Τρ. Οκτ 20th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Ελλάδα δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ

1 min read

Το ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου) συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή του την Πέμπτη 4 Απριλίου. Iδρύθηκε το 1949, δηλαδή μετά τον Β’ Παγκόσμιοι Πόλεμο από 12 χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής και η χώρα μας προσχώρησε το 1952. Ο αρχικός του στόχος ήταν να περιοριστεί η σοβιετική επιρροή στη Γηραία Ήπειρο την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Σήμερα, η επίσημη  περιγραφή της αποστολής του είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών σε διάφορους τομείς (στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, μορφωτικό), η προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων και η αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες.

Η κριτική στις αποφάσεις, δράσεις και απραξία του ΝΑΤΟ ήταν πολλές κατά τις επτά δεκαετίες λειτουργίας του, ενώ στις μέρες μας δέχεται και τα πυρά του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ κυρίως σε ό,τι αφορά θέματα χρηματοδότησης της Συμμαχίας, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν περισσότερα συγκριτικά με άλλες χώρες για τη διατήρηση της Συμμαχίας και των δράσεων της.

Σημειώνεται πως το ΝΑΤΟ έχει διάφορες πηγές εσόδων. Μεταξύ αυτών είναι πχ οι έμμεσες ή αλλιώς εθνικές εισφορές με τα μέλη της Συμμαχίας να προσφέρουν εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό και αναλαμβάνουν το κόστος δράσεών τους. Υπάρχει όμως και η κοινή χρηματοδότηση των 29 κρατών- μελών. Πρόκειται για άμεση εισφορά από κάθε μέλος, βάσει πάντα του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος και είναι ένα ποσό που δεσμεύει για τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ η κάθε χώρα, σε ετήσια βάση και προσδιορίζεται επί του ποσοστού των αμυντικών του δαπανών.

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες κάθε χώρας, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν τον υψηλότερο προϋπολογισμό. Το 2018, εκτιμάται ότι δαπάνησαν πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της Άμυνας, δηλαδή το 3,5% του ΑΕΠ της χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησε το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, περίπου 61 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια, ενώ σε απόλυτους αριθμούς το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τον δεύτερο υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό το 2018, η Ελλάδα δαπάνησε αναλογικά υψηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ της. Για την ακρίβεια η χώρα μας το 2018 δαπάνησε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια και 2,3% του ΑΕΠ δηλαδή ποσοστό υψηλότερο από αυτό που δαπάνησε το Ηνωμένο Βασίλειο όπως φαίνεται και στο infographic του Statista.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.