπενταετία , μια μονομερή και ασυνάρτητη πολιτική εξοπλιστικης απραξίας, που εθεσε σε αμεσο κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια.Αρκει μόνο να αναλογισθει κανείς τι θα συνέβαινε στην αεροπορική ισορροπία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας , εαν η τελευταία παρελάμβανε τα αεροσκάφη f – 35 , που ειχε παραγγείλει.Η ακύρωση της Τουρκικης συμμετοχης στο πρόγραμμα των αεροσκαφων αυτων , λόγω της αγορας απο την Τουρκία των Ρωσικων πυραύλων S – 400 , εβγαλε την Ελλάδα απο μια δεινή θέση , που θα μπορουσε να της ειχε στοιχίσει πολύ ακριβά. Το μάθημα αυτό δεν πρέπει να λησμονηθει. Αντιθέτως , πρέπει να γίνει δίδαγμα και οδηγός για το μέλλον.

Στο σημειο ομως αυτό , πρέπει να υπογραμμισθει οτι συμβαίνει συχνά στην πολιτική να χρησιμοποιουνται ωραια πράγματα και σωστές πολιτικές κινήσεις για να συγκαλύψουν καθόλου ωραια πράγματα και εθνικές υποχωρήσεις , ενω, υποτίθεται , οτι η προμήθεια των Ραφάλ και αλλων κρισίμων εξοπλισμων αποσκοπει , ακριβως , στο αντίθετο , με την ενίσχυση της αμυντικης ισχύος και αποτροπης.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση , η Κυβέρνηση , με προπέτασμα τα Ραφάλ , φαίνεται να δρομολογει τρεις μεγάλες και πολυ επικίνδυνες εθνικές υποχωρήσεις:

α.Εγκατάλειψη της εκμεταλλεύσεως των ενεργειακων κοιτασμάτων στην Ελληνική ΑΟΖ , με οτι αυτό σημαίνει.
Οι πρωτες υποψίες για την υιοθέτηση απο την Κυβέρνηση μιας τέτοιας πολιτικης ανέκυψαν , κατά την επίσκεψη του υπουργου Εξωτερικων κ. Δένδια στη Σαουδική Αραβία.Σε συνέντευξή του τότε σε Αραβική εφημερίδα , ο κ. Δένδιας δήλωσε , μεταξύ αλλων , οτι η Ελλάδα ” δεν προτίθεται να γίνει παραγωγός χώρα υδρογονανθράκων ” .Αφησε να εννοηθει οτι η Ελλάδα επιδιώκει μόνο ρόλο ενεργειακου κόμβου ..Οι δηλώσεις Δένδια προκάλεσαν εκπληξη και απορία ,δεδομένου του γεγονότος οτι , ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης, οι σχετικές ερευνες που εχουν διεξαχθει, κάνουν λόγο για πολύ σημαντικά κοιτάσματα φυσικου αερίου.Ακολούθησαν διαψεύσεις , με μισόλογα , οι οποιες ομως δεν επεισαν οτι δεν υπηρχε θέμα.

Τα οσα ακολούθησαν φαίνονται να επιβεβαιώνουν παρά να διαψεύδουν την πολιτική αυτή.Αντιδρώντας , π. χ. , η Κυβερνηση στο γνωστό ατυπο Αμερικανικό εγγραφο για τον αγωγό φυσικου αερίου East Med , δήλωσε , δια του Κυβερνητικου εκπροσώπου , οτι η Ελλάδα δεν ειναι παραγωγός χώρα φυσικου αερίου.Η νέα αυτή δήλωση δεν δίνει , ασφαλως , την εντύπωση οτι η Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει παραγωγός χωρα , με την εκμετάλλευση των κοιτασματων της στην Ελληνική ΑΟΖ.Ειναι φανερό οτι η σημερινή Κυβέρνηση , παρουσιαζόμενη ως ” πρωτοπόρος ” της λεγόμενης ” πράσινης ” ενέργειας , ετοιμάζεται να εγκαταλείψει επισήμως την εκμετάλλευση των ενεργειακων κοιτασμάτων της Ελληνικης ΑΟΖ. Η πολιτική ομως αυτή υποβάλλεται επιτηδείως στην κοινή γνώμη και αποκαλύπτεται σταδιακά για να μην προκαλέσει αντιδράσεις.

