ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Κύπρος αγοράζει επιθετικά ελικόπτερα, drones kaı σύγχρονα οπλικά σύστηματα – Κονδύλι €170 εκατ. στη Βουλή

1 min read

Στις νέες συμβάσεις για το έτος 2023, περιλαμβάνονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s), καθώς και αντι-Drones σύστημα για αναχαίτιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύγχρονο σύστημα αεράμυνας, αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα και επιθετικά ελικόπτερα. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας για το έτος 2023 ανέρχεται στα €523 εκατ.

Σημαντική αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για την αγορά σύγχρονων και «έξυπνων» οπλικών συστημάτων στην ΕΦ καταγράφεται την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για το έτος 2023, που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή για ψήφιση, στο κεφάλαιο «Αμυντική Θωράκιση» περιλαμβάνεται κονδύλι ύψους €170 εκατ., το οποίο προορίζεται για την αγορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το ποσό για την αμυντική θωράκιση που εγκρίθηκε για το έτος 2022, μαζί με τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς, ανήλθε στα €180 εκατ., ενώ για το έτος 2021, στα €143 εκατ. Τα προηγούμενα χρόνια, μόλις που ξεπερνούσαν τα €100 εκατ. κάθε χρόνο τα κονδύλια που προορίζονταν για την αγορά οπλικών συστημάτων.

Όπως μας λέχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας, προχωρεί η υλοποίηση υφιστάμενων και νέων συμβάσεων, με στόχο «την ποιοτική αναβάθμιση της ΕΦ με σύγχρονα μέσα, εξοπλισμό και δυνατότητες, για να αποτελεί μια αξιόπιστη, αποτρεπτική και αμυντική δύναμη». Στις νέες συμβάσεις περιλαμβάνονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s), καθώς και αντι-Drones σύστημα για αναχαίτιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύγχρονο σύστημα αεράμυνας, αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα, καθώς και έξι ελαφρά επιθετικά ελικόπτερα H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters, με δικαίωμα απόκτησης ακόμη έξι. Με την παραλαβή των νέων γαλλικών ελικοπτέρων, θα παραδώσουμε τα γερασμένα ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα MI-35P στη Σερβία. Όπως αποκάλυψε προ μηνών ο «Π», η Σερβία αγόρασε από την Κυπριακή Δημοκρατία τα 11 Mi-35P, με σκοπό να τα αναβαθμίσει. Οι υπογραφές για την αγορά των γαλλικών μαχητικών ελικοπτέρων έπεσαν τον περασμένο Ιούνιο στο Υπουργείο Άμυνας, έναντι του ποσού των €140 εκατ. περίπου. Από το Υπουργείο Άμυνας, μας επισημάνθηκαν και τα εξής:

  • Έχει συνταχθεί μακροπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο πλάνο εξοπλισμών το οποίο εδράζεται στην καθολική απαίτηση για συνετή και αποδοτική κατανομή κονδυλίων.
  • Η αξιοποίηση στον μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων των υφισταμένων οπλικών συστημάτων σε συνδυασμό με την προμήθεια τεχνολογικά προηγμένων μέσων, βελτιώνουν την αποτρεπτική ικανότητα της ΕΦ.
  • Αξιοποιείται στο έπακρο η τεχνολογία με στόχο την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ΕΦ με την ταυτόχρονη εξοικονόμηση προσωπικού.
  • Η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΦ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση των υποδομών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, δρομολογείται η δημιουργία κατάλληλης υποδομής σε λιμάνια.

Ο προϋπολογισμός του 2023

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας για το έτος 2023 ανέρχεται στα €523 εκατ. και κατανέμεται ως εξής:

