ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Ελβετία: «Μπλοκάρει» την εξαγωγή εξοπλισμών από την Ισπανία προς την Ουκρανία

1 min read

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε σήμερα ότι η Ελβετία αρνείται να επιτρέψει στη χώρα της να επανεξάγει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία.

Η Ελβετία προσπαθεί να τηρήσει σταθερά τη γραμμή ότι αν επέτρεπε σε άλλες χώρες να στείλουν όπλα και πυρομαχικά ελβετικής παραγωγής στην Ουκρανία θα βλάψει την ουδετερότητά της. Η Ισπανία φαίνεται να ασκεί πίεση στη Βέρνη, για να της επιτραπεί να στείλει κάποιον εξοπλισμό ως μέρος ενός πακέτου υποστήριξης στην Ουκρανία.

«Κατανοούμε, σεβόμαστε και αποδεχόμαστε την ουδετερότητα, αλλά χρειαζόμαστε εξουσιοδότηση από την Ελβετία για αυτού του είδους το υλικό, το οποίο δεν δίνεται αυτή τη στιγμή», φέρεται να είπε η Ρόμπλες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Europapress, η Ισπανίδα ΥΠΑΜ ζήτησε από τον Ισπανό πρέσβη στην Ελβετία να συζητήσει πιο ενεργά την υπόθεση με τη Βέρνη. Δεν έχει γίνει γνωστό ακριβώς τι είδους στρατιωτικό εξοπλισμό θέλει να στείλει η Ισπανία στην Ουκρανία, ούτε η ποσότητά του. Μέχρι στιγμής, η Ισπανία έχει στείλει συστήματα αεράμυνας Aspide και Hawk στο Κίεβο, ενώ εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφός της για την χρήση των συγκεκριμένν συστημάτων.

Η Ελβετία απαγόρευσε στο παρελθόν στην Γερμανία να στείλει πυρομαχικά ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Gepard που έχει παραδώσει το Βερολίνο στο Κίεβο.

«Δεν υπάρχει ακόμη λόγος να απαντήσουμε θετικά στο αίτημα της Γερμανίας να στείλει ελβετικό πολεμικό υλικό στην Ουκρανία» με βάση τον νόμο περί ουδετερότητας και την ελβετική νομοθεσία για το πολεμικό υλικό, εξήγησε ο Γκι Παρμελέν, υπουργός Οικονομίας σε επιστολή του προς την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για 12.400 πυρομαχικά των 35 χλστ. που προορίζονται για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Gepard, που οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν για να καταστρέψουν πυραύλους cruise και drones καμικάζι που εκτοξεύουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από: swissinfo.ch / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.