ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

7 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Κροατία Υποδέχεται το 2023 με νέο νόμισμα Αφήνει την «κούνα» και μπαίνει στο ευρώ

1 min read

Αλλάζει ο χρόνος και μαζί του γυρίζει και σελίδα η Κροατία καθώς αποχαιρετά πλέον το νόμισμά της, την «κούνα», και γίνεται η 20η χώρα – μέλος της Ευρωζώνης, μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2013. Ταυτόχρονα, θα ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν.

«Η είσοδος στη ζώνη του ευρώ και τη ζώνη Σένγκεν ήταν δύο στρατηγικοί στόχοι», τόνισε σε δηλώσεις του ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.

  • «Το ευρώ φέρνει σίγουρα οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια», εκτιμά η Ανα Σάμπιτς, στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας (HNB). Το ευρώ θα επιτρέψει επίσης την εξάλειψη των συναλλαγματικών κινδύνων καθώς και καλύτερες συνθήκες δανεισμού για όλους, από ιδιώτες έως επιχειρήσεις.

Αρχικά, η αλλαγή από την κούνα στο ευρώ εκτιμάται ότι θα προστατεύσει την κροατική οικονομία από τον υψηλό πληθωρισμό που έφτασε φέτος στο 13,5%, έναντι 10% στην Ευρωζώνη. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη της ΕΕ αλλά όχι της Ευρωζώνης, όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία, έχουν αποδειχθεί ακόμη πιο ευάλωτες στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η είσοδος στη ζώνη Σένγκεν αντιπροσωπεύει επίσης ένα σοβαρό πλεονέκτημα για τον τουρισμό της Κροατίας, έναν βασικό τομέα της οικονομίας, διευκολύνοντας την άφιξη επισκεπτών, δήλωσε ο επικεφαλής του εθνικού τουριστικού γραφείου Κρίστιαν Στάνισλας. Η Κροατία έχει υποδεχτεί τέσσερις φορές περισσότερους τουρίστες φέτος, σε σχέση με τους 3,9 εκατομμύρια κατοίκους. Επιπλέον, 73 συνοριακοί σταθμοί θα κλείσουν από αύριο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.