Εαν η Ελλάδα προτίθεται να παραιτηθει απο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικου αερίου στη δική της δυνητική ΑΟΖ, για ποιό λόγο τότε θ’ ανακηρύξει ΑΟΖ , αναλαμβάνονοντας τον κίνδυνο δημιουργίας κρίσεως με την Αγκυρα, που προβάλλει τις δικές της γνωστές διεκδικήσεις ; Μήπως τελικά η λεγόμενη ” πράσινη ” ενέργεια και η διακηρυσσόμενη” πρωτοπορεία” συγκαλύπτουν μια στρατηγική υποχώρηση της Ελλάδος στο μεγάλο θέμα των δικαιωμάτων της , που απορρέουν απο το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο ;

Η υποψία αυτή φαίνεται βάσιμη , γιατί , κατά τη γνώμη των ειδικων , το φυσικό αέριο δεν πρόκειται να μπει στο περιθώριο των ενεργειακων σχεδιασμων για τα προσεχη , τουλάχιστον , σαράντα εως πενήντα χρόνια. Υπάρχει , επομένως , χρόνος για την αξιοποίηση των Ελληνικων κοιτασμάτων , η αξία των οποίων εκτιμαται απο τους ειδικούς σε εκατοντάδες δισ. ευρώ ως εσοδα για τη χώρα. Η εγκατάλειψη ομως εχει και μια αλλη διάσταση.Τι σημαίνει αυτή σε σχέση με την Τουρκία και τις διεκδικήσεις της στην Ελληνική ΑΟΖ ;

Παρουσιάζονται, ως αντιστάθμισμα , τα σχέδια ηλεκτρικης διασυνδέσεως Ασίας και Ευρώπης και Αφρικης και Ευρώπης , μέσω , αντιστοίχως , Ισραήλ και Αιγύπτου , και αλλων μικροτέρων αγωγων, που θα μπορουσαν εν μέρει να υποκαταστήσουν τoν αγωγό East Med .Τα σχέδια ομως αυτά δεν ειναι ανταγωνιστικά ουτε του αγωγου East Med ουτε της εξορύξεως των Ελληνικων κοιτασμάτων .Αντιθέτως , στο σχεδιασμό του East Med λαμβανόταν υπόψιν και το φυσικό αέριο που θα εξορυσσόταν απο την Ελληνική ΑΟΖ.Το πληγμα που κατέφερε το ατυπο Αμερικανικό εγγραφο στο σχέδιο του αγωγου East Med δεν ειναι υποτιμητέο.Ο αγωγός αυτός εχει πολύ ιδιαίτερη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ισχυρή υποστήριξη του απο το Ισραήλ τον καθιστουσε βάση των περιφερειακων στρατηγικων συμμαχιων της Ελλάδος και της Κύπρου και η χάραξη του οριοθετουσε και αναχαίτιζε τις Τουρκικές βλέψεις.

β.Σχέδια για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο μεσω δηθεν Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ)
Η δεύτερη εθνική υποχώρηση αφορα την Κύπρο.Διαφαίνεται απο τις τελευταιες κινήσεις της Κυβερνήσεως η πρόθεση συνεργασίας για την επιβολή στην Κύπρο ” λύσεως ” , σύμφωνης με τη γραμμή των ηγεσιων του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, με βάση την περιβόητη διζωνική ομοσπονδία, με ” πολιτική ισότητα ” . Επιβολή δηλαδή ” λύσεως ” τύπου σχεδίου Ανάν , που θα εθετε ολόκληρη την Κύπρο υπο τον γεωπολιτικό ελεγχο της Αγκυρας.Στα σχέδια αυτά πρωτοστατει η Βρετανική διπλωματία, σε στενή συνεργασία με την Τουρκική πλευρά, αλλά και με τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.Χειραγωγει επίσης στο παρασκήνιο τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του ειδικου εκπροσώπου του για το Κυπριακό.Η Κυβέρνηση εξακολουθει να αναφέρεται στη γνωστή στερεότυπη πολιτική” η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται “, η οποία ειναι εντελωςς προσχηματική.Στην πραγματικότητα ομως, συμπράττει στην προώθηση μιας απαράδεκτης και καταστροφικής ” λύσεως ” στο Κυπριακό , που αν τελικά επιβληθει, θα καταστήσει ολόκληρη την Κύπρο Τουρκικό δορυφόρο . Θα διεμβολίσει, επιπλέον , μεσω αυτης , τις περιφερειακες στρατηγικές συμμαχίες που κατόρθωσαν Ελλάδα και Κύπρος να οικοδομήσουν , μετά απο τόσες προσπάθειες.