  • Κεφάλαιο Αμυντική Θωράκιση: Ποσό €170 εκατ. προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες σε εξοπλιστικά προγράμματα. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός θα κατατεθεί ξεχωριστά στη Βουλή ως «άκρως απόρρητος» και θα συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών σε συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας, στην παρουσία του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού της ΕΦ.
  • Κεφάλαιο Εθνική Φρουρά:Αυξημένα κατά €5 εκατ. σε σύγκριση με το 2022 είναι τα κονδύλια που προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας της ΕΦ για το έτος 2023, όπως είναι η μισθοδοσία των ΕΠΥ, των εθνοφρουρών και του εργατοτεχνικού προσωπικού, η τροφοδοσία, τα έξοδα συντήρησης οχημάτων κ.ά. Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο Εθνική Φρουρά, περιλαμβάνονται πιστώσεις €177 εκατ., σε σύγκριση με €172 εκατ. που ήταν το 2022.
  • Κεφάλαιο Κυπριακός Στρατός: Περιλαμβάνονται κονδύλια ύψους €166,8 εκατ. τα οποία θα καλύψουν την ετήσια μισθοδοσία των μόνιμων αξιωματικών και υπαξιωματικών και τα επιδόματά τους κατά το 2023. Για το έτος 2022, τα εν λόγω κονδύλια ήταν €159,5 εκατ.
  • Κεφάλαιο Διοίκηση Υπουργείου Άμυνας: Περιλαμβάνει κονδύλια ύψους €11 εκατ. όπως και το 2022, από τα οποία θα καλυφθούν οι ετήσιες αποδοχές του υπουργού Άμυνας, των κρατικών λειτουργών και τα λειτουργικά έξοδα του υπουργείου. Κάτω από το κεφάλαιο αυτό, Ποσό €420.000 θα καλύψει τη δαπάνη συντήρησης των στρατοπέδων της ΕΛΔΥΚ.
  • Ποσό €675.000 προορίζεται να καλύψει, μεταξύ άλλων, τις πιο κάτω συνεισφορές σε διεθνείς οργανισμούς: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, Μηχανισμός «ΑΘΗΝΑ» που μετεξελίχθηκε σε European Peace Facility (EPF), συνδρομές σε στρατιωτικούς συνδέσμους, Παγκόσμια Οργάνωση Στρατιωτικής Ιατρικής και Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας.
  • Ποσό €1.461.500 θα διατεθεί για κάλυψη της δαπάνης συμμετοχής και υλοποίησης ερευνητικών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), καθώς και άλλων προγραμμάτων σε θέματα έρευνας και καινοτομίας, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Άμυνας, όπως τα προγράμματα «ΑΘΗΝΑ», Horizon, EDIDP και EDF.

Τα επιδόματα

Κατά το έτος 2023, θα καταβληθούν τα ακόλουθα ποσά σε επιδόματα:

  • Επίδομα επικίνδυνης εργασίας:Ποσό €176.760 προορίζεται να καλύψει το επίδομα επικίνδυνης εργασίας των αξιωματικών και υπαξιωματικών που υπηρετούν στη Διμοιρία Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς του Μηχανικού και το επίδομα πυροτεχνουργών του στρατού.
  • Επίδομα ιπταμένων: Ποσό €520.881 θα καλύψει το πτητικό επίδομα των ιπτάμενων αξιωματικών και μηχανικών της αεροπορίας και το πτητικό επίδομα των διασωστών και των χειριστών βαρούλκου.
  • Επίδομα δυτών: Ποσό €248.530 θα διατεθεί για κάλυψη του καταδυτικού επιδόματος των υποβρύχιων καταστροφέων.
  • Επίδομα αλεξιπτωτιστών: Ποσό €400.000 προορίζεται να καλύψει την καταβολή του πτωτικού επιδόματος στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.
  • Επίδομα εξωτερικού: Ποσό €855.500 θα διατεθεί για την κάλυψη του γενικού επιδόματος εξωτερικού των αξιωματικών που υπηρετούν σε αποστολές στο εξωτερικό.
  • Επίδομα ενοικίου: Ποσό €185.500 προορίζεται να καλύψει τα επιδόματα ενοικίου των αξιωματικών που υπηρετούν σε αποστολές στο εξωτερικό.

Στρατηγικές επιδιώξεις

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, κατά το έτος 2023, θα συνεχιστεί η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της ΕΦ, καθώς και η διοικητική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Άμυνας, με την ανάπτυξη και συνεχή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. Θα επιδιωχθεί, επίσης, η αναβάθμιση της αμυντικής διπλωματίας με την ανάπτυξη διμερών και πολυμερών σχέσεων και συνεργασιών, σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η ενεργότερη εμπλοκή σε θέματα κοινής ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ: Politis.com.cy

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.