ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Ελβετία απαγορεύει στην Γερμανία να προμηθεύει με πολεμικό υλικό το Κίεβο

1 min read

Η ελβετική Βουλή απέρριψε ξανά το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης να προμηθεύσει με πολεμικό υλικό το Κίεβο, την Πέμπτη, επικαλούμενη το νόμο της ουδετερότητας. Πρόκειται για πυρομαχικά ελβετικής κατασκευής για το αντιαεροπορικό άρμα Gepard. Ο υπουργός Οικονομίας της Ελβετίας, Γκι Παρμελέν, επιβεβαίωσε αυτή τη θέση της Ελβετίας σε επιστολή του προς την γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ. Στις 21 Οκτωβρίου, η Λάμπρεχτ είχε ζητήσει τη μεταφορά περίπου 12.400 φυσιγγίων πυρομαχικών 35 χιλιοστών για το αντιαεροπορικό άρμα Gepard. Η επανεξαγωγή των βλημάτων των 35 χιλιοστών, που αρχικά προμήθευσαν ελβετικές εταιρείες στον γερμανικό στρατό πριν από δεκαετίες, είχε ήδη αποκλειστεί από την ελβετική κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο.

Αρχή της ίσης μεταχείρισης

Ο Παρμελέν επανέλαβε τη νομική κατάσταση για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, όπως είχε ήδη κάνει σαφές στις αρχές Ιουνίου. Στις αρχές Ιουνίου, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο απέρριψε αιτήματα της Γερμανίας και της Δανίας να προμηθεύσει στην Ουκρανία πολεμικό υλικό που παράγεται στην Ελβετία. Η νομική κατάσταση δεν έχει αλλάξει από τότε, υποστήριξε ο Παρμελέν.

Στη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Ελβετία εφαρμόζει το δίκαιο της ουδετερότητας, το οποίο αποτελεί μέρος του εθιμικού διεθνούς δικαίου. Όσο η Ουκρανία εμπλέκεται σε μια διεθνή σύγκρουση, η Ελβετία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αίτημα για μεταφορά πολεμικού υλικού προς εκείνη λόγω της αρχής της ίσης μεταχείρισης, βάσει του νόμου περί ουδετερότητας.

Επίσης, λόγω των διατάξεων του νόμου για το υλικό πολέμου της Ελβετίας, δεν είναι δυνατή η παράδοση των πυρομαχικών Gepard.

Στην απάντησή του, τόνισε ότι η Ελβετία είναι προσηλωμένη στην ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά πάντα σε αυστηρή συμμόρφωση με το νόμο της ουδετερότητας, όπως είναι σύμφωνη με την ανθρωπιστική της παράδοση, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το υπουργικό συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, αναφερόμενο σε ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 100 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ανακοίνωσε την Τετάρτη για τη χώρα.

Προστασία των εξαγωγών σιτηρών

Σε δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες, η Γερμανία είχε επιμείνει στο ενδεχόμενο να διαβιβάσει τα πυρομαχικά για τα Gepard. Η Ουκρανία χρειάζεται προμήθειες πυρομαχικών για να προστατεύσει τις εξαγωγές σιτηρών. Η Λάμπρεχτ φέρεται να δήλωσε σε εφημερίδες, στα τέλη Οκτωβρίου, ότι η Ελβετία έπρεπε να αποδεσμεύσει τις παραδόσεις πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Η Γερμανία παρέδωσε συνολικά τριάντα αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6.000 φυσιγγίων πυρομαχικών. Η υπουργός Άμυνας Λάμπρεχτ δήλωσε την 1η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο λιμάνι της Οδησσού ότι το αντιαεροπορικό σύστημα βοηθά στην προστασία αυτής της «κρίσιμης υποδομής» και στην προστασία από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Από εκεί, τα ουκρανικά σιτηρά εξάγονται στον κόσμο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αφού οι παραδόσεις είχαν αποκλειστεί εδώ και καιρό από τη Ρωσία

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.