Η πλειοψηφία του Κυπριακου λαου, παρά την ασκούμενη ασφυκτική προπαγάνδα και τη νοσηρή κομματοκρατία , στο επίπεδο της ηγεσίας των δυο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, απορρίπτει οποιαδήποτε ” λύση ” του ειδους αυτου.Οι προσεχεις Προεδρικές εκλογές του 2023 μπορουν , επομένως , υπο ορισμένες προυποθέσεις, να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό και να αποτρέψουν ” λύση ” των προδιαγραφων αυτων. Ο ξένος παράγων και οι εγχώριοι ενδοτικοί και προτρέχοντες για δηθεν ” λύση ” συμφωνουν γι ‘ αυτό να προσπαθήσουν να επισπεύσουν τις εξελίξεις και να προκαταλάβουν τα αποτελέσματα των Προεδρικων εκλογων. Να δημιουργήσουν δηλαδή τετελεσμένα γεγονότα , τα οποια , ανεξαρτήτως Προεδρικων εκλογων , να δεσμεύουν σε μια μορφή ” λύσεως ” την Ελληνική πλευρά.Ενας τρόπος για να το επιτύχουν θα μπορουσε να ειναι μια Ενδιάμεση Στρατηγική Συμφωνία , που θ’ ανεγνώριζε ουσιαστικά δυο ισότιμα και ισοκυρίαρχα μέρη και θα αφηνε τις ” λεπτομέρειες ” για αργότερα.Ενας αλλος τρόπος, που φαίνεται να προκρίνεται , ειναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους , με τη φενάκη Μέτρων δηθεν Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ ) .

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου , για να επιταχύνει τις εσωτερικές εξελίξεις και να ξεμπροστιάσει , οπως ελπίζει , τον ανταγωνιστή του στο κόμμα πρώην υπουργό Εξωτερικων Νίκο Χριστοδουλίδη , που θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις Προδρικές εκλογές , αλλά ως ανεξάρτητος ,εσπευσε να δρομολογήσει διαδικασίες στο ΔΗΣΥ για την εκλογή κομματικου υποψηφίου ,υποβάλλοντας τη δική του υποψηφιότητα, η οποία υπηρξε και η μόνη.

Οι ακραιες ενδοτικές θέσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου και η πλήρης σύμπλευση του στο Κυπριακό με το ΑΚΕΛ , ειναι γνωστές.Γνωστός ειναι επίσης ο πρωταγωνιστικός ρόλος που παίζει για την αμεση προώθηση ” λύσεως “, των προδιαγραφων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Εξάντλησε επίσης την επιρροή του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την επιστροφή στο ΥΠΕΞ του Γιαννάκη Κασουλίδη. Ο τελευταιος εχει απροκάλυπτα προσχωρήσει σε θέσεις της λεγόμενης Unite Cyprus Now, που συσπειρώνει τους πιο φανατικούς και εξαλλους οπαδούς της ” λύσεως τώρα ‘ , με πλήρη αποδοχή ουσιαστικά των Τουρκικων θέσεων για δυο ” ισα ” μέρη.Ο ιδιος , αναφερόμενος στο ατυπο Αμερικανικό εγγραφο για τον East Med. σχολίασε απαξιωτικά οτι ο αγωγός αυτός ειναι μόνο δημιουργός προβλημάτων. Ειναι σκάνδαλο οτι ο ανθρωπος αυτός ειναι τώρα υπουργός Εξωτερικων της Κύπρου.Ο ιδιος ο Πρόεδρος αναγκάσθηκε να τον ανακαλέσει στην τάξη για τις δηλώσεις του για τον East Med.Φέρει ομως μεγάλες ευθύνες για τον διορισμό του και τη διατήρηση του στη θέση αυτή. Πληθαίνουν ηδη οι φωνές που ζητουν την αμεση αποπομπή του.

