ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Η Γερμανία εξάγει άκρως επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία – Ανησυχούμε»

1 min read

Σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας σχετικά με την πώληση υποβρυχίων στην Τουρκία άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διαδικτυακή συζήτηση, στην οποία έλαβε μέρος, στο πλαίσιο του συνεδρίου Europe 2021, καθώς τα χαρακτήρισε άκρως επιθετικά όπλα αλλά και στο ότι δε επιμένει στις κυρώσεις αν δεν είναι ισχυρές.

Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε από τις γερμανικές εφημερίδες «Der Tagesspiegel», «Die Zeit» και «Handelsblatt», καθώς και το επιχειρηματικό περιοδικό «WirtschaftsWoche», ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας σήμερα και ποια είναι τα αισθήματα που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα αναφορικά με το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει τη γεωπολιτική της ισχύ και να μην είναι απλώς μια οικονομική δύναμη. Θα πρέπει να ενισχύσουμε με ουσιαστικό περιεχόμενο το ζήτημα αυτό» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Εχουμε μια ευκαιρία. Προετοιμάζουμε μια έκθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια έκθεση για την Τουρκία, η οποία θα συζητηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως γνωρίζετε, σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να συνοψίσουμε όλες τις επιλογές μας ως προς την Τουρκία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «δεν είμαι υπέρμαχος της επιβολής κυρώσεων, αλλά η απειλή κυρώσεων θα πρέπει να είναι αξιόπιστη. Αν δεν είναι αξιόπιστη, τότε δεν θα φέρει αποτελέσματα».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι «ένας από τους λόγους που η Τουρκία έκανε ένα βήμα πίσω και είναι πλέον πιο εποικοδομητική σχετίζεται με το γεγονός ότι αντιλήφθηκαν πως, ακόμη και αν ο ρυθμός είναι αργός, η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έσπευσε να σημειώσει, αναφερόμενος στην ΕΕ, ότι «αν θέλεις να αποτελείς γεωπολιτική δύναμη, κάποιες φορές ίσως και να πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός πως μπορεί να υποστείς και οικονομική ζημιά», φέροντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ και την απόφασή τους να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

«Αποφάσισαν», είπε, «να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για τις ΗΠΑ και για τον αμυντικό τομέα των ΗΠΑ, αλλά αποφάσισαν να κινηθούν έτσι γιατί πίστευαν ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση».

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η Τουρκία αγόρασε και χρησιμοποιεί S-400 που κατασκευάζονται από τη Ρωσία και θα αγοράσει και αεροσκάφη F-35. Δεν μπορεί να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί. Προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια»,πρόσθεσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Κατέληξε δε επισημαίνοντας πως «υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν, αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη.

Κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη. Και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει τη γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.