ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

21 Απρ 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Κύπρος εξοπλίζεται με πυραυλικά συστήματα εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία

1 min read

Η Κύπρος έχει υπογράψει συμβάσεις για εξοπλιστικές παροχές με σκοπό την ενίσχυση της άμυνάς της σε περίοδο έντονων εντάσεων με την Τουρκία, που σχετίζονται με το θέμα των υδρογονανθράκων στις θάλασσές της. Η πληροφορία επιβεβαιώθη από το υπουργείο άμυνας την Παρασκευή.

”Υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την αγορά και την αναβάθμιση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων” ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

”Δεδομένης της ευαισθησίας των ζητημάτων εθνικής ασφάλειας, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω λεπτομέρειες προς το παρόν.” ανέφερε.

Σύμφωνα με μία πηγή της AFP, ο Κυπριακός Στρατός υπέγραψε σύμβαση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πυραύλων Mistral μικρού βεληνεκούς.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθησαν από Γαλλική οικονομική εφημερίδα καθώς και από ένα άρθρο στο Tribune.

Η εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων MDBA υπέγραψε επίσης συμβάσεις ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ για πυραύλους exocet, με σκοπό την ενίσχυση της παράκτιας άμυνας.

Η Τουρκία είχε στείλει τους τελευταίους μήνες ερευνητικά πλοία για να εξερευνήσει την Κυπριακή ΑΟΖ, η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία να σημειωθεί πως αγνόησε τις απαγορευτικές προειδοποιήσεις της Ρωσίας και της Αμερικής.

Το νησί της Κύπρου χωρίζεται μεταξύ της διεθνούς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας κι του βορείου κομματιού που αποτελεί το τουρκικό ψευδοκράτος, αναγνωρισμένο μόνο από την Άγκυρα.

Η Τουρκία διαθέτει στρατεύματα στην χώρα από το 1974 όταν εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο κομμάτι της Νήσου, με αφορμή ένα πραξικόπημα που χρηματοδοτήθηκε από την Χουντική Κυβέρνηση που κυβερνούσε την Ελλάδα. 

Τον Δεκέμβριο η Άγκυρα ανέπτυξε ένα στρατιωτικό ναυτικό σύμπλεγμα στην Βόρεια Κύπρο εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων σχετικά με μία Τουρκική συμφωνία μεταξύ της Λιβύης. Η συμφωνία συμπεριέλαβε  ζητήματα ασφάλειας και εμπορικών δικαιωμάτων, η οποία αναγνωρίσθη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

Δημοσίευση στα Social Media