Ποιά ειναι η θέση της Ελληνικης Κυβερνήσεως και του Ελληνα Πρωθυπουργου απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις ;Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Γιαννάκης Κασουλίδης επισκέφθηκαν την Αθήνα.Εγιναν και οι δυο δεκτοί απο τον Πρωθυπουργό. Ο πρωτος ως υποψήφιος για την Προεδρία του Δησυ.Ο δεύτερος για να ενημερώσει , υποτίθεται , τον Πρωθυπουργό για τις νέες εξελίξεις στο Κυπριακό.Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εισέπραξε στήριξη στην υποψηφιότητα του απο τον Πρωθυπουργό.Το ιδιο επεδίωξε και ο Γιαννάκης Κασουλίδης για την πολιτική του.Δεν γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ποιά ειναι η πολιτική τους; Η Ελλάδα δεν εχει αποψη για το τι ειναι καλό η κακό για την Κύπρο; Σε τι , επιτέλους , συμπαρίσταται; Συμπαρίσταται και σε μια δηθεν ” λύση “, που θα οδηγουσε ολόκληρη την Κύπρο στην Τουρκοποίηση;

γ. Ο Κίνδυνος απο την Παράνομη Μετανάστευση
Εχουμε αναφερθει επανειλημμένα σ’ αυτό το θέμα.Το αναφέρουμε και στη σημερινή ανάρτηση , γιατί περιλαμβάνεται και αυτό στα θέματα που θέλει η Κυβέρνηση να συγκαλύψει με το θόρυβο για τα Ραφάλ. Καλά και αγια τα Ραφάλ , αλλά απαραίτητος ορος μιας αποτελεσματικης εθνικης αμυνας ειναι η διαφύλαξη της εθνικης συνοχης και της εσωτερικης εθνικης ασφάλειας.Δυστυχως , Κυβερνήσεις και κόμματα , με ακριτο ιδεολογισμό , πολιτική ακρισία και στρατηγική μυωπία , επέτρεψαν να μετατραπει η χώρα κυριολεκτικά σε ξέφραγο αμπέλι και να δημιουργηθει εκ του μη οντος ενα νέο εθνικό πρόβλημα , που απειλει την ιδια την εθνική ταυτότητα της χώρας.

Αντί , εστω και πολύ καθυστερημένα , να ληφθουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος , επιχειρειται φυγή προς τα εμπρός , με διακηρύξεις , δια στόματος του Πρωθυπουργου , για ” λύση ” δηθεν του δημογραφικου προβλήματος της χώρας , με τη νομιμοποίηση και μόνιμη εγκατάσταση ολων των παρανόμων μεταναστων, προερχομένων μαλιστα , στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους, απο Μουσουλμανικές χωρες , που ειναι στρατηγικοί σύμμαχοι της Αγκυρας.
Ειχα την ευκαιρία να επισκεφθω , πριν λίγες μέρες , τα δοκιμαζόμενα νησιά του Ανατολικου Αιγαίου. Ειδα απο κοντα τις τερατώδεις νέες δομές που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται.Φαίνεται απίστευτη η απρονοησία των κυβερνώντων ενώπιον του προφανους κινδύνου οι δομές αυτές να εξελιχθουν σε Ισλαμουπόλεις, με οτι αυτό σημαινει για το Αιγαιο η τον Εβρο , και σε επικίνδυνες εστίες για την εθνική ασφάλεια της χώρας.Ειδα την αγωνία και την ανησυχία των νησιωτων για το πρόβλημα αυτό , που τους βρήκε , αλλά και την αποφασιστικότητα να αγωνισθουν για να ξαναπάρουν πίσω το νησί τους και τη ζωή τους.Ο αγώνας τους ειναι σύμβολο για ολο τον Ελληνικό λαό.Μόνο με τη δική του μαζική κινητοποίηση και αντίδραση, θα υποχρεωθουν οι κυβερνωντες και οι συνοδοιπόροι τους ν ‘ αντιληφθουν οτι το πρόβλημα των παρανόμων μεταναστων δεν ειναι ανθρωπιστικό, οπως ανακριβως παρουσιάζεται , με αμάλγαμα προσφύγων και μη , αλλά στρατηγικό , που εργαλειοποιειται και χειραγωγειται απο την Αγκυρα.Πάνω στη βάση αυτή , η λύση δεν μπορει να ειναι συμπληρωματική προς τη στρατηγική και τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Αγκυρας.

Περικλής Νεάρχου ,

Πρέσβυς ε. τ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.