ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για την επόμενη κίνηση της Άγκυρας

1 min read

Οι Έλληνες επιτελείς δεν αποκλείουν ότι οι γείτονες ενδέχεται να δοκιμάσουν ξανά τα αντανακλαστικά της Αθήνας πριν προχωρήσουν σε μια ουσιαστική κίνηση«Όταν μιλάει ο Καλίν είναι σαν να μιλάω εγώ», είχε τονίσει παλιότερα ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν.

Και ο Καλίν μίλησε. Και είπε αυτό που ανησυχεί την Αθήνα το τελευταίο διάστημα αμέσως μετά την υπογραφή του ψευτομνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η προαναγγελία με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες αλλά και σε γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη είναι πλέον γεγονός. Το επόμενο βήμα θα είναι προφανώς η έκδοση κάποιας navtex για σεισμογραφικές έρευνες κάπου μέσα σε αυτή την τεράστια περιοχή που ξεκινά νότια του Καστελόριζου και φτάνει έως νοτιοδυτικά της Κρήτης. Εκεί που σύμφωνα με το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνορεύουν οι θαλάσσιες ζώνες των δύο κρατών.

Η επόμενη φορά, λοιπόν, που το «Oruc Reis» θα επιχειρήσει να κινηθεί δυτικά δεν θα είναι λόγω «καιρικών συνθηκών» όπως ακριβώς πριν από μια εβδομάδα αλλά για να εκτελέσει διατεταγμένη αποστολή βάζοντας ουσιαστικά «φωτιά» στην περιοχή. Ήδη το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό φροντίζει να προλειάνει το έδαφος με έκδοση navtex για ασκήσεις στην ίδια περίπου περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Αν η Τουρκία πραγματοποιήσει την απειλή της, τα γεγονότα, όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές που χειρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα την «εισβολή» του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν θα έχουν καμία σχέση με όσα συνέβησαν πριν από λίγες ημέρες.

Το Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα άλλωστε και με όσα έχει διαμηνύσει η Αθήνα θα είναι υποχρεωμένο να μην επιτρέψει στο τουρκικό πλοίο να προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες αφού αυτό θα συνεπάγεται ξεκάθαρη παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η Άγκυρα επιχειρήσει να κάνει πράξη τις απειλές Καλίν το ελληνικό επιχειρησιακό σχέδιο θα είναι εντελώς διαφορετικό. Αρχικά, αναμένονται μια σειρά από διπλωματικές ενέργειες με παράλληλη όμως στρατιωτική δράση τουλάχιστον σε επίπεδο άμεσης προετοιμασίας ανάλογα και με τις κινήσεις των γειτόνων. Τα σχέδια στο Γενικό Επιτελείο όχι απλά υπάρχουν αλλά ήδη έχουν εφαρμοστεί στην πράξη κατά τη διάρκεια ασκήσεων έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι από τους ανώτατους επιτελείς και την ηγεσία έως τα πληρώματα και όσες άλλες δυνάμεις απαιτηθούν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.

Η στρατιωτική ηγεσία γνωρίζει καλά ότι το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης το έχει η Άγκυρα η οποία ενδέχεται να προσπαθήσει να αιφνιδιάσει για να φέρει την Αθήνα από την αρχή σε δύσκολη θέση ακόμα και προ τετελεσμένων. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στρατιωτική πηγή, οι ελληνικές αρχές πρέπει να αντιληφθούν οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια νωρίς ακόμα και έξω από την οριογραμμή με στόχο η αποτροπή να πραγματοποιηθεί έγκαιρα.

Όπως εκτιμάται, ο χρόνος πλέον φαίνεται να πιέζει ακόμη περισσότερο την Άγκυρα έπειτα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη Συρία όπου δοκιμάζεται πλέον ή ακόμα και είναι προ της κατάρρευσης η συμφωνία με τη Ρωσία. Επιπλέον, η ανησυχία της Άγκυρας ότι οι δυνάμεις του προέδρου Σάρατζ στη Λιβύη παρά τη βοήθεια που προσφέρεται δεν αντέξουν φαίνεται ότι επιτείνει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εξελίξεις.

Για τους Έλληνες επιτελείς η «εισβολή» του «Oruc Reis» ίσως αποτέλεσε για την Άγκυρα μια πρόβα «τζενεράλε» όμως δεν αποκλείουν ότι οι γείτονες ενδέχεται να δοκιμάσουν ξανά τα αντανακλαστικά της Αθήνας πριν προχωρήσουν σε μια ουσιαστική κίνηση.

Η περιοχή δεν είναι για κανέναν εύκολη ειδικά όσο πιο νότια και δυτικά επιχειρήσουν να κινηθούν τουρκικά πλοία. Γεγονός που φάνηκε άλλωστε και την περασμένη εβδομάδα όταν χρειάστηκε να προωθηθεί στην Κάρπαθο η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να προσεγγίσουν γρήγορα το τουρκικό πλοίο

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.